В Україні почалася вакцинація від коронавірусу. Вакцина хороша? Уже можна зробити щеплення? Де стати в чергу? — Відповідаємо на основні запитання

Автор:
Катя Мещерякова
Редактор:
Дмитро Раєвський
Дата:
В Україні почалася вакцинація від коронавірусу. Вакцина хороша? Уже можна зробити щеплення? Де стати в чергу? — Відповідаємо на основні запитання

Andriy Onufriyenko / Getty Images

Двадцять четвертого лютого в Україні почалася вакцинація від коронавірусу. Напередодні міністр охорони здоровʼя Максим Степанов відзвітував, що 500 тисяч доз вакцини AstraZeneca прибули у країну. Житомирська, Київська, Чернігівська, Черкаська, Полтавська, Вінницька області та Київ уже отримали препарат, а решта регіонів отримають його протягом дня. Першим в Україні вакцинувався лікар-реаніматолог Євген Горенко з Черкаської обласної лікарні. «Бабель» розповідає, що відомо про вакцину, як пройшли перші щеплення та де стати в чергу на вакцинацію.

Нагадайте, що відомо про вакцину Oxford-AstraZeneca?

Вакцину AZD1222 розробили Оксфордський університет і британсько-шведська фармацевтична компанія AstraZeneca. Вакцина векторна, тобто вірус, який вона містить, є безпечним для організму людини та просто «доставляє» у клітини елементи SARS-CoV-2. Таким чином вакцина «знайомить» організм із вірусом і змушує його виробляти імунітет, але водночас не дає хворобі розвиватися.

Вакцину вводять внутрішньомʼязово. Для повноцінної імунізації потрібно отримати дві дози з інтервалом у 4—12 тижнів. Дані деяких досліджень показують, що чим більшим є інтервал між першою і другою дозами, тим ефективнішою буде вакцинація.

Вакцини від AstraZeneca вважаються найбільш доступними для всього світу завдяки низькій ціні та простим умовам зберігання. Одна доза коштує 3—4 долари, а зберігатися препарат може тривалий час при температурі мінус 2—8 градусів за Цельсієм.

А вона ефективна?

У листопаді в AstraZeneca повідомили, що під час випробувань перевірили два варіанти введення вакцини, які показали різну ефективність. У першому випадку добровольцям спочатку ввели половину дози вакцини, а за місяць — повну. Результат таких випробувань показав ефективність вакцини в 90 відсотків. У другому випадку добровольці обидва рази отримували повну дозу, ефективність такого методу становила 62 відсотки. Отже, середня ефективність вакцини — близько 70 відсотків. Всесвітня організація охорони здоровʼя (ВООЗ) рекомендувала використовувати препарат усім дорослим віком від 18 років.

Міністерство охорони здоровʼя зареєструвало цю вакцину 22 лютого, а 23 лютого в Україну прибула перша партія з 500 тисяч доз.

Чому вакцину AstraZeneca, яка прибула в Україну, називають Covishield?

Covishield — це індійський аналог вакцини AstraZeneca. Торік AstraZeneca домовилася про виробництво вакцини з індійським інститутом Serum Institute of India — найбільшим виробником вакцин у світі. Індійська AstraZeneca отримала локальну назву Covishield. Ще один аналог вакцини виробляють у Південній Кореї, обидва виробництва схвалила ВООЗ.

А побічні ефекти є?

За інформацією Британського агентства з контролю ліків і медичних препаратів, у вакцини можуть бути такі побічні ефекти:

- дуже часті: біль, почервоніння або свербіж у місці уколу, втома, озноб, погіршення самопочуття, головний біль, біль у мʼязах і суглобах;

- часті: лихоманка, нудота, пухлина і почервоніння в місці уколу, висока температура, нежить, кашель, біль у горлі, озноб;

- нечасті: запаморочення, втрата апетиту, біль у животі, збільшені лімфатичні вузли, надмірне потовиділення, свербіж шкіри або висип.

У Черкасах уже вакцинувався лікар. Що з ним зараз?

