Премʼєр Вірменії Пашинян вперше відмовився брати участь у саміті ОДКБ в Мінську

Автор:
Анна Холоднова
Дата:

Вірменія вперше відмовилася від участі у зустрічі Організації договору про колективну безпеку, що пройде 23 листопада у столиці Білорусі Мінську.

Про це повідомили у пресслужбі вірменського уряду.

Пашиняну зателефонував Олександр Лукашенко. Під час розмови, зокрема, обговорювали організацію сесії Ради колективної безпеки ОДКБ.

«Премʼєр-міністр Пашинян повідомив президенту Білорусі, що не зможе взяти участь у засіданні, і висловив сподівання, що партнери по ОДКБ з розумінням поставляться до цього рішення», — йдеться у заяві уряду.

На сайті ОДКБ йдеться, що сесії Ради колективної безпеки ОДКБ відбуваються щороку з 2009 року. Досі Вірменія не пропускала ці зустрічі.

  • У січні 2023 року Міністерство оборони Вірменії повідомило Організації Договору про колективну безпеку, що офіційний Єреван вважає недоцільним проведення у 2023 році у країні військових навчань ОДКБ. Цього року Єреван уже відмовився від двох навчань разом із ОДКБ. До Організації також входять росія, Білорусь, Казахстан, Киргизстан і Таджикистан.
  • Перед цим премʼєр-міністр Вірменії Нікол Пашинян на саміті Організації Договору про колективну безпеку (ОДКБ) в Єревані відмовився підписувати проєкти декларації Ради колективної безпеки ОДКБ і документ про спільні заходи щодо надання допомоги Вірменії. Після цього виникли перші підозри, що Вірменія має намір вийти з ОДКБ.
  • У червні цього року премʼєр Вірменії заявив, що його країна — не союзник росії у війні проти України. У Кремлі сказали, що «взяли це до уваги».