Хлопець у хутрі і з рогами на штурмі Капітолія — ви точно бачили це фото! Це Джейк Анджелі — обличчя руху, прихильники якого вірять у «демократів-педофілів-сатаністів», які пʼють кров. І ні, це не жарт

Автор:
Євген Спірін
Дата:
Хлопець у хутрі і з рогами на штурмі Капітолія — ви точно бачили це фото! Це Джейк Анджелі — обличчя руху, прихильники якого вірять у «демократів-педофілів-сатаністів», які пʼють кров. І ні, це не жарт

Протестувальники спілкуються з поліцією Капітолія всередині будівлі. США, 6 січня 2021 року, Вашингтон, округ Колумбія.

Win McNamee / Getty Images

Шостого січня члени Сенату і Палати представників зібралися в Капітолії щоб оголосити Джо Байдена новим президентом США. У цей же час у Вашингтоні розпочався марш прихильників Дональда Трампа. Вже за пару годин мітингувальники взяли штурмом будівлю Капітолія і побилися з поліцією. У будівлі почалася стрілянина, двох людей вивезли з важкими пораненнями. Пізніше поранена жінка померла в лікарні. Одним із лідерів захоплення став чоловік у хутрі і з рогами на голові. Його фото облетіли всі світові ЗМІ, від The New York Times до Rolling Stones. Чоловіка швидко впізнали користувачі Тwitter. Ним виявився Джейк Анджелі — колишній актор, прихильник теорій змов і затятий фанат Дональда Трампа. Анджелі входить до руху QAnon. Прибічники руху вірять, що члени Демократичної партії поклоняються сатані, ґвалтують дітей і пʼють їхню кров, а світом правлять ілюмінати і рептилоїди. «Бабель» коротко розповідає, що відомо про Анджелі, який став обличчям захоплення Капітолія.

На фото, зроблених під час штурму Капітолія 6 січня, відображений хлопець у хутряній шапці, з рогами на голові і з розфарбованим у кольори прапора конфедератів обличчям. Фото облетіли всі світові видання. Хлопця швидко впізнали журналісти видання Arizona Republic і користувачі Тwitter. Виявилося, що на фото Джейк Анджелі — колишній актор і активний прихильник руху QAnon. За останні пів року Джейк багато разів потрапляв в американські новини і відомий як «Шаман Q». Він — обличчя ультраправої організації, яка вірить у змову політиків-демократів-педофілів, які поклоняються сатані.

Анджелі в своєму костюмі.

Анджелі 32 роки, він народився в Фініксі, штат Аризона. До 2017 року був актором. У нього є профіль на порталі Backstage — там реєструються ті, хто хоче працювати у сфері розваг. Зараз сторінку видалено, залишилася тільки URL-адреса з його імʼям, але в кеші збереглися вимоги і професійні якості. Судячи з усього, Анджелі був актором озвучування, претендував на комедійні ролі і ролі в бойовиках.

Анкета Анджелі на порталі Backstage.

Починаючи з 2017 року, Анджелі все частіше зʼявлявся в новинах місцевих ЗМІ штату Аризона. Він брав участь у різних мітингах, присвячених теоріям змов. Починалася все з «Піцагейту». Ця теорія народилася в 2016 році під час виборів президента США. Тоді противники кандидата від демократів Гілларі Клінтон розповсюдили чутки про те, що її прихильники повʼязані з організацією педофілів. Теорія народилася на іміджборді 4chan. Користувачі вивчали матеріали Wikileaks і наткнулися на листування начальника штабу Клінтон Джона Подести з власником мережі популярних піцерій Comet Ping Pong. Прихильники теорії змови прийшли до того, що фраза, яка була в листуванні, cheese pizza (піца з сиром) — це кодове позначення дитячої порнографії — child pornography (за першими літерами СР).

У 2018 Анджелі приєднався до руху QAnon і став його обличчям. Він виступав на мітингах прихильників цієї теорії змови в різних містах. Завжди в образі шамана: в хутрі і з рогами на голові. Сам Анджелі в жовтні минулого року сказав виданню Arizona Republic, що «носить хутряний капюшон, фарбує обличчя і ходить без сорочки у рваних штанях, щоб привернути увагу».

