Україна заборонила на три роки вʼїзд заступнику голови «Білоруського дому» Батуліну

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:

Україна на три роки заборонила вʼїзд заступнику убитого глави «Білоруського дому в Україні» Родіону Батуліну. Про це «Дім» повідомив у Telegram-каналі в середу, 4 серпня.

Підстави заборони невідомі — «з причини наявності в базі даних Державної прикордонної служби рішення уповноваженого державного органу України про заборону на вʼїзд в Україну».

Зазначається, що Батулін виїхав з України на територію Євросоюзу 14 липня, аби вирішити питання із документами. 3 серпня, коли виявили тіло засновника «Дому» Віталія Шишова, він автобусом поїхав назад до Києва. Однак 4 серпня на українському кордоні, на пункту пропуску «Устилуг» Батуліну повідомили, що з моменту виїзду він є невʼїзним.

Telegram / Беларускі Дом ва Украіне (БДУ)

Батулін — соратник вбитого Віталія Шишова по «Білоруському дому в Україні». Він тісно повʼязаний із Сергієм «Боцманом» Коротких, який навчався у школі КДБ Білорусі. Також Батулін був знайомий з неонацистом Максимом «Тесаком» Марцинкевичем.

Батулін у футболці з портретом неонациста Максима «Тесака» Марцинкевича.

Окрім цього, він професійний борець. Раніше виступав за Білорусь, але потім змінив громадянство і виступав за Латвію. У 2019 році Батулін брав участь у нападі на автомобіль пʼятого президента України Петра Порошенка.

  • У вівторок, 3 серпня, близько 8-ї години ранку на території лісопаркової зони у Святошинському районі столиці знайшли повішеним 26-річного громадянина Білорусі Віталія Шишова. Він не повернувся з пробіжки, на яку вийшов 2 серпня. Київська прокуратура кваліфікувала справу як умисне вбивство.
  • «Білоруський дім в Україні» — спільнота, створена для взаємодопомоги білорусам, які змушені були залишити країну через режим Олександра Лукашенка. Шишов у ньому займався тим, що верифікував перебіжчиків із Білорусі: хто справді тікає від режиму Олександра Лукашенка, а хто є агентом білоруського КДБ.