Новини

Польща хоче заборонити соцмережам видаляти дописи та банити користувачів на власний розсуд

Автор:
Дмитро Мрачник
Дата:

Photo by kyryll ushakov on Unsplash

Міністерство юстиції Польщі готує гучний законопроєкт, за яким адміністраторам соцмереж буде заборонено видаляти дописи та блокувати користувачів. У цій ініціативі вбачають реакцію на низку гучних банів акаунтів президента США на провідних платформах — Twitter, Facebook, Instagram та YouТube.

Про це повідомляє Euractiv.

У міністерстві вважають, що соцмережі мусять слугувати майданчиками для свободи слова, але їхні керівництва надто часто видаляють контент або блокують користувачів.

«Жертви ідеологічної цензури часто є представниками різноманітних польських рухів, чий онлайн-контент видалили чи заблокували», — заявив міністр Збігнєв Зьобро.

За словами державного секретаря міністерства Себастьяна Калети, для Польщі саме час встановити правила, спрямовані на «захист свободи слова в Інтернеті від зазіхань великих корпорацій».

Згідно з документом, адміністрація соцмереж зможе видаляти дописи чи блокувати користувачів лише в тому разі, якщо знайде порушення польського законодавства. І навіть в такому випадку користувачі мають право на оскарження — соцмережу навіть можна буде засудити, якщо її пояснення визнають незадовільними або ж вони надійдуть пізніше ніж за 48 годин.

Міністерство порівняло свій законопроєкт із рішеннями, які ухвалили в інших країнах — наприклад, у Німеччині та Франції, хоча має зовсім іншу мотивацію.

«Ці країни наголошують на швидкому видаленні контенту, підозрюваному в порушенні закону, замість того, щоб захищати свободу слова. Тобто їхні регуляції репресивні», — пояснює польський Мін’юст у записці до законопроєкту.

Урядова коаліція Польщі, представлена право-консервативними партіями «Право і справедливість», «Порозуміння» та «Солідарна Польща», розглядається як одна з найпалкіших союзниць президента США Дональда Трампа у Європі. Протягом передвиборчої кампанії на державних телеканалах Польщі регулярно хвалили Трампа та негативно відгукувалися про його опонента Джо Байдена.