Польща ліквідує державні медіакомпанії

Автор:
Анна Холоднова
Дата:

Новопризначений міністр культури Польщі Бартломей Сенкевич заявив, що у країні ліквідують державні медіа, пише Gazeta Wyborcza.

«Я вирішив ліквідувати компанії Telewizja Polska SA, Polskie Radio SA та Польське агентство друку SA. У поточній ситуації такі дії забезпечать продовження діяльності цих компаній, проведуть необхідну реструктуризацію та запобігатимуть звільненню співробітників через відсутність фінансування. Ліквідація будь-якої миті може бути знята власником», — заявив Сенкевич.

Це рішення він пояснив тим, що президент Анджей Дуда наклав вето на законопроект про бюджет. Раніше уряд запланував компенсацію для медіа на 3 мільярди злотих (€693 мільйони). Гроші планували брати з держбюджету.

  • 15 жовтня 2023 року на парламентських виборах у Польщі керівна партія «Право і справедливість» отримала першість, проте більшість мандатів здобули представники трьох опозиційних сил: «Громадянської коаліції» Туска, «Лівих» і «Третього шляху».
  • 10 листопада польська опозиція підписала коаліційну угоду, згідно з якою кандидатом на посаду премʼєр-міністра Польщі висунули Дональда Туска. Увечері 11 грудня Сейм виголосив вотум недовіри уряду Матеуша Моравецького, після чого той пішов у відставку.
  • 13 грудня Дональд Туск склав присягу премʼєра і призначив міністрів.