Оклад в 63 тисячі гривень. Суддя Олексій Тандир отримує зарплату, перебуваючи пів року в СІЗО

Автори:
Костя Андрейковець, Ганна Мамонова
Дата:

Суддя Олексій Тандир отримує зарплату в Макарівському районному суді Київської області, перебуваючи пів року в слідчому ізоляторі.

Про це «Бабелю» повідомили в Територіальному управлінні Державної судової адміністрації в Київській області.

У відповіді на запит сказано, що з моменту аварії на блокпості в Києві судді нараховують посадовий оклад. Він становить 63 тисячі гривень. Надбавки за вислугу років та за науковий ступінь з Тандира зняли. Їх припинили виплачувати з 2 червня 2023 року. Також йому не виплачують надбавку за адміністративну роботу — Тандир після арешту склав із себе повноваження голови суду.

Заробітна плата Тандира з надбавками становила приблизно 100 тисяч гривень. У відповіді управління сказано, що з березня по травень 2023 року Тандир отримав винагороду на загальну суму 305 867 гривень.

  • 26 травня голова Макарівського райсуду Київської області Олексій Тандир на Lexus ES350 за три хвилини до початку комендантської години збив 22-річного нацгвардійця Вадима Бондаренка, який чергував на блокпості (Берестейський проспект — вʼїзд у Київ з Житомирської траси). Від удару Вадима відкинуло на 30 метрів. Він головою пробив лобове скло і миттєво помер.
  • Експертиза встановила, що Олексій Тандир замість сечі здав на аналіз воду й слину — так він намагався сфальсифікувати експертизу, щоб та не довела стану спʼяніння в момент ДТП.
  • Після аварії Тандир перебуває в СІЗО. Останній раз йому продовжили строк утримання до 25 грудня 2023 року. У Святошинському суді Києва почався процес проти нього. Тандиру загрожує до 10 років увʼязнення.