Кирило Тимошенко дав двогодинне інтервʼю: про ковід, Коломойського, Богдана, Єрмака, мерів, дороги, сепаратизм і кисень у лікарнях — здається, тепер він відповідає за все в Україні. Короткий переказ

Автор:
Євген Спірін
Редактор:
Гліб Гусєв
Дата:
Кирило Тимошенко дав двогодинне інтервʼю: про ковід, Коломойського, Богдана, Єрмака, мерів, дороги, сепаратизм і кисень у лікарнях — здається, тепер він відповідає за все в Україні. Короткий переказ

УНІАН

Заступник голови Офісу президента Кирило Тимошенко дав двогодинне інтервʼю головному редактору видання «Гордон» Олесі Бацман. Після звільнення Сергія Трофімова він займається регіональною політикою і налагоджує контакти з мерами, стежить за тим, щоб у лікарнях не закінчувався кисень для концентраторів. Ще Тимошенко працює над законом «Про медіа», курирує програму «Велике будівництво», вирішує питання з міністром охорони здоровʼя Максимом Степановим і в курсі планів президента Володимира Зеленського. Головний редактор «Бабеля» Євген Спірін дві години дивився інтервʼю з Кирилом Тимошенко і переказує його у 18 тезах.

Про відставку премʼєр-міністра. Чутки про відставку Дениса Шмигаля невиправдані. Денис — необхідна людина з командою. Заміна премʼєр-міністра не стоїть на порядку денному.

Про Ігоря Коломойського. Ми не спілкуємося з Коломойським вже пів року. Я не особливо близький його друг і товариш чи бізнес-партнер. На які нам теми говорити? Ні я йому не телефоную, ні він мені не телефонує. Не те щоб [у нас був] конфлікт, просто ми не спілкуємося. Я не сумую за дзвінками о другій годині ночі.

Про можливу відставку глави МОЗу Максима Степанова. У Максима були питання до мене, а в мене — до нього. Але ми обговорили всі питання. Якби питання [його] відставки було вирішено, його б уже звільнили.

Про коронавірус і нестачу кисневих концентраторів у лікарнях. Я особисто займаюся питанням кисню. До 20 грудня ми повинні забезпечити 80 відсотків ліжок киснем. Кількість ліжок зростає щодня. [За тих, хто вмирає без кисню] є відповідальні в МОЗі. Але я не можу сказати зараз [хто це]. Висновки будуть зроблені.

Про дострокові парламентські вибори. Питання про дострокові вибори до парламенту не стоїть на порядку денному.

Про підкуп депутатів «Слуги народу». Була хоч раз в історії країни така партія, такого розміру? Усі — різні люди. Не можна сприймати фракцію як масу, яка кудись біжить. Не секрет, що хтось приходить і пропонує депутатам [гроші]. Але переважно люди прийшли за переконанням, а не відкусити шматок пирога. Так, є помилки. Але говорити, що їх купують і ми з цим боремося, я не можу. Це нова політична еліта.

Кирило Тимошенко у Верховній Раді.

В'ячеслав Ратинський / УНІАН

Про те, коли закінчиться війна на Донбасі. Мир в Україні — це двосторонній процес. Чотири місяці у нас [на фронті] тиша. Бувають обстріли, але є прогрес. Два роки тому ніхто не міг подумати, що Олег Сенцов повернеться [до України]. Ми рухаємося маленькими кроками. Так, це ще не реінтеграція, так, не мир.

Про те, чи піде Зеленський на другий термін. Якщо президент вважатиме за потрібне піти, він скаже про це народу. Але я не бачу такої ситуації зараз. Він справді хоче зробити країну іншою, хоче, щоб вона розвивалася. Президент сказав, що одного терміну мало, з низки причин. Якщо він вирішить [залишитися на посаді], він скаже.

Про перехід до парламентської форми правління. Велика частина країни проти парламентської республіки. Країна звикла, що має бути лідер. Країна поки не готова [до парламентської республіки].

Про місцеву владу і мерів. Із місцевою владою були непорозуміння, сварки, але я намагаюся це виправити і простягнути їм руку. Ми чуємо їх. Моє головне завдання — зшивати. Я останні два тижні особисто спілкуюся з мерами.

Про Андрія Богдана й Андрія Єрмака. Мені комфортно і з Богданом, і з Єрмаком. Богдан був різкіший, Єрмак більш дипломатичний. У Богдана було більше спільних нарад, з Єрмаком менше планерок, але ми спілкуємося окремо. У Богдана були різкі висловлювання, триндюліни, у Єрмака таких моментів менше. По келиху вина ввечері ми могли випити і з Богданом, і з Єрмаком. З цим проблем немає.

Про себе. Я не суперпіарник або технолог, я — менеджер, у якого є прикольні ідеї.

Кирило Тимошенко в передвиборчому штабі кандидата у президенти Володимира Зеленського.

В'ячеслав Ратинський / УНІАН

Про те, чому гроші з «ковідного» фонду пішли на будівництво доріг. «Ковідний» фонд становив 32 мільярди. Окремо були гроші, які планували витратити на дороги. Це гроші від Стокгольмського арбітражу [які «Нафтогаз» відсудив у «Газпрому» ]. Коли створювався «ковідний» фонд, Мінфін і Кабмін вирішили вивести ці гроші через «ковідний» фонд. Це було нашою помилкою. Але не можна було перевести гроші безпосередньо з «Нафтогазу» в «Укравтодор». Гроші надійшли до фонду. Ці гроші не «ковідні». Зараз у «ковідний» фонд додасться ще 10 мільярдів. Буде 42 мільярди.

Про відкати на будівництві доріг. Цю тему вовтузять вже рік. Точно кажу, що корупції на «Великому будівництві» немає. Вважаю, що історія Уманського — вигадана. Це піар. За ним хтось стоїть. Це вигідно опонентам влади.

Про повний локдаун. Рішення про повний локдаун ми ухвалюватимемо після того, як проведемо треті вихідні на карантині. Це рішення повинні ухвалити всі — центральна та місцева влада, щоб не було сепаратизму. Так, економіка не в тому стані через ковід. Ситуації, за якої не буде зарплат і пенсій, не станеться. Це неможливо.

Про те, коли будуть саджати у вʼязницю корупціонерів. Хочеться, щоб корупціонерів саджали та якнайшвидше. Це бажання є і у президента. Цього не відбувається. Але у нас всі [органи] один від одного незалежні. У цьому й успіх. У тому, що немає телефонного права.

Про досягнення і поразки влади. Я пишаюся тим, що вдалося зламати систему корупційних звʼязків і замінити політичну еліту. Професіоналів не вистачає — це видно по губернаторах. Є кадровий голод. Але він і був. Багато хто не хоче йти у владу — маленькі зарплати. Ми в якихось питаннях втрачаємо і втрачали час. Час — це найбільша проблема, як з киснем, зробили невчасно.

Про свободу слова та закон «Про медіа».Закон «Про медіа» не вигадували, щоб закрутити гайки. У ньому є огріхи. Законодавство про ТБ, радіо та інтернет застаріле. Я цим займаюся. Ми перші будемо стояти, щоб була свобода слова. Це не мій закон, не ми його «пушили». Я взагалі не хотів цим займатися. Я готовий бути переговорником між медіа, Кабміном і Радою. Ніхто не збирається наступати на свободу слова.