У штаті Мен відклали рішення щодо заборони Дональду Трампу брати участь у праймеріз

Автор:
Ліза Бровко
Дата:

Суддя американського штату Мен відклала рішення про те, чи може Дональд Трамп брати участь у праймеріз, допоки Верховний суд не винесе рішення щодо аналогічної справи в Колорадо.

Про це пише BBC.

Суддя Мікаела Мерфі написала в 17-сторінковій заяві, що рішення держсекретаря Шелли Беллоуз про усунення Трампа з праймеріз має залишатися в режимі очікування. За її словами, якщо Верховний суд не дискваліфікує Трампа з президентських виборів, виборці штату Мен зможуть проголосувати за нього під час праймеріз.

«Хоча неможливо знати, що вирішить Верховний суд, сподіваємося, що він принаймні прояснить, яку роль, якщо така є, відіграють посадовці штатів, зокрема держсекретарі та судді штату, у вирішенні позовів про дискваліфікацію, поданих відповідно до третього розділу 14-ї поправки», — написала Мікаела Мерфі.

14-та поправка забороняє будь-кому, хто «брав участь у повстанні», обіймати федеральні посади. Адвокати Трампа стверджують, що це положення не стосується президента.

Держсекретар штату Мен Шенна Беллоуз вирішила, що кандидат у президенти від Республіканської партії Трамп підбурив мітингарів, коли поширив неправдиві заяви про фальсифікації на виборах 2022 року, а потім закликав своїх прихильників вийти на Капітолійський пагорб. Тому штат Мен заборонив Трампу брати участь у праймеріз.

Адвокати Трампа в апеляції до Верховного суду заявили, що держсекретар була «упередженою» через приналежність до прогресивних демократів.

  • 3 січня Дональд Трамп подав до суду апеляцію на рішення державного секретаря штату Мен Шенни Беллоуз не допускати його до участі в праймеріз Республіканської партії на території штату.
  • Раніше Верховний суд Колорадо заборонив Дональду Трампу брати участь у праймеріз. Справу порушила група виборців із Колорадо. Вони стверджували, що Трампа слід дискваліфікувати за підбурювання своїх прихильників до нападу на Капітолій у січні 2021 року. Подібні позови подали також в інших штатах. Активісти намагаються не допустити Трампа до голосування через його ймовірну причетність до штурму Капітолія 6 січня 2021 року. Положення з двох речень у 14-й поправці використовувалося лише кілька разів після Громадянської війни у США.