Перше щеплення від коронавірусу сьогодні отримав лікар-реаніматолог з Черкаської обласної лікарні Євген Горенко. Він розповів, що щеплення — це не страшно, побічних ефектів від вакцини він у себе не спостерігав. «Це необхідний захід. Можна запитати, чи потрібні патрони на фронті, чи потрібна амуніція для військових на фронті. Потрібна. Аналогічно [вакцинація] потрібна кожному медику, держслужбовцю, кожній людині. Адже краще запобігти хворобі, ніж потім лікуватися», — додав Горенко.

За словами лікаря, перед щепленням кожному медику докладно пояснили процедуру і запитали, чи згоден він на неї. Протягом пів години після щеплення за станом Євгена спостерігав лікар. Загалом у Черкаській обласній лікарні вакцинували 10 осіб.

Щеплення отримали медики не тільки в Черкасах — також їх вакцинували в Чернігівській, Вінницькій та Київській областях. У Київській області першою стала лікар Тетяна Шульженко, завідувач дорослого інфекційного відділення у Броварській багатопрофільній клінічній лікарні. Після щеплення вона відразу повернулася до справ і зараз почувається добре.

У Вінницькій області першою вакцину отримала сімейний лікар Людмила Бойко. Вона — член мобільної бригади, що вакцинуватиме інших людей. Лікар пояснила, що відразу погодилася на вакцинацію і проходила тренінг у Києві як член мобільної бригади. «Страшно за пацієнтів, а зараз не страшно. Страшно думати, виживе чи не виживе, щоб зробити все вчасно», — розповіла вона перед щепленням.

Тепер я теж можу вакцинуватися?

Поки що ні. В Україні, як і в усьому світі, робити щеплення від коронавірусу спочатку будуть людям із груп ризику. Насамперед, за програмою МОЗ, вакцину отримають медики — члени мобільних бригад і лікарі, які працюють у лікарнях із хворими на COVID-19, співробітники лабораторій, де проводиться аналіз на виявлення вірусу, працівники екстреної медичної допомоги та медики інших установ.

Після них вакцинуватимуть працівників соціальної сфери, співробітників і пацієнтів хоспісів і будинків для літніх людей, громадян старше 60 років і тих, хто має хронічні захворювання, силовиків.

Але хоч записатися на вакцинацію можна?

Можна. Заступник міністра охорони здоровʼя Ярослав Кучер повідомив, що відомство створило електронний лист очікування вакцинації від COVID-19, записатися в який можна буде з 1 березня. Є три способи: через свого сімейного лікаря, за допомогою контакт-центру МОЗ за номером 0 800 60 20 19 або на спеціальному порталі МОЗ про COVID-19. Там уточнюють, що безплатно вакцину можуть отримати пацієнти, які уклали декларацію із сімейним лікарем, отримують ліки за програмою доступних ліків або мають електронне направлення від лікаря.

А інші вакцини у нас будуть?

Так. Загалом в Україну має прибути 22 мільйони доз різних вакцин, а саме:

  • понад 100 тисяч доз вакцин від компанії Pfizer у рамках ініціативи COVAX;
  • близько 2 мільйонів доз вакцини CoronaVac — від компанії Sinovac;
  • 1,5 мільйона доз вакцини Covishield від Serum Institute;
  • до 4 мільйонів доз — від Serum Institute або від іншого виробника за COVAX;
  • 15 мільйонів доз вакцин — від компанії Novavax. Договір на 10 мільйонів доз вже уклали, контракт ще на 5 мільйонів Міністерство розраховує підписати найближчим часом.

Я зможу вибрати, яким препаратом вакцинуватися?

Навряд чи. Виконувач обовʼязків глави Центру громадського здоровʼя Ігор Кузін сказав, що при державній вакцинації українці, найімовірніше, не зможуть обирати, якою саме вакциною їх прищеплюватимуть. Обирати препарат самостійно можна буде, коли він надійде у продаж в Україні. Коли це станеться — невідомо.