В секторі Гази загинули семеро працівників гуманітарної організації World Central Kitchen. ЦАХАЛ почав розслідування

Автор:
Оля Березюк
Дата:

Семеро працівників міжнародної гуманітарної організації World Central Kitchen загинули в Газі. В організації стверджують, що це сталось під час атаки Армії оборони Ізраїлю.

Про це пресслужба WCK повідомила 2 квітня.

Інцидент стався, коли команда організації подорожувала в деконфліктній зоні на двох броньованих автомобілях з логотипом WCK та одній неброньованій автівці.

Як кажуть в організації, попри координацію пересування з ЦАХАЛ, колона потрапила під атаку, коли виїжджала зі складу в Дейр-аль-Балах, де команда розвантажила понад 100 тонн гуманітарної продовольчої допомоги, привезеної в Газу морським шляхом.

Семеро загиблих — громадяни Австралії, Польщі, Великої Британії, один з них мав подвійне громадянство США і Канади, а також Палестини.

Увага! Чутливий контент.

Через атаку World Central Kitchen вирішила призупинити свою діяльність в регіоні.

Армія оборони Ізраїлю заявила, що «проводить ретельне розслідування на найвищому рівні, щоб зрозуміти обставини цього трагічного інциденту».

В ЦАХАЛ наголосили, що докладають значних зусиль для безпечної доставки гуманітарної допомоги й тісно співпрацюють з WCK в їхніх зусиллях з надання продовольства і гуманітарної допомоги населенню Гази.

  • Атака, в якій загинули працівники WCK, сталась на тлі активних бойових дій між Ізраїлем і ХАМАС, що тривають із 7 жовтня 2023 року, відколи бойовики ісламістського угруповання здійснили масований ракетний обстріл південних і центральних районів Ізраїлю, вторглися на територію країни, убили сотні мирних жителів і захопили заручників.
  • На початку березня США вперше десантували гуманітарну допомогу палестинцям у Газі, доставивши понад 38 тисяч страв. 10 березня армія США направила корабель до Гази, щоб побудувати тимчасовий пірс, через який палестинцям доставлятимуть гуманітарну допомогу. Газа перебуває під блокадою ізраїльського флоту з 2007 року, коли ХАМАС взяв контроль над анклавом. Там немає портової інфраструктури.
  • 12 березня до Гази вирушив перший корабель з гуманітарною допомогою від World Central Kitchen.