СБУ прийшла з обшуками до Почаївської лаври. УПЦ МП заявила про «виселення» вихованок духовного училища

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Служба безпеки України і поліція прийшли з обшуками до Почаївської лаври на Тернопільщині, що належить Українській православнцій церкві (Московський патріархат).

«Бабелю» в обласному управлінні СБУ підтвердили факт обшуків, але причини не назвали. За даними медіа, обшуки повʼязані з поширенням російської ідеології представниками Лаври.

В УПЦ МП публікують фото і відео із правоохоронцями. Там стверджують, що поліція нібито виселяє неповнолітніх із Кременецького духовного училища.

Об 11:46 пресслужба СБУ офіційно повідомила про обшуки. Вони відбуваються у межах розслідування причетності керівництва Лаври до розпалювання національної ворожнечі та ненависті. Відкрито кримінальне провадження за статтею про порушення рівноправності (ст. 161 ККУ).

За даними слідства, на сайті монастиря були публікації, які ображали національну честь та гідність іудеїв, а також розпалювали релігійну ворожнечу до представників усіх церков, окрім УПЦ МП. Також у дописах ставили під сумнів існування України як суверенної держави окремо від росії.

Заяву УПЦ МП щодо «примусового виселення» неповнолітніх із Кременецького духовного училища у СБУ не коментували.

  • Правоохоронці вже приходили до Почаївської лаври з обшуками і перевіряли її представників. У липні 2023 року послушника цієї лаври засудили до 5 років увʼязнення з конфіскацією майна за колабораціонізм і виправдовування війни рф проти України.
  • У квітні Міністерство культури та інформаційної політики створило комісію, яка перевіряє використання УПЦ МП обʼєктів Почаївської лаври.