Уряд Китаю дав зрозуміти власнику TikTok, що блокування соцмережі в США краще, ніж продаж

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Представники китайського уряду розкритикували намагання США змусити компанію-власника ByteDance продати соцмережу TikTok. Вони також дали зрозуміти китайській ByteDance, що блокування в США краще за продаж.

Про це пише The Wall Street Journal з посиланням на джерела.

У Міністерстві торгівлі Китаю закликали американський уряд «припинити необґрунтоване придушення» роботи TikTok. Користувачі з Китаю заявляють, що США намагаються «вкрасти» бізнес або помститися за те, що Х, Facebook і деякі інші американські сервіси недоступні в КНР.

Експерти припускають, що держапарат Китаю поставить «національну гідність» вище за фінансові інтереси ByteDance.

США — найбільший для TikTok ринок з аудиторією 170 мільйонів людей. Як пише Financial Times, дохід TikTok у США за підсумками 2023 року досяг рекордних $16 мільярдів.

  • 13 березня 2024 року Палата представників Конгресу США переважною більшістю голосів проголосувала за законопроєкт, який може заборонити TikTok у Штатах. Він зобовʼязує компанію позбутися свого китайського власника ByteDance. Якщо ні — соцмережу заборонять.
  • Законодавці, які підтримують рішення, стверджують, що TikTok становить загрозу національній безпеці, оскільки китайський уряд може змушувати ByteDance передавати дані американських користувачів. Закон тепер має схвалити Сенат США.
  • Президент Джо Байден заявив, що підпише закон, якщо він потрапить йому на стіл.
  • TikTok розкритикував голосування. Міністерство закордонних справ Китаю напередодні гнівно зреагувало на плани законодавців, назвавши це «актом залякування».