Суд Фінляндії звільнив лідера нацистського угруповання «Русич». Україні в його екстрадиції відмовили

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Верховний суд Фінляндії постановив звільнити співзасновника диверсійно-штурмової розвідувальної групи «Русич», неонациста Яна Петровського. Україні в екстрадиції Петровського відмовили.

Про це пише фінська газета Helsingin Sanomat.

Суд, приймаючи рішення, послався на 3 статтю Європейської конвенції з прав людини. Умови утримання в українських вʼязницях порушують її, вважає суд, і Петровському можуть загрожувати тортури. У статті йдеться, що «ніхто не може піддаватися тортурам чи нелюдському поводженню або такому, що принижує гідність».

  • Яну Петровському в Україні інкримінують участь у терористичних злочинах у лавах «Русича» у 2014—2015 роках на Донеччині та Луганщині. Петровський разом із неонацистом Олексієм Мільчаковим є співзасновником ДШРГ «Русич» і був командиром групи, коли Мільчаков був поранений. Петровському в Україні загрожує від 8 до 15 років колонії.
  • У Фінляндії за запитом України про екстрадицію Петровського затримали в серпні 2023 році. Це сталося в аеропорту Гельсінкі, коли він збирався вилетіти до Ніцци. Згодом стало відомо, що у Фінляндію він заїхав під імʼям Воїслав Торден. Завдяки навчанню його дружини в цій країні він оформив собі посвідку на проживання. При цьому Петровський перебуває під санкціями ЄС і США, але вони накладені на його справжнє імʼя.