Рада повернула історію України та іноземну мову до обов’язкових предметів ДПА. Закон запрацює після війни

Автор:
Софія Телішевська
Дата:

Верховна Рада повернула історію України та іноземну мову до обов’язкових предметів державної підсумкової атестації (ДПА). Відповідний законопроєкт № 9046 підтримали 286 народних депутатів.

Згідно з документом державна підсумкова атестація тепер включатиме не тільки українську мову і математику, а й історію України та іноземну мову.

Для учнів 9 та 11 класів ДПА проводитимуть з чотирьох обовʼязкових предметів, а для учнів 4 класів з двох — української мови і математики.

Голова комітету Верховної Ради з питань освіти, науки та інновацій Сергій Бабак зауважив, що проведення ДПА на час дії воєнного стану скасоване, тож ці зміни набудуть реального виконання уже після війни.

  • 25 листопада 2022 року Кабінет міністрів запропонував скасувати підсумкові атестації для школярів. Вступ до вищих навчальних закладів увесь цей час проводять за національним мультипредметним тестом (НМТ). Обовʼязковий блок НМТ складається з чотирьох предметів: української мови, математики, історії України, однієї з іноземних мов. В окремий день вступники зможуть скласти додатковий блок НМТ з фізики, хімії чи біології, результатом якого можна буде замінити оцінку з історії України або іноземної мови.