Японський препарат «Фавіпіравір» планують виробляти в Україні. Він допоможе при коронавірусі? — Не факт, а ще в нього серйозні побічні ефекти

Автор:
Катя Мещерякова
Редактор:
Дмитро Раєвський
Дата:
Японський препарат «Фавіпіравір» планують виробляти в Україні. Він допоможе при коронавірусі? — Не факт, а ще в нього серйозні побічні ефекти

Bloomberg / Contributor / Getty images

У грудні завершаться дослідження першого українського препарату від коронавірусу. Випускати ліки буде українська фармацевтична компанія «Мікрохім». Якщо дослідження пройдуть вдало й підтвердять ефективність препарату, пацієнти отримають його вже в першому кварталі 2021 року. «Фавіпіравір-Мікрохім» — це генерик японського препарату «Авіган». У липні дослідження показали, що ефективність «Авігану» як засобу для лікування коронавірусу непереконлива. У вересні японський виробник оголосив, що дослідження препарату вже на завершальній стадії. «Бабель» вивчив інформацію про японський «Авіган», поговорив з «Мікрохімом» і розповідає, чи варто чекати на цей препарат та чи допоможе він від коронавірусу.

Що відомо про «Авіган»?

Препарат «Авіган» розробила японська компанія Fujifilm Toyama Chemical. У 2014 році його схвалили в Японії як препарат для лікування грипу, а також розглядали як засіб від лихоманки Ебола. Дослідження показували, що він знижує смертність серед людей з низьким і середнім вмістом вірусу в крові, але не впливає на пацієнтів з високим рівнем. Проте дослідження розкритикували, визнавши докази непереконливими.

До пандемії «Авіган» не надходив у вільний продаж — ці ліки виробляли тільки за замовленням японського уряду. Їх планували використовувати як резервний засіб у разі пандемії. Судячи з запобіжних заходів, прописаних у реєстрації, препарат рекомендують використовувати в крайніх випадках — проти нових типів вірусів грипу або коли інші препарати не діють.

Dmitry Feoktistov / Contributor / Getty Images

У нього є побічні ефекти?

Так. Серед них може бути блювота, зниження маси тіла, активності та зниження вироблення червоних кровʼяних тілець. Один із серйозних побічних ефектів — потворність у новонароджених. Тому виробник не рекомендує вагітним жінкам і матерям, які годують, його вживати. Це стосується і чоловіків — тим, хто вживає препарат, радять використовувати барʼєрну контрацепцію упродовж прийому та після семи днів після закінчення терапії.

Дослідники з Росії, де препарат уже використовують для лікування пацієнтів з коронавірусом, кажуть, що є ще один побічний ефект, повʼязаний з моторикою: людина може втрачати рівновагу і падати.

«Побічні ефекти є у будь-якого препарату. Рішення про те, застосовувати його чи ні, приймає лікар, оцінюючи ризик і користь у кожному конкретному випадку. Ситуація патова — чимось людей потрібно лікувати, потрібно рятувати. «Фавіпіравір» і «Ремдесивір» — найефективніші. При цьому «Ремдесивір» не рекомендований до застосування ВООЗ», — говорить прессекретар «Мікрохіму» Сергій Копилець.

Окей, це вже ліки від коронавірусу?

Не зовсім. «Авіган» справді використовували в Японії для лікування хворих із COVID-19. Також «Фавіпіравір» використовують у Росії та Індії. На сайті виробника українського аналога пишуть, що препарат «не просто усуває клінічні прояви хвороби, а, перш за все, впливає на патогенез коронавірусу в організмі людини». Сергій Копилець пояснив «Бабелю», що «Фавіпіравір» впливає на сам вірус — він зменшує його здатність поширюватися.

А він точно допомагає?

У березні багато видань писали, що препарат допомагає тим, у кого легка форма коронавірусу, але малоефективний при лікуванні тяжкої. Перші дослідження ефективності «Авігану» дали непереконливі результати. Пацієнти, яким давали препарат на початкових стадіях хвороби, почувалися краще за тих, кому давали препарат пізніше. Проте статистично цих результатів було недостатньо, щоб визнати ефективність препарату від коронавірусу.

Bloomberg / Contributor / Getty images

В кінці вересня Fujifilm Toyama Chemical завершила клінічні випробування, які почала в березні. Тепер компанії потрібно проаналізувати дані досліджень, щоб підтвердити безпеку та ефективність препарату. Якщо «Авіган» схвалить японський уряд, його почнуть виробляти у великих масштабах і продавати для лікування коронавірусу. Тож питання про ефективність препарату поки не вирішене.

Чому його запускають в Україні, якщо є протиріччя?

У пресслужбі «Мікрохіму» кажуть, що компанія орієнтувалася на протокол лікування МОЗ: «Ми вибрали «Фавіпіравір» з низки причин. По-перше, препарат був включений у протокол МОЗ про ведення хворих з коронавірусною інфекцією. Це важливо, тому що протокол дає лікарям підставу лікувати пацієнта саме ним. По-друге, у препарату не було патентного захисту. «Мікрохім» — компанія, яка виробляє генерики, тому відсутність патентного захисту — важливий фактор».

Компанія посилається на останні японські дослідження й на те, що деякі країни (наприклад, Італія) внесли його у свої протоколи лікування коронавірусної хвороби.

Bloomberg / Contributor / Getty images

На питання про неоднозначність результатів зарубіжних досліджень у «Мікрохімі» відповідають ухильно: «Дослідження мають різний дизайн, різні вибірки. Істотно вплинути могли, наприклад, стадія захворювання, на якій починали застосовувати препарат, або набір супутніх захворювань в учасників».

Скільки він коштуватиме?

Точної вартості поки немає. Керівник «Мікрохіму» Ігор Погромський каже, що ціна препарату «Фавіпіравір-Мікрохім» буде нижча за вартість препаратів, які вже активно продаються на «чорному ринку», а також аналогів з Росії. Їхня ціна коливається від 2 800 до 3 000 гривень.