Через страйк поляків у чергах на в’їзд до України чекають 2 900 вантажівок, зокрема гуманітарна допомога

Автор:
Олександра Амру
Дата:

На українсько-польському кордоні стоїть близько 2 900 вантажних транспортних засобів — черга утворилась на трьох пунктах пропуску: «Ягодин — Дорогуськ», «Краківець — Корчова» та «Рава-Руська — Гребене».

Про це речник Державної прикордонної служби Андрій Демченко повідомив в етері телемарафону.

Найбільша черга утворилася навпроти «Краківця» — 1 200 фур; перед «Ягодином» — 1 100; та перед «Рава-Руською» — близько 600. Ці дані можуть бути неповними, оскільки інші вантажівки можуть стояти далі від кордону, зазначає речник.

У ДПСУ повідомили, що через блокування польськими перевізниками зазначених напрямків фіксується збільшення черг і на інших пунктах пропуску — зокрема, навпроти «Шегинів», де близько 1 300 вантажівок. Ще сумарно 300 транспортних засобів навпроти «Угринів», «Устилугу» та «Смільниці».

Водночас учасники страйку пропускають по кілька вантажівок на годину і на виїзд, і на вʼїзд до Польщі.

Також речник зазначив, що до страйків на пункті пропуску «Ягодин» кордон перетинали близько 1 200 — 1 300 вантажівок щоденно в обох напрямках, а у «Краківці» та «Раві-Руській» — по 600 вантажівок.

Заступник міністра розвитку громад, територій та інфраструктури України Сергій Деркач повідомив, що поляки серед іншого блокують проїзд вантажівок із гуманітарною допомогою для українців.

«Ми зафіксували численні факти, коли цистерни з паливом та гуманітарка стоять у чергах. Передаємо інформацію про ці випадки польським колегам з міністерства. Чекаємо на відповідь, як це узгоджується із заявами про безперешкодне перетинання таких вантажів», — повідомив Деркач.

  • 6 листопада кілька десятків польських перевізників заблокували три польсько-українських прикордонних пункти у селах Гребенне, Дорогуськ та Корчова. Пікетувальники вимагають заборонити в Польщі реєстрацію транспортних компаній з іноземним капіталом, оскільки польських підприємців витісняють з ринку. Також вони вимагають відновлення дозволів на вʼїзд до Євросоюзу для українських перевізників та покращення обслуговування на кордоні.
  • Після перемовин польські перевізники відмовилися припинити блокування кордону з Україною та відкинули спільні пропозиції Єврокомісії, України та Польщі. Ключова вимога протестувальників — це повернення до системи дозволів. Українська сторона заявила, що ця вимога не може бути виконана, а в Директораті Єврокомісії наголосили, що таке питання не може бути предметом цієї зустрічі.
  • 16 листопада до польських колег приєдналися словацькі перевізники, які вже кілька днів протестують проти лібералізації правил ЄС для українських фур.