У США Палата представників схвалила розслідування щодо імпічменту Байдена

Автор:
Анна Холоднова
Дата:

Палата представників Конгресу США дала офіційний дозвіл на поточне розслідування щодо імпічменту президента Джо Байдена. Усі республіканці в Палаті представників проголосували за розслідування, а демократи — проти.

Про це повідомляє Reuters.

Республіканці неофіційно почали розслідування у вересні. Воно стосується того, чи отримував Джо Байден вигоду від бізнес-операцій свого сина Хантера за кордоном, коли був на посаді віцепрезидента. Жодних доказів проти Байдена-старшого наразі немає.

Дуже малоймовірно, що процес призведе до імпічменту, оскільки за це має проголосувати дві третини Сенату, а там демократи мають більшість — 51 голос.

У заяві, оприлюдненій Білим домом, Байден назвав розслідування щодо себе «безпідставним політичним трюком».

  • Розслідування проти Хантера Байдена розпочалося у 2018 році. Улітку 2023 року він уклав угоду з Мінʼюстом, за якою мав визнати себе винним у двох податкових правопорушеннях, скоєних у 2017—2018 роках. За це з Хантера мали зняти звинувачення в незаконному зберіганні зброї, однак суд відхилив угоду, пославшись на втручання в розслідування. У жовтні 2023 року під час судового засідання Хантер Байден не визнав себе винним у незаконному зберіганні зброї. Якби він погодився зі звинуваченням, йому б загрожувало до 25 років увʼязнення і штраф у $750 тисяч.
  • Минулого тижня проти Хантера Байдена також висунули звинувачення у несплаті податків.