Росіянин з нацистського угруповання «Русич» вʼїхав до Фінляндії під новим ім’ям та завдяки навчанню дружини

Автор:
Ліза Бровко
Дата:

Днями у Фінляндії поліція затримала одного з лідерів нацистського угруповання «Русич» Яна Петровського. Зʼясувалося, що він потрапив до країни за допомогою нового імені — Воїслав Торден — і завдяки навчання дружини.

Про це пише фінське видання Helsingin Sanomat з посиланням на адвоката бойовика.

Чоловік отримав посвідку на проживання у Фінляндії на рік на імʼя Воїслава Тордена, тоді як у санкційному списку ЄС він значиться під імʼя Ян Петровський.

Влітку його дружина вступила до фінського університету прикладних наук. І вже 19 липня бойовик разом із жінкою і трьома дітьми переїхав із Санкт-Петербурга до Фінляндії. Поліція затримала чоловіка 20 липня в аеропорту.

  • Петровському інкримінують участь у терористичних злочинах, що їх він вчинив у лавах «Русича» у 2014—2015 роках на Донеччині та Луганщині.
  • Раніше стало відомо, що Україна звернулася із запитом про його екстрадицію. Справу підозрюваного 25 серпня мав розглянути окружний суд Іта-Уусімаа. Чи можна буде екстрадувати чоловіка за запитом України — вирішать згодом.
  • «Русич» — російське неонацистське воєнізоване угруповання, що бере участь у бойових діях разом із російськими військовими в Україні. Ян Петровський став командиром «Русича» після того, як його попередник, неонацист Олексій Мільчаков отримав поранення.
  • У 2022 році Петровський і Мільчаков потрапили до санкційних списків США.