Польські протестувальники повністю заблокували рух вантажівок через «Шегині»

Автор:
Ліза Бровко
Дата:

Польські фермери продовжують блокаду руху вантажівок на шести напрямках пунктів пропуску між Польщею та Україною. Сьогодні вони повністю заблокували рух вантажівок у ПП «Шегині». Наразі на польській території в чергах стоять 2 350 вантажних транспортних засобів.

Про це повідомив речник Державної прикордонної служби Андрій Демченко в ефірі телемарафону.

Поляки відсьогодні відмовилися пропускати всі вантажівки, як у бік України, так і в бік Польщі в пункті пропуску «Шегині». Раніше на цьому напрямку був критичний мінімум перетину кордону вантажівками. За минулу добу кордон пройшли тільки 47 транспортних засобів в обидві сторони.

Також спостерігається суттєве зниження пропускної спроможності на ПП «Ягодин». Минулої доби там перетнули кордон 111 вантажівок, які їхали з Польщі до України. Жодну вантажівку в Польщу з України фермери не пропустили.

  • Від листопада 2023 року поляки періодично блокують пункти пропуску на кордоні з Україною. Польські перевізники, а потім і фермери з різною тривалістю перешкоджають руху вантажівок, вимагаючи від своєї влади та Євросоюзу поліпшення умов праці та преференцій. Вони просять про заборону імпорту сільськогосподарської продукції з України, яка не відповідає нормам ЄС, повернення дозвільної системи для українських перевізників, дотацій на добрива, компенсацій акцизу на пальне, виплат субсидій та мають інші вимоги, які до України не мають стосунку.
  • 20 лютого польські фермери почали загальний страйк по всій країні. До них доєдналась Асоціація мисливців. Протестувальники заблокували шість пунктів пропуску на кордоні з Україною
  • Україна вважає закиди щодо своєї продукції безпідставними і називає це політичним питанням