NEXTA випустив велике розслідування про статки Олександра Лукашенка і продовжує публікувати світлини його розкішного життя. Ось як виглядають найбільші резиденції самопроголошеного президента

Автор:
Яна Собецька
Редактор:
Дмитро Раєвський
Дата:
NEXTA випустив велике розслідування про статки Олександра Лукашенка і продовжує публікувати світлини його розкішного життя. Ось як виглядають найбільші резиденції самопроголошеного президента

Кароліна Ускакович / Антон Пчолкін / «Бабель»

На початку березня білоруський опозиційний канал NEXTA опублікував великий фільм-розслідування «Золоте дно». У ньому автори розповіли про статки Олександра Лукашенка, серед яких 18 об’єктів нерухомості, 10 автомобілів та кілька літаків. Фільм набрав понад шість мільйонів переглядів. Його показали на телебаченні в низці інших країн — позавчора стрічка «Золоте дно» вийшла в ефір українського «5 каналу». Однак розслідувачі NEXTA продовжують публікувати світлини резиденцій Лукашенка та обіцяють незабаром випустити продовження розслідування. «Бабель» розказує (і показує) найцікавіше про чималі статки самопроголошеного президента та пояснює, коли чекати на другий епізод фільму.

Я все пропустив. Що за фільм «Золоте дно»?

«Золоте дно» — фільм, створений білоруським опозиційним ЗМІ NEXTA. Стрічка з’явилася на YouTube 8 березня і розповідає про статки самопроголошеного президента Білорусі Олександра Лукашенка. За останні два тижні її подивилися шість мільйонів людей.

Про що стало відомо з фільму?

За офіційними даними, Лукашенко не має жодного майна і заробляє 9 755 рублів (близько 105 тисяч гривень) на місяць. Проте розслідувачі NEXTA з’ясували, що насправді самопроголошений президент Білорусі користується щонайменше 18 об’єктами нерухомості.

Серед найбільших — Палац Незалежності у Мінську, база відпочинку «Крупеніно» у Вітебській області, хутір «Вискулі» у Брестській області та садиба «Красносільське» у селищі Шершуни, Мінська область.

Жодна з цих резиденцій Лукашенку офіційно не належить. Частина записана на державу (за словами представника адміністрації Лукашенка, щомісяця на підтримку таких резиденцій йдуть «десятки мільйонів доларів»), інші — на бізнесменів, з якими він співпрацює. Наприклад, власником садиби у селищі Шершуни є російський олігарх Михайло Гуцерієв, який входить до переліку 50 найбагатших людей РФ за рейтингом Forbes.

Окрім нерухомості, Лукашенко також користується десятьма елітними автомобілями, загальна вартість яких перевищує чотири мільйони доларів. Серед них — два автомобілі Audi за 100 тисяч євро, Maybach за 1,5 мільйона євро, Mercedes за 160 тисяч євро і Tesla вартістю у понад 100 тисяч євро. А ще самопроголошений президент Білорусі має власний авіапарк — до нього входять літаки Boeing 737, Boeing 767, Gulfstream G550, Canadair CRJ-200 та елітний гелікоптер AgustaWestland AW139.

Що каже Лукашенко?

Лукашенко називає розслідування NEXTA «калькою з фільму [Олексія Навального] про Путіна». За його словами, всі палаци — державні, а сам він ніколи не дозволить собі вкрасти щось у людей, бо «виріс в бідності страшній і знає ціну кожному рублю».

Як виглядають ці резиденції?

Палац Незалежності відкрили у Мінську 2013 року. Відтоді тут проходить більшість державних заходів. Приміщення палацу має багате оздоблення. Проте більша частина будівлі недоступна для простих відвідувачів. Людей з оточення Лукашенка туди водять «за строго визначеним маршрутом».

За допомогою анонімного джерела NEXTA з’ясував, що всередині палацу є лазня, сауна, басейн, винний погріб та приміщення для зберігання зброї. Видання також знайшло фото частини приміщень. Зокрема, кабінету Олександра Лукашенка, великої дегустаційної кімнати, бібліотеки, купелі та одного з залів резиденції.

Трохи згодом медійники оприлюднили світлини кімнат сина Олександра Лукашенка Миколи. У палаці у нього є спальня, кімната для відпочинку та санвузол — кожне приміщення «розміром з невелику двокімнатну квартиру». У кімнатах сина самопроголошеного президента стоїть iMac, моделі кораблів та набір солдатиків.

Інша резиденція Лукашенка, садиба «Красносільське», яка офіційно належить Михайлу Гуцерієву — це велика триповерхова будівля. Тут є велика кімната для гри в більярд, купелі, душові кабіни з позолотою, лазня, вікна з вітражами та багато іншого.

Коли чекати наступну серію фільму?

«Золоте дно» — лише перша серія розслідування про статки Олександра Лукашенка. Засновник опозиційного Telegram-каналу Степан Путило обіцяє, що незабаром вийде друга частина — орієнтовно, наприкінці березня або на початку квітня.