Що подивитися у вихідні. Спецепізод «Ейфорії», екранізація роману-переможця Букерівської премії та психологічний трилер із зіркою «Рівердейла» Меделін Петш

Автор:
Яна Собецька
Редактор:
Дмитро Раєвський
Дата:
Що подивитися у вихідні.  Спецепізод «Ейфорії», екранізація роману-переможця Букерівської премії та психологічний трилер із зіркою «Рівердейла» Меделін Петш

Кароліна Ускакович / «Бабель»

Цього тижня на стримінгових платформах Netflix, Apple Tv+, HBO Max та Hulu з’явилося кілька новинок. Серед найцікавіших — новий спецепізод серіалу «Ейфорія», психологічний трилер «Сліпа», головну роль у якому виконала зірка серіалу «Рівердейл» Меделін Петш, ізраїльський серіал у жанрі еротичного трилера «Втрачаючи Еліс», а також екранізація роману-переможця Букерівської премії 2008 року «Білий тигр» з Пріянкою Чопрою. «Бабель» зібрав відгуки та оцінки критиків і підказує, що подивитися у вихідні.

Психологічний трилер «Сліпа»

Про що фільм. Еллен Ешленд відома віолончелістка. Її грою захоплюються тисячі шанувальників. Після нападу невідомого, який розпилив їй в очі хімічний розчин, Еллен залишається сліпою. Щоб допомогти сестрі адаптуватися до нової реальності, брат винаймає Клейтона за нею доглядати. Між ними виникають романтичні почуття. Однак із часом дівчина помічає у своєму житті все більше дивних явищ — приміром, щоранку чує той самий звук. Поступово Еллен усвідомлює, що не може розрізнити, що є реальним, а що — ні. Головну роль у «Сліпій» виконала зірка серіалу «Рівердейл» Меделін Петш.

Sightless / Netflix / режисер — Купер Карл / у головних ролях — Меделін Петш, Александер Кох, Деніз Акденіз, Меттью Янг Кінг / тривалість — 1 година 29 хвилин / рейтинг Rotten Tomatoes — відсутній.

Що кажуть критики. Movie Nation зазначає, що після перегляду «Сліпої» створюється враження, ніби творці стрічки дивилися фільми Крістофера Нолана, але так і не навчилися секретів вдалих сюжетних твістів. Ready Steady Cut пише, що Sightless — це передбачуваний трилер, який краще не дивитися.

Підліткова драма «Ейфорія», спецепізод

Про що серіал. «Ейфорія» — адаптація однойменного ізраїльського серіалу 2012 року. Головна героїня — 17-річна Ру. Дівчина має наркозалежність і чимало часу проводить у реабілітаційному центрі, намагаючись її позбутися. Після повернення додому вона стикається із проблемами у школі та родині й знову починає вживати заборонені препарати. Тим часом у класі Ру з’являється нова учениця — дівчина-трансґендер Джулс. Між ними зав’язуються дружні стосунки. Роль Ру виконала популярна співачка Зендая. Прем’єру другого сезону через пандемію коронавірусу відклали. У грудні вийшов один спецепізод, цього тижня з’явився другий.

Euphoria / HBO Max / шоуранер — Сем Левінсон / у головних ролях — Зендая, Хантер Шафер, Сідні Свіні / тривалість — 1 епізод / рейтинг Rotten Tomatoes — відсутній.

Що кажуть критики. Observer називає перший сезон серіалу естетично привабливим та добре зрежисованим, проте зазначає, що сценарій дещо недопрацьований. Time каже, що «Ейфорія» — це нудна драма про покоління Z.

Еротичний трилер «Втрачаючи Еліс»

Про що серіал. Еліс Гінор — режисерка, яка здобула славу сміливими та провокативними фільмами. Найвідоміший із них — «Три чверті Місяця». Однак тепер 48-річна режисерка переживає творчу кризу. Вона створює рекламні ролики та залишається вдома з дітьми, тоді як її чоловік Девід знімається у гучних проєктах. Усе змінюється, коли Еліс зустрічає у приміському поїзді фанатку своєї творчості — 24-річну Софі. Та хоче зняти власний проєкт і вже домовилася, що у ньому зіграє Девід. Еліс зачарована новою знайомою, проте з часом починає підозрювати, що все не так просто і Софі хоче вкрасти її життя.

Losing Alice / Apple TV+/ шоуранер — Сігал Авін / у головних ролях — Аєлет Зурер, Ліхі Корновськи / тривалість — 8 епізодів / рейтинг Rotten Tomatoes — 63%.

Що кажуть критики. Wall Street Journal зазначає, що Losing Alice — надзвичайно приваблива драма, хоча й дещо задовга. Roger Ebert.com пише, що постійне прагнення стрічки зрівнятися з роботами Девіда Лінча радше пригнічує, аніж інтригує.

Кримінальна драма «Білий тигр»

Про що фільм. Бальрам Халвай виріс у бідній індійській родині та з дитинства знає, що його доля — бути слугою. Щоб заробити на життя, він влаштовується водієм до заможної пари у Делі. Там він усе частіше стає свідком корупції та безкарності індійської соціальної верхівки. Коли роботодавці змушують Бальрама взяти на себе злочин, якого він не скоював, чоловік постає проти системи нерівності. В основі фільму — однойменний роман «Білий тигр» індійського письменника Аравінда Адіги. У 2008 році він отримав Букерівську премію.

White Tiger / Netflix / режисер — Рамін Бахрані / у головних ролях — Пріянка Чопра, Раджкумар Рао, Перрі Капернарос / тривалість — 2 години 5 хвилин / рейтинг Rotten Tomatoes — 90%.

Що кажуть критики. Wall Street Journal стверджує, що «Білий тигр» — це гостра епопея, що вирізняється дотепністю та прекрасною операторською роботою. Rotten Tomatoes називає фільм «добре зробленим» і каже, що творцям стрічки вдалося перетворити роман на похмуру та переконливу драму.

Трилер «Сестра»

Про що серіал. У 2009 році у Великій Британії зникла молода дівчина Еліс Фокс. Єдині, хто знають, що з нею сталося — Натан та Боб. У ніч зникнення вони домовилися ніколи про це не говорити. І ось через одинадцять років Боб з’являється на порозі Натана та повідомляє новину, яка може зруйнувати його життя. «Сестра» — екранізація роману «Поховання» британського письменника Ніла Кроса.

The sister / Hulu / шоуранер — Ніл Крос / у головних ролях — Рассел Тові, Берті Карвел, Амріта Ачар'я / тривалість — 4 епізоди / рейтинг Rotten Tomatoes — 52%.

Що кажуть критики. RogerEbert.com зазначає, що The sister має цікавий задум, проте серіал копає собі могилу нереалістичними рішеннями героїв та сюжетними поворотами. GQ пише, що він недостатньо захопливий, щоб бути хорошим трилером, та не настільки моторошний, щоб бути хорошим горором.