Від початку повномасштабної війни в Естонії пройшли підготовку 1 300 українських військових

Автор:
Анна Холоднова
Дата:

Після початку повномасштабного вторгнення росії в Україну Естонія забезпечила навчання понад 1 300 українських військових.

Про це повідомляє естонський мовник ERR.

«Від початку війни ми підготували понад 1 300 українських солдатів. Це переважно базова підготовка, а також артилерійські та снайперські навчання і кіберпідготовка», — розповів речник Міноборони Естонії Роланд Муроф.

Як й естонські військові, українці проходять підготовку в різних військових частинах. Різні підрозділи беруть участь у підготовці українців разом з інструкторами.

«У кожному навчальному курсі важливою частиною є обмін знаннями та досвідом, і він є двостороннім. Сили оборони уважно стежать за тим, що відбувається в Україні, а також збирають відгуки та засвоюють досвід українських підрозділів і військових», — зазначив пресофіцер Збройних сил Естонії.

Витрати на підготовку українських військових покриваються як на двосторонній основі, так і в рамках місії військової допомоги EUMAM від ЄС.

«Ми запросили часткову компенсацію витрат від Європейського Союзу, але поки що виплат не було», — сказав Муроф.

  • У середині листопада Міністерство оборони Великої Британії оголосило, що британські Збройні сили підготували загалом 52 тисячі українських військових, зокрема 30 тисяч українців за лондонською програмою Interflex. У рамках цієї ж програми українців також навчали Канада, Нова Зеландія, Норвегія, Данія, Фінляндія, Швеція, Литва, Нідерланди, Австралія та Румунія.
  • 28 листопада Рада ЄС виділила додаткові €194 мільйони на фінансування місії Євросоюзу з надання військової допомоги Україні (EUMAM Ukraine). Підтримку нададуть через Європейський фонд миру. Ці кошти витратять на летальне і нелетальне обладнання та на підтримку тренувань.