Терорист Андерс Брейвік подає до суду на Норвегію. Він скаржиться на порушення прав

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Засуджений за вбивство 77 людей в Осло у 2011 році норвезький правий екстреміст і терорист Андерс Брейвік подає до суду на державу Норвегія через порушення його прав людини.

Про це пише Associated Press.

Андерс Брейвік, який взяв собі у 2017 році імʼя Фьотольф Хансен, заявив через свого адвоката, що його одиночне увʼязнення з моменту арешту у 2012 році прирівнюється до нелюдського поводження відповідно до Європейської конвенції з прав людини.

Адвокат Ойстейн Сторрвік стверджує, що через умови утримання Брейвік позбавлений бодай якихось стосунків з ким-небудь із зовнішнього світу. Також він каже, що заборона його клієнту надсилати листи є ще одним порушенням його людських прав.

AP пише, що Брейвіка наразі утримують у двоповерховому комплексі. Там є кухня, їдальня, телевізійна кімната — з Xbox, кількома кріслами та чорно-білим зображенням Ейфелевої вежі на стіні. Він також має фітнес-зал з біговою доріжкою і гребним тренажером. Пенітенціарна система Норвегії відома тим, що створює комфорт для увʼязнених, оскільки побудована на принципі «реабілітації» і перевиховання злочинців, а не на принципі покарання і відплати, як у більшості країн.

Брейвік подібний позов уже подавав у 2016 році. Тоді його прийняли, але пізніше скасували в суді вищої інстанції. Потім скаргу відхилили і в Європейському суді з прав людини. Ще раз про плани позиватися за порушення його прав він заявляв у 2020 році. Тоді терорист казав, що його тримають у нелюдських умовах.

У 2022 році терорист просив суд про дострокове звільнення, але йому відмовили.

  • Теракт в Осло стався 22 липня 2011 року. Андерс Брейвік замінував будівлю парламенту і відразу після вибуху напав на молодіжний табір правлячої Норвезької робітничої партії, розташований на острові Утоя. Брейвік назвався агентом секретної служби і сказав вожатим табору, що приїхав провести інструктаж з безпеки. Після цього він почав розстрілювати дітей і дорослих з пістолета Glock-34 і карабіна Ruger Mini-14. Його зупинив спецзагін поліції. Брейвік убив 77 людей і поранив понад 200. У серпні 2012 року він отримав 21 рік вʼязниці з можливістю продовження терміну.