Комітет Ради підтримав урядовий законопроєкт про реформу БЕБ. Проти нього виступили бізнес й аналітичні центри

Автор:
Софія Телішевська
Дата:

Парламентський комітет з питань фінансів, податкової та митної політики все ж підтримав урядовий законопроєкт № 10439 про реформу Бюро економічної безпеки (БЕБ).

Про це повідомив заступник голови комітету Ярослав Железняк.

За його словами, 22 члени комітету висловились за, натомість альтернативний проєкт № 10439-2 від бізнесу рекомендували відхилити.

Також профільний комітет підтримав урядовий законопроєкт № 10440 про зміни до КПК для вдосконалення роботи БЕБ. «Усі альтернативні законопроєкти, які підтримують бізнес, рекомендували відхилити. Не минуло й місяця після рішення РНБО про захист бізнесу», — наголосив Железняк.

  • Кабмін подав до Верховної Ради два законопроєкти про перезавантаження БЕБ №10439 та зміни до КПК для удосконалення роботи бюро №10440. Перезавантаження БЕБ є одним із зобовʼязань, які Україна взяла на себе в рамках домовленостей з Міжнародним валютним фондом. До цієї реформи привʼязана й підтримка ЄС. Утім, урядовий законопроєкт іде в розріз з пропозиціями партнерів.
  • Європейська Бізнес Асоціація просила підтримати законопроєкт № 10439-2», адже вважає, що він зможе реально реформувати БЕБ і зробити його незалежним. Проти урядового законопроєкту виступили аналітичні центри: Інститут соціально-економічної трансформації, CASE Україна, Інститут податкових реформ, Центр економічної стратегії.