Україна звернулася до ООН і Червоного Хреста, щоб зʼясувати обставини розстрілу бійців 110 бригади

Автор:
Станіслав Ткацевіч
Дата:

Український омбудсмен Дмитро Лубінець звернувся до ООН та Міжнародного комітету Червоного Хреста для зʼясування всіх обставини можливого вбивства шістьох бійців 110 бригади з опорного пункту «Зеніт» під час їхнього виходу з Авдіївки.

«Я, як омбудсман України, терміново надіслав листи до МКЧХ і ООН для фіксації цього воєнного злочину та зʼясування всіх обставин. Зауважу, що це не вперше, коли росія грубо порушує норми міжнародного гуманітарного права та Женевських конвенцій, страчуючи військовополонених», — сказав Лубінець.

  • 17 лютого головнокомандувач Збройних сил України Олександр Сирський наказав вивести війська з Авдіївки на Донеччині. Це рішення він пояснив необхідністю зберегти життя.
  • 18 лютого російські пабліки поширювали відео з тілами мертвих українських військових з позицій «Зеніт». Тіла опізнали рідні військових та повідомили про це журналістам «Слідства. Інфо». На них — українські захисники Георгій Павлов, Андрій Дубницький, Іван Житник. З ними також були Олександр Зінчук та Микола Савосік. Інформація щодо шостого бійця ще не підтверджена.
  • 19 лютого командування 110 бригади ЗСУ повідомило, що росіяни обіцяли евакуювати поранених українців з позиції «Зеніт», а потім обміняти. Це узгодили за посередництва координаційного центру і організацій, які ведуть перемовини. У бригаді заявили, що ворог погодився на евакуацію, але натомість українців розстріляли.
  • Прокуратура розслідує порушення законів та звичаїв війни, поєднане з умисним вбивством (ч. 2 ст. 438 КК).