Bloomberg: Низка великих країн ЄС виступає за помʼякшення санкцій проти росії у новому пакеті

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Група «великих країн» Євросоюзу домагається помʼякшення антиросійських санкцій у новому, 12-му пакеті, який спрямований на боротьбу з обходом заборони імпорту ключових товарів через треті країни.

Про це пише Bloomberg із посиланням на обізнані джерела.

Йдеться про заплановані обмеження, які заборонять купувати через компанії-посередники, зареєстровані в третіх країнах, деякі ключові товари, такі як напівпровідники, що можуть використовуватися для військового виробництва. За планом, компанії-експортери таких товарів мають перед продажем вносити певну суму на депозитний рахунок. Якщо зʼясується, що продукція призначена для росії і обходить санкції, то щонайменше половина цієї суми має піти до спеціального фонду для підтримки України, а контракт має бути розірваний. Крім того, експортерів у новому пакеті зобовʼяжуть повідомляти про порушення санкцій компаніями із третіх країн.

Неназвані «великі країни» ЄС, як кажуть джерела, сумніваються в реалізації такого плану і побоюються, що такий крок зробить продукцію європейських компаній менш конкурентоспроможною. Вони хочуть скоротити перелік товарів, які підпадуть під обмеження.

  • 15 листопада 2023 року стало відомо, що Єврокомісія завершила розробку 12 пакета санкцій проти росії та передала його на розгляд країнам-членам ЄС. Пакет пропонує санкції проти 120 фізичних та юридичних осіб, обмеження на імпорт та експорт, а також заходи, повʼязані з граничними цінами на нафту та з обходом вже існуючих санкцій.
  • Словаччина вже заявила, що блокуватиме пакет, якщо з нього не приберуть обмеження щодо ядерного палива, оскільки для її станцій рф — єдиний постачальник. Угорщина також погрожувала блокуванням.