Швеція закрила розслідування підриву «Північного потоку»

Автор:
Олександра Амру
Дата:

Прокуратура Швеції зупиняє розслідування підриву «Північного потоку» через відсутність юрисдикції. Розслідування продовжить Німеччина.

Про це повідомляє пресслужба шведської прокуратури.

Основна мета розслідування полягала в тому, щоб встановити, чи були причетні до підриву шведські громадяни та чи використовувалася для цього шведська територія. Нічого такого слідчі не виявили.

«Розслідування було системним і ретельним. Серед іншого, ми проаналізували рух великої кількості кораблів, щоб зрозуміти, що сталося. Крім того, ми провели ретельний огляд місця злочину та кілька опитувань. З огляду на ситуацію, яку зараз маємо, ми можемо стверджувати, що шведська юрисдикція на справу не поширюється», — каже шведський прокурор Матс Люнгквіст.

Як він зазначив, Швеція співпрацює у розслідуванні з кількома країнами, передусім — з Данією та Німеччиною.

«Ми глибоко співпрацювали зі слідством німецьких органів влади. Ми передали матеріали, які можуть слугувати доказами в німецькому розслідуванні», — додав Люнгквіст.

Прокурор сказав, що розслідування в Німеччині ще триває, але «через секретність міжнародно-правової співпраці» відмовляється далі коментувати хід слідства, а також висновки й підозрюваних у шведському розслідуванні.

  • 26 вересня 2022 року в трубопроводах «Північний потік — 1» та «Північний потік — 2», які пролягають дном Балтійського моря від росії до Німеччини, сталися три вибухи, які спричинили масові витоки газу. Недоторканою залишилася лише одна з чотирьох ниток газопроводу. Західні медіа писали, що росія законсервує «Північні потоки», оскільки не збирається їх ремонтувати після аварій.
  • Влади США, Великої Британії і ЄС заявили про цілеспрямовану диверсію. Росія вважає, що у вибухах зацікавлені США і їхні союзники. Західні й російські медіа писали про різні версії — починаючи від диверсії самих росіян і закінчуючи причетністю України. Президент Володимир Зеленський заперечував причетність України до диверсій.