Армія Ізраїлю оголосила про захоплення «парламенту» і адмінбудівель ХАМАС у Газі

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Армія оборони Ізраїлю (ЦАХАЛ) офіційно оголосила, що взяла під контроль низку адмінбудівель палестинського руху ХАМАС у місті Газа.

Під час рейду в Газі бійці 7 бронетанкової бригади та піхотної бригади «Голані» захопили так званий «парламент» ХАМАС, урядовий комплекс, штаб-квартиру поліції та тренувальну базу бойовиків. Також військові взяли під контроль «будинок губернатора» в Газі, в якому є офіси військового крила, офіси розвідувального підрозділу ХАМАС та інші обʼєкти.

Напередодні ввечері низка ізраїльських видань і політиків публікували фото бійців бригади «Голані» в будівлі «парламенту» ХАМАС.

Крім того, ЦАХАЛ захопив будівлю інженерного факультету університету в Газі, що, за словами військових, служила «інститутом з виробництва та розробки зброї», та слідчі ізолятори ХАМАС. Військові знайшли багато тунелів, зброї та боєприпасів.

Бої в Газі тривають.

  • 7 жовтня 2023 року бойовики руху ХАМАС напали на південь Ізраїлю та вбили близько 1 400 людей, переважно цивільних. Понад 200 людей були захоплені в заручники. У відповідь Ізраїль розпочав бомбардування сектора Гази, а 25 жовтня — наземну операцію в ексклаві.
  • Станом на 14 листопада сектор Гази розрізаний навпіл ізраїльською армією. На півночі тривають бої, місто Газа оточене. ЦАХАЛ заявляє, що ХАМАС втратив контроль над Газою.
  • З 13 листопада тривають бої за дві головні лікарні міста — Аль-Шифа та Аль-Кудс. ЦАХАЛ стверджує, що перша лікарня є штаб-квартирою ХАМАС і під нею є розгалужена система тунелів, і другу також використовують бойовики.
  • В Аль-Шифа можуть бути заблоковані приблизно 650 людей, в Аль-Кудс також є пацієнти. Там немає світла і води, через те гинуть поранені та діти.
  • Підконтрольна ХАМАС санітарна служба 13 листопада повідомила, що від початку обстрілів та авіаударів у секторі Гази вже загинули 11 240 людей.
  • 14 листопада в Газі в підвалах дитячої лікарні Рантісі ізраїльські війська знайшли сліди утримання там заручників. ЦАХАЛ вважає, що лікарню бойовики ХАМАС використовують як командно-контрольний центр.