ЄС проведе спецсаміт, щоб переконати Угорщину ухвалити надання Україні €50 мільярдів

Автор:
Олександра Амру
Дата:

На початку наступного року відбудеться позачерговий саміт ЄС, на якому вчергове розглянуть питання про надання Україні €50 мільярдів допомоги до 2027 року.

Про це на брифінгу в Брюсселі за підсумками саміту ЄС повідомили президент Євроради Шарль Мішель і голова Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн.

Очільник Євроради зазначив, що надання допомоги підтримало 26 країн — членів ЄС, але цього недостатньо для офіційного ухвалення рішення, тому на початку 2024 року «буде спеціальний саміт з метою переконати всі 27 країн погодити пропозицію».

За словами президента Мішеля, ЄС використовує всі можливі аргументи, щоб переконати Угорщину, яка блокує пакет.

Президент Євроради зазначив, що дату спеціального саміту ЄС поки не підтвердили, але відомо, що він відбудеться наприкінці січня — на початку лютого.

  • На саміті в Брюсселі Європейська рада вирішила створити Український фонд з фінансуванням в обсязі €50 млрд на 2024—2027 роки. Гроші мали б піти, зокрема, на підтримку макроекономічної стабільності, відновлення й модернізацію України, а також прискорення інтеграції в ЄС. Через вето премʼєра Угорщини Орбана ці кошти не закладуть у бюджет ЄС, але Євросоюз має резервний план, повідомляє Bloomberg. Очікується, що 26 держав-членів щороку виділятимуть Україні певну суму до 2027 року, вийде ті самі €50 млрд.