Анджелі позує з гвинтівкою.

Рух QAnon лише за два роки виріс із купки маргіналів, які буквально вірять у те, що американські ліберали пʼють кров дітей, у впливовий політичний рух республіканців. На виборах 2020 року прихильники цієї теорії були серед кандидатів до Конгресу від Аризони, а фрази руху використовував у промовах Дональд Трамп. Він навіть сказав фразу, яка стала слоганом руху: «Куди йде один — йдемо ми всі».

Теорія QAnon виросла з постів користувача 4сhan, який підписувався як «Q». Користувач стверджував, що він високопоставлений військовий або чиновник і, нібито, знає, що незабаром Трамп розкриє всесвітню організацію педофілів. Уявна операція Трампа мала називатися «Буря». Послідовники теорії змови вірили, що Трамп ось-ось «розповість усю правду» та «тисячі відомих педофілів будуть покарані». Серед ймовірних педофілів члени QAnon називають зірок поп-культури, таких як Том Генкс або Опра Уїнфрі, членів Демократичної партії, сімʼю саудівського шейха, а серед борців за правду — Трампа і президента Росії Володимира Путіна. На думку прихильників теорії, Путін і Трамп борються з «таємною державою педофілів».

Анджелі і ексмер Нью-Йорка, адвокат Трампа Руді Джуліані.

Джейк Анджелі вступив до групи прихильників теорії змови і вже у травні 2019-го брав участь у мітингах по всьому штату. Він називав себе «затятим прихильником Трампа, патріотом і християнином». Під час президентських перегонів у 2020 році Анджелі проводив мітинги як антимасочник і людина, яка заперечує епідемію коронавірусу.

Анджелі зʼявлявся на мітингах прихильників Трампа з плакатами «Q послав мене» або «Чи знаєте, хто такий Q?» Через одяг і прихильність до теорії змови Джейк отримав прізвисько — Шаман Q. Що більше обертів набирав рух, то небезпечнішим ставав, аж поки ФБР не визнало його терористичною загрозою. І це не просто так.

Один з фанатів QAnon у березні 2020 року вбив мечем свого брата в Сіетлі, бо був упевнений, що той — ящірка. У квітні адепти організації заявили, що в наметах Центрального парку в Нью-Йорку утримують 35 тисяч дітей. Їх, начебто, «врятували з тунелів від сексуального рабства». Насправді ж намети встановила Євангелістська церква, як шпиталь для хворих на коронавірус. Увесь цей час Анджелі набирав популярності всередині руху.

Шостого січня, в день засідання членів Сенату і Палати представників в Капітолії, Джейк Анджелі повів натовп на штурм будівлі. В результаті протестувальники увірвалися всередину і почали битися з поліцією. Анджелі увійшов у будівлю одним з перших і охоче позував на камери. Він, як і прихильники QAnon, вважає, що Трампу не дали перемогти на виборах, щоб не розкрилася «глобальна організація педофілів».

Анджелі з плакатом «Q послав мене».

Анджелі вірить, що світом керують ілюмінати, Більдерберзький клуб і рептилії. Його вірування ґрунтуються «на читанні матеріалів в інтернеті». «Боже мій. Тепер я бачу, як усе відбувається насправді», — сказав Анджелі. Анджелі веде сторінку в Facebook. Після штурму Капітолія під постами і фотографіями Анджелі десятки коментарів американців. Вони тегають ФБР, бажають Джейку скоріше сісти в тюрму і називають його злочинцем, звинувачуючи в спробі державного перевороту.

На даний момент невідомо, чи заарештований Анджелі і чи предʼявлять йому хоч якісь звинувачення. За даними CNN, за участь в штурмі Капітолія затримано 13 осіб. В результаті сутичок з поліцією постраждали троє — одна жінка в лікарні, ще одна загинула, один поліцейський дістав поранень.