Які серіали радували нас цього року? «Бабель» і LG розпитують працівників української кіноіндустрії. Підсумки-2020

Автор:
Гліб Гусєв
Дата:

Мало що радувало нас у 2020 році більше за диван і головну диванну розвагу — на кілька годин утекти в іншу реальність, вигадану стримінгом Netflix, HBO або Amazon Prime. На які серіали ми витратили найбільше часу? Хто найбільше здивував? Щоб це зрозуміти, ми опитали десять людей, які займаються кіно професійно: українських продюсерів, режисерів, директорів продакшенів і одного кінокритика. Кожного ми попросили надіслати нам особистий, субʼєктивний список із пʼяти серіалів, які його найбільше потішили, і склали рейтинг. Ось простий спосіб знайти серіали з нашого рейтингу: підключіть свій телевізор LG з останньої лінійки до домашньої мережі Wi-Fi та використайте плеєр Smart TV — з його допомогою зайти в усі основні стримінги можна в один клік.

Перше місце ділять два серіали — український і американський, обидва розповідають про сімʼю (обидва згадані чотири рази)

«Неортодоксальна» / автори Анна Вінгер і Алекса Каролінськи (Netflix).

«Неортодоксальна» / автори Анна Вінгер і Алекса Каролінськи (Netflix).

«Неортодоксальна»: мінісеріал про ортодоксальне єврейське комʼюніті у Брукліні, задушливе і репресивне, де всі між собою родичі, де всі завдають одне одному добро — і про те, як із цього комʼюніті втікає до Берліну дівчина, яка не знає іншого життя.

«Спіймати Кайдаша» / сценарист і продюсер Наталія Ворожбит (СТБ).

«Спіймати Кайдаша» / сценарист і продюсер Наталія Ворожбит (СТБ).

«Cпіймати Кайдаша»: головний український народний серіал цього року про велику сімʼю, де співіснують два покоління і яка розколюється на два табори у 2014 році. Присутні: символізм, хороший сценарій Ворожбит, посередня акторська гра, сантиметровий телевізійний грим на обличчях акторів.

На другому місці — грандіозна реконструкція життя королівської сімʼї (три згадування)

«Корона» / 4 сезон / автор Пітер Морган (Netflix).

«Корона» / 4 сезон / автор Пітер Морган (Netflix).

«Корона» (4 сезон): справа рук Пітера Моргана, кавалера Ордена Британської імперії, де правляча сімʼя цієї самої імперії представлена в непривабливому ракурсі — як збіговисько злих кумась, які ламають своїх дітей через коліно в імʼя абстрактного обовʼязку перед країною. Окремо варто згадати Джилліан Андерсон у ролі Маргарет Тетчер — це одна з її найкращих ролей.

Третє місце поділяють три серіали (кожен згаданий двічі)

«Чіки» / автор і режисер Едуард Оганесян (more.tv).

«Чіки» / автор і режисер Едуард Оганесян (more.tv).

«Чіки»: чотири дівчини зі зниженою соціальною відповідальністю відкривають власний бізнес у маленькому місті. Блискуче написана, знята та зіграна — і при цьому неймовірно похмура — історія про суть сучасної Росії.

«Захищаючи Джейкоба» / автор Марк Бомбек (Apple TV+).

«Захищаючи Джейкоба»: дорога, красива і масштабна драма про сімейні цінності, де 14-річного хлопця звинувачують у вбивстві, а його батькові, заступнику окружного прокурора, доводиться обирати між сімʼєю і справедливістю.

«Хід королеви» / автори Скотт Френк і Аллан Скотт (Netflix).

«Хід королеви» / автори Скотт Френк і Аллан Скотт (Netflix).

«Хід королеви»: вундеркінд і чемпіонка Бет Хармон зʼясовує, що для того, щоб перемогти зловісних радянських гросмейстерів їй потрібні дисципліна, імпровізація та допомога добрих американських гросмейстерів. Найкраща сцена: E07, 34:41.

Розповіли «Бабелю» про улюблені серіали:

  • Ольга Бірзул, керівниця напряму «Кіно» Українського інституту

  • продюсер Альберт Зурашвілі, директор продакшена shelter.film

  • режисер Ігор Стеколенко, співзасновник BURO Creative Lab

  • режисер Андрій Рубець (кліпи співачки Луни та групи MGZARVREBI)

  • режисер Анна Бурячкова (кліпи артистів Onuka, BRUTTO, Pianoboy)

  • режисер Тоня Ноябрьова («Герой мого часу»)

  • продюсер Наталія Лібет («Парфенон»)

  • продюсер Леся Січкіна, директор продакшена 23/32 Films

  • Анна Мачух, виконавчий директор Української кіноакадемії

  • кінокритик Лукʼян Галкін

Двадцять серіалів згадані по одному разу

«Дракула» / автори Марк Геттіс і Стівен Моффат (Netflix). Сумлінна праця двох сумлінних британських шоуранерів за мотивами класичного роману Брема Стокера.

«Ленокс Гілл» / автори Рут Шац й Аді Бараш (Netflix). Документальна історія про життя лікарні в Нью-Йорку. Діють: два нейрохірурги, лікар швидкої допомоги і гінеколог.

«Розповіді з петлі» / продюсер і сценарист Натаніель Халперн (Amazon Prime). Фантастична (або, радше, казкова) історія про життя маленького містечка в Огайо, розташованого біля секретного центру експериментальної фізики.

«Меломанка» / автори Вероніка Вест і Сара Кучерка (Hulu). Нова екранізація старого доброго роману Ніка Хорнбі: про власницю музичного магазину, яка складає плейлисти з будь-якого приводу та хоче зрозуміти, чому всі її романи закінчуються невдало.

«Король тигрів» / режисери Ерік Гуді та Ребекка Чайклін (Netflix). Документальний серіал про власника приватного зоопарку з левами і тиграми в Оклахомі, який розповідає настільки божевільну історію, що важко повірити в те, що фільм документальний.

«Рагнарек» / автор Адам Прайс. Норвезький серіал, де підліток з провінції бореться з сімʼєю місцевих промисловців. Деталі: промисловці — насправді крижані велетні (йотуни), підліток — інкарнація бога Тора.

«Опівнічний госпел» / автори Данкан Трассел і Пендлтон Ворд (Netflix). Анімований філософський подкаст про життя, смерть і наркотики.

  • «Козаки. Абсолютно брехлива історія» / режисер Олександр Березань
  • «Новий Папа» / автор і режисер Паоло Соррентіно
  • «Статеве виховання» / 2 сезон / автор Лорі Нанн
  • «Голлівуд» / автори Раян Мерфі та Єн Бреннан
  • «Я знаю, що це правда» / сценарист і режисер Дерек Сіенфренс
  • «Фарго» / 4 сезон / автор Ной Хоулі
  • «І будуть люди» / режисер Аркадій Непиталюк
  • «Емілі в Парижі» / автор Даррен Стар
  • «Мені це не подобається» / продюсер і режисер Джонатан Ентвісл
  • «Велика» / автор Тоні Макнамара
  • «Ретчед» / автор Еван Романські
  • «Стюардеса» / автор Кейлі Куоко
  • «Чим ми зайняті в тіні» / 2 сезон / автор Джемейн Клемент