52 роки тому Голда Меїр стала першою жінкою-премʼєром Ізраїлю. Згадуємо найяскравіші цитати політика — про війни із сусідами, карʼєру та складні політичні рішення

Автор:
Яна Собецька
Редактор:
Дмитро Раєвський
Дата:
52 роки тому Голда Меїр стала першою жінкою-премʼєром Ізраїлю. Згадуємо найяскравіші цитати політика — про війни із сусідами, карʼєру та складні політичні рішення

Антон Пчелкин / «Бабель»

Голда Меїр провела в політиці понад 30 років. Вона була однією з двох жінок, які підписали Декларацію незалежності Ізраїлю, працювала послом в СРСР і очолювала Міністерство закордонних справ. Протягом своєї карʼєри Меїр зустрічалася з багатьма відомими політиками — від Джона Кеннеді до Вʼячеслава Молотова і чинного президента США Джо Байдена. А 17 березня 1969 року, коли їй було 70, стала премʼєр-міністром Ізраїлю і очолила країну в один з найскладніших періодів в її історії — щойно закінчилася Шестиденна війна і насувалася Війна Судного дня. «Бабель» зібрав 10 найяскравіших цитат легендарної жінки-політика, яку в народі називали «єдиним чоловіком в кабінеті Бен-Гуріона» — про карʼєру, життя, політичні рішення.

Про посаду премʼєр-міністра

«У мої плани ніколи не входило стати премʼєр-міністром, власне, я взагалі ніколи не думала про посади. [...] Стала премʼєр-міністром — і стала, точнісенько так само, як мій молочник став командиром нашого аванпосту на горі Хермон. Ані мені, ані йому особливого задоволення робота не приносила, однак і він, і я намагалися виконати її якомога краще».

Про Ізраїль

«Мойсей водив нас пустелею 40 років, щоб привести до єдиного місця на Близькому Сході, де геть немає нафти».

Rolls Press/Popperfoto / Contributor / Getty Images

Про те, як керувати невеликою країною

«Світ жорстокий, егоїстичний і брутальний. Страждань малих націй він не помічає. Навіть найосвіченіші уряди та демократії, очолювані порядними людьми, які представляють порядних людей, не надто схильні тепер думати про проблему справедливості в міжнародних відносинах. [...] Ми не завжди можемо керуватися їхніми порадами і тому повинні мати сміливість дивитися на речі реально та діяти так, як нам підказує інстинкт самозбереження».

Про Голокост

«[...] Зрозуміло, що тоді ще ніхто й уявити не міг, що гітлерівську обітницю знищити євреїв виконуватимуть буквально. На мою думку, це свідчить на користь нормальних, пристойних людей: ми не могли повірити, що такий жахливий злочин можна скоїти або що світ дозволить йому здійснитися. Ні, ми не легковірні. Просто ми не могли уявити того, чого наша уява ще не знала. Проте тепер для мене не існує жахів, які б не можна було уявити».

Про незалежність

«Дві небезпеки підстерігають тих з нас, хто зʼявився як нова самостійна держава: по-перше, небезпека засидітися в минулому; по-друге, ілюзія, що політична незалежність негайно розвʼяже всі наші проблеми».

Central Press / Stringer / Getty Images

Про війну

«Ми не могли дозволити собі розкіш песимізму, тому ми будували зовсім інші розрахунки, що базувалися на тому, що в усіх нас — у всіх 650 тисяч — була така сильна воля до життя, яку навіть не можна було зрозуміти за межами Ізраїлю. Якщо ми не хотіли, щоб нас зіштовхнули в море, нам залишалося тільки перемогти. І тому ми перемогли».

Про мир

«Це буде великий день, коли арабські фермери перейдуть Йордан не на танках, а на тракторах, і простягнуть руку дружби — як фермер фермеру, як людина людині. Можливо, це і мрія, але я впевнена, що одного чудового дня вона здійсниться».

Про життєві проблеми

«[...] Я засвоїла дуже важливий урок: людина завжди може зробити трохи більше від того, що вчора здавалося межею її можливостей».

Про становище жінок

«Те, що я жінка, ніколи мені не заважало. Ніколи у мене не виникали почуття незручності та комплекс неповноцінності, ніколи я не думала, що чоловіки кращі за жінок або що народити дитину — нещастя. Ніколи. І чоловіки зі свого боку ніколи не надавали мені якихось особливих пільг. Але, як на мене, правда і те, що для жінки, яка хоче вести не лише домашнє, але й громадське життя, усе значно важче, ніж для чоловіка, бо на неї лягає подвійний тягар».

«Варто розповісти анекдот, який колись ширився Ізраїлем: ніби Бен-Гуріон сказав, що я — єдиний чоловік в його кабінеті. Кумедно, що він (або той, хто це вигадав) вважав, що це найбільший комплімент, який можна зробити жінці. Сумніваюся, що якогось чоловіка потішило б, якби я сказала, що він — єдина жінка в уряді».

Rolls Press/Popperfoto / Contributor / Getty Images