Що подивитися у вихідні. Продовження «Мовчання ягнят» без Ганнібала Лектера, історична драма про інформатора ФБР і новий фільм із зіркою «Мрійників» Луї Гаррелем

Автор:
Яна Собецька
Редактор:
Дмитро Раєвський
Дата:
Що подивитися у вихідні. Продовження «Мовчання ягнят» без Ганнібала Лектера, історична драма про інформатора ФБР і новий фільм із зіркою «Мрійників» Луї Гаррелем

JUDAS AND THE BLACK MESSIAH

Цього тижня на стримінгових платформах Netflix, HBO Max, Amazon Prime і CBS All Access вийшли кілька цікавих новинок. Це історична драма «Юда та чорний месія» про шпигунську операцію ФБР, серіал «Клариса» про героїню романів Томаса Гарріса Кларису Старлінг і романтична комедія «Карта ідеальних дрібниць» про двох підлітків, які опинилися у часовій петлі. А ще — цього тижня розпочалися «Вечори французького кіно». У програмі фестивалю — сімейна драма «Правда» з Катрін Денев і новий фільм із зіркою «Мрійників» Луї Гаррелем. «Бабель» зібрав відгуки й оцінки критиків і підказує, що подивитися у вихідні.

Науково-фантастичний фільм «Карта ідеальних дрібниць»

Про що фільм. 17-річний Марк потрапив до часової петлі. Кожен день, який він проживає, такий самий, як попередній. Марк давно вивчив, хто що скаже або зробить. Одного дня він зустрічає у громадському басейні дівчину на ім’я Маргарет, яка теж застрягла в часовій петлі. Марк і Маргарет вирішують, що аби перервати нескінченний цикл, вони мають знайти ідеальний момент, який можна помітити лише за наявності нескінченного часу.

The Map of Tiny Perfect Things / Amazon Prime / режисер — Єн Семюелс / у головних ролях — Кетрін Ньютон, Кайл Аллен, Джош Гемілтон / тривалість — 1 година 38 хвилин / рейтинг Rotten Tomatoes — 75%.

Що кажуть критики. The Wrap пише, що стрічка має харизматичних акторів, проте після «Дня Бабака», «Зависнути у Палм-Спрінгс» і «Матрьошки» у ній немає нічого нового. Vanity Fair стверджує, що фільм The Map of Tiny Perfect Things подібний до багатьох підліткових стрічок, однак у ньому достатньо важливих нюансів і відмінностей.

Історична драма «Юда та чорний месія»

Про що фільм. «Юда та чорний месія» заснований на реальних подіях і розповідає історію угрупування «Чорні пантери», що боролося за права темношкірих у США в 1960—1970-ті роки. Головний герой стрічки — колишній крадій Вільям О’Нілл, який вступає до організації, щоб шпигувати за «пантерами» та їхнім лідером Фредом Хемптоном для ФБР. Поступово О’Нілл входить у довіру до Хепмптона і навіть очолює службу безпеки «Чорних пантер». Він стикається з моральною дилеммою — по-справжньому приєднатися до організації або зрадити її та знищити Хемптона, як бажає очільник ФБР Едгар Гувер.

Judas and the Black Messiah / HBO Max / режисер — Шака Кінг / у головних ролях — Деніел Калуя, Лейкіт Стенфілд, Домінік Фішбек, Джессі Племонс / тривалість — 2 години 6 хвилин / рейтинг Rotten Tomatoes — 98%.

Що кажуть критики. The New York Times пише, що хоча фільм і нагадує кримінальний трилер та сповнений засідками, перестрілками, погонями й допитами, його краще розцінювати як політичну трагедію. Vox називає стрічку приголомшливим режисерським дебютом.

Психологічний горор «Клариса»

Про що серіал. 1993 рік. З моменту затримання серійного вбивці Буффало Білла минув рік. Клариса Старлінг закінчила навчання і за запрошенням генерального прокурора долучилася до спеціального підрозділу ФБР. Тепер вона намагається розкрити серію загадкових убивств у Вашингтоні. Попри те, що «Кларису» знімали як продовження «Мовчання ягнят», ім’я Ганнібала Лектера в ньому жодного разу не називається — творці серіалу не мають на це прав і згадують його лише як «канібала».

Clarice / CBS All Access / шоуранери — Дженні Люмет, Алекс Курцман / у головних ролях — Ребека Брідс, Кел Пенн, Майкл Кадліц, Лукка Де Олівейра / тривалість — 5 епізодів / рейтинг Rotten Tomatoes — 42%

Що кажуть критики. The New York Times зазначає, що нова історія про Кларису — це кримінальна драма, яким нічим не вирізняється з-поміж інших. Vanity Fair пише, що Clarice є непоганим продовженням «Мовчання ягнят», проте щоб сягнути висот серіалу «Ганнібал», йому потрібно вийти з тіні фільму.

Романтична комедія «Всім хлопцям: завжди і назавжди»

Про що фільм. To All The Boys: Always And Forever — фінальна частина трилогії To All The Boys, що змальовує історію кохання старшокласниці Лари Джин та її хлопця Пітера. У третій частині Лара і Пітер готуються вступити до Стенфорду та розпочати нове життя. Пітер проходить, а Лара — чекає своїх результатів. Однак після поїздки до Нью-Йорку вона усвідомлює, що навчання в цьому університеті — це не те, чого вона прагне. В основі трилогії — серія романів американської письменниці Дженні Хан.

To All The Boys: Always And Forever / Netflix / режисер — Майкл Фімоньярі / у головних ролях — Ной Сентінео, Лана Кондор, Анна Кеткарт / тривалість — 1 година 49 хвилин / рейтинг Rotten Tomatoes — 72%.

