Трамп і Байден перемогли на праймеріз своїх партій у Нью-Гемпширі

Автор:
Олександра Опанасенко
Дата:

Дональд Трамп виграв праймеріз республіканців у штаті Нью-Гемпшир, а серед демократів переміг чинний президент США Джо Байден.

Про це оголосило Associated Press.

Дональд Трамп набрав 54% голосів у Нью-Гемпширі, тоді як його головна суперниця, колишня губернаторка штату Південна Кароліна Ніккі Гейлі здобула 44,5% голосів — це за підрахунками 88% усіх голосів. Гейлі заявила, що продовжуватиме боротьбу в президентській гонці — вона пообіцяла провести «розривну» кампанію у своєму рідному штаті Південна Кароліна, де наступного місяця відбудуться праймеріз Республіканської партії. Трамп же після перемоги почав свою промову з насмішок над Гейлі, назвавши її «самозванкою».

Президент Джо Байден здобув перемогу на праймеріз Демократичної партії, хоч і не проводив у штаті передвиборчої кампанії та не вносив своє імʼя в бюлетень. Це сталося після того, як Нью-Гемпшир порушив нові партійні правила, провівши праймеріз перед Південною Кароліною. Виборці вручну вписували імʼя Джо Байдена в бюлетень — це зробили близько 70% виборців із 63 тисяч.

Конкурент Дін Філліпс набрав 20,9% голосів, а письменниця Маріанна Вільямсон — 4,3%. Аналітики стверджують, що основними конкурентами на президентських виборах 5 листопада 2024 року стануть саме Джо Байден і Дональд Трамп.

Спочатку — Айова, потім — Нью-Гемпшир

16 січня Дональд Трамп набрав 51% голосів на кокусах Республіканської партії в штаті Айова. Це важливо, бо Айова завжди голосує першою — так склалося історично.

Далі проводять вибори у Нью-Гемпширі. Оскільки ці два штати завжди обирають кандидата першими, результати голосування там дуже важливі. Переможці отримують увагу медіа, підтримку фінансових донорів і репутацію лідера, який може вплинути на виборців в інших місцях.

Справи Трампа

Загалом проти Трампа висунули 91 обвинувачення в чотирьох кримінальних справах. Серед іншого, йдеться про незаконне поводження з секретними документами, спробу фальсифікувати результати виборів і незаконне витрачання коштів, зібраних на президентську кампанію.

Прокурор Сміт розслідує спроби скасувати вибори 2020 року, які призвели до нападу на Капітолій 6 січня 2021 року. Слідство стосувалося, зокрема, висування фальшивих виборців у штатах, де Трамп програв, і кампанії тиску на його тодішнього віцепрезидента Майка Пенса з метою скасування виборів.

Попри все Трамп продовжує свою передвиборчу кампанію для участі у виборах президента США 2024 року.

  • У листопаді 2023 року Республіканська партія мала більшу прихильність виборців. Американці вважають, що республіканці в нинішній ситуації можуть краще дати раду з економікою, інфляцією та злочинністю, тоді як демократи мають перевагу в боротьбі з насильством із застосуванням зброї, освіті та охороні здоровʼя. Тоді Дональд Трамп випереджав чинного голову Білого дому Джо Байдена в пʼяти з шести ключових штатів. Йдеться про так звані штати, які визначають долю виборів, — це Аризона, Джорджія, Мічиган, Невада, Пенсильванія і Вісконсин.
  • 11 січня ексгубернатор Нью-Джерсі Кріс Крісті знявся з праймеріз, щоб не дозволити Трампу перемогти в Нью-Гемпширі. А вже 21 січня з президентської гонки знявся Рон Десантіс, заявивши про підтримку Дональда Трампа.