ЮНЕСКО: Україні знадобиться $9 мільярдів, щоб відновити культурні памʼятки і туризм після агресії рф

Автор:
Олександра Опанасенко
Дата:

Україні знадобиться майже $9 мільярдів протягом наступного десятиліття, щоб відбудувати свої культурні обʼєкти і відновити туризм після повномасштабного вторгнення росії.

Про це заявили в ЮНЕСКО, передає Associated Press.

За оцінками ЮНЕСКО, сектори культури та туризму України втратили понад $19 мільярдів доходу під час повномасштабної війни. Загальні збитки від руйнувань культурних обʼєктів і тисяч інших культурних цінностей у всій країні сягають майже $3,5 мільярда.

У ЮНЕСКО заявили, що навмисне знищення обʼєктів культурної спадщини, зокрема релігійних споруд та артефактів, можуть розцінити як воєнний злочин. Міжнародний кримінальний суд вперше висунув звинувачення у воєнних злочинах, повʼязаних із цілеспрямованими атаками на історичні релігійні памʼятки та будівлі, у справі щодо Малі у 2015 році.

Міністерство культури України 8 лютого 2024 року писало, що через російську агресію в Україні постраждали 902 памʼятки культурної спадщини. Памʼятки пошкоджені або зруйновані у 17 областях, але найбільше — у Харківській (234), Одеській (119) і Донецькій (117) областях.

За даними ЮНЕСКО від 7 лютого 2024 року, відомо про 341 пошкоджену культурну памʼятку в Україні.