Що кажуть критики. Collider стверджує, що остання частина трилогії доводить: творцям All The Boys варто було зупинитися ще після першої. Натомість Hollywood Reporter вважає, що нова стрічка найбільш зріла та цікава з усіх трьох.

Що подивитися на фестивалі «Вечори французького кіно»?

Драма «ДНК»

Про що фільм. Нейдж — розлучена жінка з трьома дітьми. Вона майже не спілкується з родичами, однак регулярно відвідує у будинку для літніх людей свого діда, який має алжирське походження. Саме він виховав її та захистив від токсичних стосунків з батьками. Коли дідусь помирає, Нейдж стає одержима ідеєю повернути свою етнічну приналежність та занурюється у світ ДНК-тестів і алжирської історії. Режисеркою та виконавицею головної ролі у стрічці стала Майвенн Ле Беско, відома за фільмами «П’ятий елемент» і «Леон». У фільмі також грає зірка «Мрійників» Луї Гаррель.

DNA / режисер — Майвенн Ле Беско / у головних ролях — Майвенн Ле Беско, Ділан Робер, Марина Вакт, Луї Гаррель / тривалість — 1 година 31 хвилина / рейтинг Rotten Tomatoes — 86%.

Що кажуть критики. Hollywood Reporter каже, що стрічка сподобається усім шанувальникам творчості Майвенн. На думку Variety, «ДНК» — це подекуди бурхлива, подекуди дратівлива сімейна мелодрама.

Комедія «Очистити історію»

Про що фільм. Крістін, Мері та Бертранд мешкають у невеликому провінційному містечку, справи у всіх трьох йдуть не надто добре. Мері нещодавно втратила опіку над сином і намагається вилучити секс-відео за своєї участі з інтернету. Крістін залишилася без роботи і тепер підпрацьовує таксисткою, однак клієнти постійно оцінюють поїздки з нею на одиницю. Бертранд не знає, як захистити свою доньку від кібербулінгу. Щоб розв’язати свої проблеми, трійця звертається по допомогу до хакера. Delete History отримала «Срібного ведмедя» на Берлінському кінофестивалі.

Delete History / режисери — Гюстав Керверн, Бенуа Делепін/ у головних ролях — Бланш Гардін, Дені Подалідес, Коріна Масьєро/ тривалість — 1 година 50 хвилин / рейтинг Rotten Tomatoes — відсутній.

Що кажуть критики. Hollywood Reporter називає Delete History смішним аналізом жахливого світу, у якому ми живемо. Variety каже, що фільм дуже легкий і нагадує роботи Джеррі Сайнфелда.

Детективний трилер «Лише тварини»

Про що фільм. У французькому департаменті Лозер загадково зникає заможна парижанка Евелін Дюка. Авто жінки знаходять на околиці маленького альпійського містечка. Місцева поліція намагається зрозуміти, що сталося. Несподівано у справу опиняються залучені не пов’язані, на перший погляд, люди. Серед них — фермер Мішель та його дружина медсестра Еліс, її пацієнт Джозеф, офіціантка Маріон і шахрай на ім’я Арманд, який мешкає на іншому краю планети.

Only the Animals / режисер — Домінік Молль / у головних ролях — Дені Меноше, Лор Каламі, Дам’эн Боннар, Надя Терешкевич / тривалість — 1 година 57 хвилин / рейтинг Rotten Tomatoes — 97%.

Що кажуть критики. Hollywood Reporter зазначає, що інколи у стрічці бракує напруги, проте вона залишається інтригуючою аж до самого кінця. Variety каже, що Only the Animals — це захоплюючий нелінійний містичний трилер.

Сімейна драма «Правда»

Про що фільм. Відома французька актриса Фабіен Дангвіль щойно випустила книгу мемуарів The Truth. Щоб привітати матір, до Парижу з Америки приїжджає її донька-сценаристка Люмір. Вона здивована тим, що книжка вже вийшла — Фабіен обіцяла, що покаже її доньці перед публікацією. Акторка запевняє, що відсилала рукопис, але коли Люмір відкриває книгу, вона усвідомлює, що багато з написаного в ній про інших людей — неправда.

The Truth / режисер — Хірокадзу Корееда / у головних ролях — Катрін Денев, Жульєт Бінош, Ітан Гоук / тривалість — 1 година 46 хвилин / рейтинг Rotten Tomatoes — 88%.

Що кажуть критики. Polygon каже, що The Truth — це невибаглива картина, яка, утім, справляє сильне враження. Times вважає ,що Фабіен — одна з найкращих ролей Катрін Денев.

Комедія «Відчайдушні втікачі»

Про що фільм. 43-річна перукарка Сьюзі дізнається, що серйозно хвора. Усвідомівши, що має обмаль часу, вона вирішує побачити сина, якого віддала на усиновлення, коли їй було всього 15. Намагаючись зібрати усі потрібні для цього документи, Сьюзі випадково зустрічає 50-річного Жана Батиста. Він страждає на професійне вигорання і хоче застрелитися, однак влучає у стіну, після чого поліція оголошує його терористом. Сьюзі вмовляє його допомогти їй в обмін на те, що вона свідчитиме на його захист. Згодом до їхньої компанії долучається сліпий архівіст, який теж свого часу мав проблеми з поліцією.

Bye Bye Morons / режисер — Альбер Дюпонтель / у головних ролях — Віржині Ефіра, Альбер Дюпонтель, Ніколя Мар'є/ тривалість — 1 година 27 хвилин / рейтинг Rotten Tomatoes — відсутній.

Що кажуть критики. Cineropa каже, що нова стрічка Альбера Дюпонтеля — це чудовий, пронизаний чорним гумором фільм, який пропонує їдкий погляд на проблеми сучасного суспільства.