Стендап-комік Влад Капиця звинуватив депутата Київради від «Голосу» Костянтина Богатова у нападі під час концерту. Після цього депутата виключили з партії, але Богатов каже, що напали на нього

Автор:
Яна Собецька
Редактор:
Дмитро Раєвський
Дата:
Стендап-комік Влад Капиця звинуватив депутата Київради від «Голосу» Костянтина Богатова у нападі під час концерту. Після цього депутата виключили з партії, але Богатов каже, що напали на нього

Karolina Uskakovych / «Бабель»

Минулого тижня депутат Київради від партії «Голос» Костянтин Богатов намагався зірвати виступ стендап-коміків у кінотеатрі «Братислава». Депутата обурило, що один з учасників використовував нецензурну лексику. Стендапер Влад Капиця виклав записи інциденту у Facebook. Богатов визнав свою реакцію «неадекватною» і пояснив свої дії тим, що його обурили висловлювання іншого стендапера на адресу кінотеатру «Братислава», яким він опікується. Але коли Богатова виключили з «Голосу», він знову розкритикував гумор стендаперів і виклав свою версію подій. Навколо депутата і коміків зібралися великі групи підтримки. «Бабель» зібрав найголовніше про цей скандал.

Чотирнадцятого лютого в кінотеатрі «Братислава» проходило стендап-шоу. Серед глядачів був депутат від партії «Голос» Костянтин Богатов. Під час виступу депутат накинувся на одного зі стендаперів — сценариста «Телебачення Торонто» Влада Капицю, і нібито вдарив його по обличчю та зламав йому окуляри.

Наступного дня відео бійки з’явилося в інтернеті — його опублікував Влад Капиця. У дописі у Facebook він розповів, що Богатов напав на нього через те, що один зі стендаперів — Дмитро Поліщук — використовував у своєму виступі ненормативну лексику. Капиця сказав, що про це попереджали перед шоу. Проте депутат почав вимагати у Капиці зупинити виступ. Коли той відмовився, Богатов напав на стендапера: «Стоїть навпроти мене озвірівше тіло. Крикнув «допоможіть», щоб не бити його. Збіглися люди. Ще побикував, пострибав до нас і почав затирати щось про культуру та доводити нам, що світ не такий, як має бути, а він знає, як має бути». Зрештою, за словами Капиці, депутата із зали вивела поліція.

Пост Капиці набрав понад тисячу лайків і шерів. Його поширив співзасновник «Телебачення Торонто» Роман Вінтонів, відомий під псевдонімом Майкл Щур. У публікації він тегнув партію «Голос» і сказав, що «було б непогано, щоб ваш депутат Костянтин Богатов пояснив, для чого він це робив».

Богатов у відповідь написав, що вже вибачився перед стендапером у СМС і готовий зробити це особисто. Депутат пояснив, що відреагував на виступ Поліщука неадекватно, бо він ображав проєкт, яким він опікувався, — кінотеатр «Братислава». «Мені здається, в артистів усіх жанрів не заведено сварити сцену, на якій вони виступають. Це не виправдовує мою різкість і подальший конфлікт, але вносить ясність, з чого все почалося», — написав Богатов.

Повну версію того, що трапилося, Богатов оприлюднив 19 лютого. У пості у Facebook він написав, що все почалося, коли Поліщук нецензурно висловився про артцентр «Братислава». Депутат зробив стендаперу зауваження, однак той «послав» його. Саме тоді Богатов зробив зауваження щодо нецензурної лексики.

Депутат наголосив, що не бив нікого по обличчю. За його словами, на початку конфлікту він «вдарив хлопця по руці з телефоном», а коли повернувся, щоб вийти, на нього ззаду накинулися п’ятеро чоловіків. Він зазначив, що не виходив на сцену і його не виводила поліція — вона приїхала пізніше, а на афішах не було попередження про нецензурну лексику.

Версію Богатова підтвердила його подруга, активістка й очільниця громадського руху «Почайна» Аннабелла Моріна. Вона також сказала, що конфлікт почався ще до виступу Поліщука, після того як він вилаяв кінотеатр.

На той час Владислав Капиця вже подав на Богатова заяву до поліції. А самого Богатова виключили з партії. Ще 15 лютого, одразу після інциденту, «Голос» опублікував заяву, у якій зазначив, що вважає поведінку депутата неприпустимою. Партія пообіцяла «дати оцінку діям депутата на наступних зборах фракції». Незабаром, 17 лютого, депутати проголосували за виключення Богатова з політсили. Своє рішення партія пояснила тим, що «Голос» виступає проти «будь-якого насилля як реакції на інакші культурні уподобання чи мистецькі смаки».

Колишній голова Державної митної служби Максим Нефьодов написав, що Богатов — це хороша людина, яка боролася за різні проєкти на Оболоні, зокрема за парк «Почайна», перейменування станції метро, збереження артцентру «Братислава». Проте «навіть гарні люди часом припускаються очевидних помилок, на ці помилки має бути реакція».

Голова фракції «Голос» у Київраді Григорій Маленко зазначив, що Богатову пропонували публічно вибачитися, визнати провину за побиття коміка і врегулювати конфлікт, однак він відмовився. Поведінку Богатова Маленко назвав такою, що не відповідає «цінностям демократичної європейської партії».

Богатов назвав рішення вже колишніх однопартійців «пострілом у спину». Він зазначив, що його виключили за те, що він «негнучкий», і звинуватив представників партії в тому, що вони злякалися медійності. Після виключення з партії він знову розкритикував творчість стендап-коміків — опублікував відео виступу Поліщука та назвав його «ганебним».

На підтримку депутата висловилися кілька політичних і культурних діячів. Серед них — член партії «Самопоміч» Тетяна Острікова, нардеп від «Голосу» Ярослав Юрчишин і директорка кінотеатру «Жовтень» Людмила Горделадзе.

Юрчишин зазначив, що «Голосу» потрібно було не виключати Богатова, а зробити все, щоб владнати конфлікт цивілізовано. Горделадзе написала, що в українському законодавстві є приписи, повʼязані з вживанням нецензурної лайки, і реакція Богатова на лайку у громадському місці цілком виправдана.