ХАМАС міг утримувати заручників у дитячій лікарні в Газі. Ізраїльські війська знайшли сліди

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Армія оборони Ізраїлю (ЦАХАЛ) заявила, що на півночі сектора Гази дитяча лікарня Рантісі використовувалася бойовиками палестинського руху ХАМАС як база, а сам район лікарні — як командно-контрольний центр.

ЦАХАЛ опублікував відео із захищеної лікарні й показав тунель неподалік старшого командира ХАМАС. Чи вів тунель до лікарні — не сказано. «Екскурсію» провів речник ЦАХАЛ Даніель Хагарі.

У підвалах лікарні знайшли багато зброї — автомати АК-47, ручні гранатомети, вибухівку, пояси смертників та боєприпаси. Також знайшли мотоцикл, на якому, ймовірно, бойовики атакували 7 жовтня південь Ізраїлю і захопили заручників.

У кількох кімнатах знайшли сліди утримання полонених. В одній з кімнат, обладнаній під вітальню, висів календар чергувань, який починався з 7 жовтня. У сусідній кімнаті стояв стілець з жіночим халатом і мотузкою біля однієї з ніжок. Стілець стояв під обладнанням, подарованим Всесвітньою організацією охорони здоровʼя. На ньому стояла дитяча пляшечка, а на підлозі були підгузки.

Хагарі заявив, що пацієнтів з лікарні вже евакуювали, і закликав інших палестинців залишати північ сектора Гази.

  • 7 жовтня 2023 року бойовики руху ХАМАС напали на південь Ізраїлю та вбили близько 1 400 людей, переважно цивільних. Понад 200 людей були захоплені в заручники. У відповідь Ізраїль розпочав бомбардування сектора Гази, а 25 жовтня — наземну операцію в ексклаві.
  • Станом на 14 листопада сектор Гази розрізаний навпіл ізраїльською армією. На півночі тривають бої, місто Газа оточене. ЦАХАЛ заявляє, що ХАМАС втратив контроль над Газою.
  • З 13 листопада тривають бої за дві головні лікарні міста — Аль-Шифа та Аль-Кудс. ЦАХАЛ стверджує, що перша лікарня є штаб-квартирою ХАМАС і під нею є розгалужена система тунелів, і другу також використовують бойовики.
  • В Аль-Шифа можуть бути заблоковані приблизно 650 людей, в Аль-Кудс також є пацієнти. Там немає світла і води, через те гинуть поранені та діти.
  • Підконтрольна ХАМАС санітарна служба 13 листопада повідомила, що від початку обстрілів та авіаударів у секторі Гази вже загинули 11 240 людей.