Китай хоче співпрацювати зі США, щоб налагодити економічні відносини

Автор:
Олександра Амру
Дата:

Китай готовий співпрацювати зі США для покращення економічних відносин між державами.

Про це заявив президент Сі Цзіньпін, пише Bloomberg.

Китайський лідер також сказав, що США і Китай повинні «шукати більше вигоди для своїх двох народів, надавати більше суспільних благ міжнародному співтовариству» і прагнути до «безпеки, спільного процвітання та відкритості».

Ця заява пролунала на тлі напруженості між Китаєм і США через претензії Пекіну на Тайвань.

Через два дні, 13 січня, у Тайвані стартують вибори. Залежно від того, хто переможе, країна може або розвинути тісніші звʼязки з Китаєм, або стати ближчою до США.

Китай невдоволений головним кандидатом у президенти Лаєм Чінте та намагається втрутитися у народне голосування — США закликає Пекін цього не робити.

Також президент США Джо Байден заявив, що Сполучені Штати захищатимуть Тайвань у разі нападу Китаю.

  • Правляча Комуністична партія Китаю розглядає Тайвань — острів із населенням 24 мільйони — як частину своєї території. Пекін пообіцяв приєднати острів з китайською материковою частиною. Напруга довкола Тайваню помітно зросла у 2022 році.
  • 20 грудня 2023 року NBC писало, що Сі Цзіньпін під час саміту в Сан-Франциско прямо сказав Джо Байдену, що Китай планує приєднати Тайвань нібито мирним шляхом, а не силовим. Коли Байден попросив, щоб Китай поважав виборчий процес Тайваню, Сі відповів, що мир — це «все добре», але Китаю потрібно рухатися до врегулювання ситуації.
  • Розвідка США зʼясувала, що масштабна чистка у війську Сі Цзіньпіна відбулася на тлі корупції, що підірвала його зусилля з модернізації армії й поставила під сумнів здатність Китаю вести війну. Американські розвідники навели кілька прикладів корупції, серед яких, зокрема, ракети, наповнені водою замість палива.
  • Bloomberg писав, що битва за Тайвань обійдеться світові в $10 трильйонів або в 10% світового ВВП, що затьмарює глобальні збитки від пандемії Covid-19 та війни в Україні.