Малайзія закрила порти для ізраїльських кораблів через «жорстокість до палестинського народу»

Автор:
Олександра Опанасенко
Дата:

Уряд Малайзії заборонив усім кораблям, які належать Ізраїлю і ходять під його прапором, заходити у свої порти. Обмеження торкнеться і тих кораблів, що прямують до Ізраїлю, але завантажуються в малазійських портах.

Про це пише CNN.

Закриття портів є відповіддю на «агресію Ізраїлю щодо Палестини».

«Це відповідь на дії Ізраїлю, які нехтують основними гуманітарними принципами і порушують міжнародне право через безперервну жорстокість до палестинського народу», — йдеться в заяві уряду.

Малайзія вже давно обстоює права палестинців, як і сусідні Індонезія, Бруней, Бангладеш і Пакистан. У листопаді премʼєр-міністр Малайзії Анвар Ібрагім заявив, що не каратиме бойовиків палестинського руху ХАМАС, який атакував Ізраїль 7 жовтня. Власникам ізраїльських паспортів також заборонено вʼїжджати до Малайзії без попереднього дозволу.

  • 7 жовтня 2023 року бойовики руху ХАМАС напали на південь Ізраїлю і вбили майже 1 400 людей, переважно цивільних. Понад 200 людей вони захопили в заручники. У відповідь Ізраїль розпочав бомбардування сектора Гази, а 25 жовтня — наземну операцію в ексклаві.
  • 24 листопада розпочалося перемирʼя між Ізраїлем і ХАМАС. Під час семиденного перемирʼя Ізраїль домігся звільнення понад 100 заручників. У полоні на території Гази сьогодні залишаються приблизно 130 ізраїльтян та іноземних громадян.
  • 2 грудня міністр оборони Ізраїлю заявив, що ЦАХАЛ відновлює бойові дії в секторі Гази після того, як переговорну групу в Катарі відправили додому, оскільки переговори про продовження перемирʼя зайшли «в глухий кут». Станом на 20 грудня жорстокі бої тривають у містах Газа і Джабалія. Ізраїльська авіація та артилерія продовжують інтенсивним вогнем знищувати сектор Гази.