Румунські фермери розблокували рух вантажівок через пункти пропуску «Порубне» і «Дякове»

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Румунські фермери розблокували пункти пропуску «Сірет — Порубне» і «Халмеу — Дякове». Рух вантажівок вільний як на вʼїзд, так і на виїзд з України.

Як повідомляє Держприкордонслужба, перетин кордону здійснюється у звичному режимі. Для вантажівок діє електронна черга.

У пʼятницю, 19 січня, фермери припинили блокувати пункт пропуску «Вікову-де-Сус», що навпроти українського «Красноїльська». Проте фури через цей пункт можуть їхати тільки пустими.

  • Кілька днів тому румунський уряд погодився компенсувати фермерам збитки, завдані імпортом з України, зокрема маркувати зернові та інші товари, а також вести електронний моніторинг опломбування за допомогою GPS у порту Констанци. Один із представників фермерів на переговорах сказав, що підписана угода не означає негайного припинення протестів, тому що ще очікуються переговори з перевізниками. Румунські медіа повідомляли, що уряд представив перший пакет заходів для допомоги фермерам і далекобійникам.
  • Також нещодавно Болгарія, Польща, Румунія, Словаччина й Угорщина вимагали від Євросоюзу ввести імпортні мита на зерно з України. Європейська комісія їм відмовила, проте наступного тижня планує запропонувати нові торгові заходи щодо України.