Українській антарктичній станції «Академік Вернадський» 25 років. Ось її історія в десяти фото (з каплицею, баром, антарктичним літом і неодмінно з тюленями і пінгвінами)

Автори:
Сергій Пивоваров, Кароліна Ускакович
Дата:

Шостого лютого 1996 року на мисі Марина острова Галіндез над британською антарктичною станцією «Фарадей» підняли прапор України і перейменували її на честь видатного українського вченого, академіка Володимира Вернадського. Відтоді вона лишається єдиною українською антарктичною станцією. Щороку сюди приїжджають вчені, які вивчають зміни клімату, унікальні рослини і тварин, проводять метеорологічні, геологічні та геофізичні дослідження. Наприкінці січня 2021 року на станцію вирушила 26-а сезонна експедиція. А ще вона популярна серед туристів з усього світу. До 25-ї річниці станції Google випустила спеціальний дудл, а «Бабель» згадує історію станції «Академік Вернадський» в десяти яскравих фото.

У 1954 році британці збудували нову наукову базу на острові Галіндез. Тепер це одна з найстаріших постійно діючих станцій в Антарктиці. У 1996 році уряд Великої Британії жестом доброї волі передав станцію Україні за символічну плату в один фунт. На фото: вид станції «Фарадей» у 1979 році.

Vernadsky station team / Facebook

Першу українську експедицію на станцію збирали всім миром. Допомагали українські компанії, міжнародні фонди, британські та американські колеги. На фото: учасники першої експедиції (зліва направо) Роман Братчик, Володимир Павлик, Павло Крушельницький, антарктичне літо 1996 року.

Національний антарктичний науковий центр / Facebook

Науково-дослідний комплекс станції дозволяє здійснювати на сучасному рівні комплексний моніторинг параметрів навколишнього середовища в Антарктиці на всіх рівнях геосфер. На фото: станція «Академік Вернадський», 7 березня 2008 року.

The Asahi Shimbun Premium / Contributor / Getty Images

Під час літнього сезону, з грудня по березень, архіпелаг Аргентинські острови, де розташована українська станція, відвідують від 2 до 5 тисяч туристів. На фото: антарктичне літо, 6 січня 2013 року.

Wikimedia

Бар на станції «Академік Вернадський» відомий на всю Антарктику. Тут українці зберегли британську атмосферу з більярдом і дартс, 1 лютого 2015 року.

Wikimedia

Українці вивчають, як наземні і морські екосистеми реагують на зміни клімату в регіоні. На фото: український біолог показує морського павука в акваріумі на станції «Академік Вернадський», 2 березня 2016 року.

EITAN ABRAMOVICH / Staff / Getty Images

У 2011 році на території станції побудували православну каплицю Святого Володимира, це найпівденніша культова споруда світу. Фото 9 лютого 2019 року.

Anadolu Agency / Contributor / Getty Images

Битий лід на воді в літній період — це одна зі складових умов в Антарктиці. Тому українським дослідникам доводиться дуже повільно і обережно пересуватися на моторному човні поблизу станції «Академік Вернадський». Фото 27 лютого 2019 року.

Wikimedia

Біля станції можна зустріти морських леопардів. Це небезпечні хижаки з родини тюленів, вони можуть нападати навіть на людей. Фото 2009 року.

Vernadsky station team / Facebook

19 грудня 2020 року неподалік української станції «Академік Вернадський» народилися пінгвінята. Одразу в двох пар пінгвінів-дженту вилупилося троє дитинчат.

Національний антарктичний науковий центр / Facebook