Чи правда, що безалкогольне пиво не справжнє? «Бабель» разом зі Stella Artois безалкогольне розвінчує міфи про цей напій і розповідає про його історію

Автор:
Сергій Пивоваров
Редактор:
Гліб Гусєв
Дата:
Чи правда, що безалкогольне пиво не справжнє? «Бабель» разом зі Stella Artois безалкогольне розвінчує міфи про цей напій і розповідає про його історію

«Бабель»

Безалкогольного пива на полицях супермаркетів стає більше. Почасти це повʼязано з модою на здоровий спосіб життя, почасти з тим, що водії хочуть спокійно сісти за кермо після келиха з друзями. Розливаючи безалкогольне пиво, пивоварні компанії не відмовляються від класичної рецептури і створюють продукт, який за смаком не поступається традиційному. Однак, із безалкогольним пивом досі повʼязано чимало міфів і помилкових суджень. «Бабель» разом зі Stella Artois безалкогольне розвінчує найпоширеніші з них, а заодно розповідає, як його варили раніше і як це роблять тепер.

Звідки взялося безалкогольне пиво?

Безалкогольне пиво, яким ми знаємо його тепер, зʼявилося у США під час сухого закону в 1920-ті роки. Щоб не збанкрутувати, пивоварні були змушені виробляти напої із вмістом 0,5 відсотка спирту.

Відродилося безалкогольне пиво завдяки водіям. У 1970-ті роки зросла кількість особистих авто і водії стали частіше потрапляти в аварії через водіння в нетверезому стані. На допомогу прийшли виробники пива. І в 1973 році зʼявилося безалкогольне пиво, виготовлене за сучасними стандартами.

Водій завантажує пиво в машину, Міннеаполіс, США, 22 березня 1940 року.

Варять безалкогольне пиво (майже) так само, як і звичайне. У рецептуру входять вода, солод, хміль і дріжджі. Єдина відмінність — етап деалкоголізації. При цьому міф про «порошкове пиво» ходить досі. Найпростіший спосіб переконатися, що це справді міф — побувати на екскурсії на пивоварному заводі. Єдиний «порошок», який можна зустріти на деяких великих виробництвах, це кізельгур — скамʼянілі одноклітинні водорості. Його використовують як природний фільтр для звареного пива і в продукт він не потрапляє.

У рекламу безалкогольного пива великі бренди вкладаються з 1980-х років. У світі давно сформувався ринок для нього, зі своїми трендами і експериментами. У 2016 році його оцінювали в 13 мільярдів доларів. За прогнозами консалтингової компанії Global Market Insights до 2024 року він збільшиться майже вдвічі, до 25 мільярдів.

В Україні безалкогольне пиво зʼявилося на початку 2000-х. І за смаком воно теж не поступається традиційному. За темпами зростання український ринок безалкогольного пива майже вдвічі випередив алкогольний.

Чому продажі безалкогольного пива зростають? Це світовий тренд. Він повʼязаний, зокрема, з тим, що вести здоровий спосіб життя стало модно. Безалкогольне пиво можна дозволити собі навіть після тренування: німецькі спортивні лікарі довели, що воно має ізотонічний ефект— тобто швидко відновлює запаси води і мінералів, які організм втрачає при сильних навантаженнях. У безалкогольному пиві містяться калій, магній, вітаміни групи В. Також у ньому є поліфеноли — поживні речовини, що мають біологічно активні властивості, які благотворно впливають на організм.

Учасники курсу «пивної йоги» в Таїланді виконують вправу з пляшкою безалкогольного пива, 25 березня 2017 року.
Відпочинок на пікніку в США, 1950-ті роки.

Учасники курсу «пивної йоги» в Таїланді виконують вправу з пляшкою безалкогольного пива, 25 березня 2017 року. Відпочинок на пікніку в США, 1950-ті роки.

Pacific Press / Contributor / Getty Images; H. Armstrong Roberts/ClassicStock / Contributor / Getty Images

Безалкогольне пиво варять якось інакше?

Безалкогольне пиво варять так само і з тих самих інгредієнтів, що і звичайне. Складність полягає в тому, щоб на виході отримати безалкогольний продукт, але зберегти пивний смак. Для цього або зменшують кількість алкоголю на стадії бродіння, або видаляють його вже з готового, звареного пива. Ось як це роблять.

Без бродіння. Найпростіший спосіб — у сусло після кипʼятіння не додають дріжджі, в результаті виходить пиво c 0,0% алкоголю. Тому цей спосіб поширений в ісламських країнах.

Переривання бродіння. На певному етапі знижується температура, через це пивне сусло перестає бродити. У підсумку виходить пиво, зазвичай солодкувате на смак.

Пивовар додає хміль під час варіння пива, Майамі, 25 квітня 2014 року.

Спеціальні дріжджі. Пивовари використовують спеціальні штами дріжджів, які певний час не виробляють спирт. Це дозволяє легше контролювати частку алкоголю у пиві на стадії бродіння. При цьому зʼявляється час для того, щоб утворилися вторинні продукти бродіння, вони визначають профіль пива.

Видалення алкоголю з готового пива. Один з найпоширеніших способів, він найкраще зберігає смак пива в безалкогольному продукті. В Україні пиво деалкоголізують так:

  • Випарювання спирту. Готове пиво нагрівають до мінімальної температури кипіння алкоголю при низькому тиску. Спирт закипає і випаровується з напою. До готового продукту можуть додати трохи свіжого пива — щоб поліпшити смак. Саме такий спосіб дає безалкогольне пиво із вмістом не більше 0,5 відсотка спирту, наприклад, Stella Artois.
  • Мембранна фільтрація. Готове пиво проганяють через полімерні мембрани, які не пропускають великі молекули спирту. А ось смак і аромат після такої фільтрації пиво зберігає.
Інгредієнти для приготування пива на пивоварні AB InBev Efes Україна в Миколаєві, 25 листопада 2014 року.
Виробнича лінія на пивоварні AB InBev Efes Україна в Чернігові, 3 березня 2017 року.
Робочий оглядає стелаж з тестовими зразками пива на пивоварні AB InBev Efes Україна в Чернігові, 3 березня 2017 року.

Інгредієнти для приготування пива на пивоварні AB InBev Efes Україна в Миколаєві, 25 листопада 2014 року. Виробнича лінія на пивоварні AB InBev Efes Україна в Чернігові, 3 березня 2017 року. Робочий оглядає стелаж з тестовими зразками пива на пивоварні AB InBev Efes Україна в Чернігові, 3 березня 2017 року.

УНІАН фото; Bloomberg / Contributor / Getty images

Чому безалкогольне пиво зазвичай коштує (трохи) дорожче?

Причина — більш складна технологія виробництва. Як би його не готували, у виробничому процесі завжди додається як мінімум один додатковий етап — деалкоголізація. Крім того, безалкогольне пиво складніше зберігати, оскільки в ньому немає спирту, який виконує роль природного консерванту. Тому безалкогольне пиво майже завжди продається тільки в банках або пляшках, і зрідка — в кегах.

Якщо у пиві немає алкоголю, значить немає і смаку?

Алкоголь не є основою смаку. Спирт — це кінцевий продукт бродіння, а на смак впливають інші компоненти — вода, солод, хміль, дріжджі і додаткові інгредієнти. Крім того, смак безалкогольного пива залежить від того, як його варили.

Стенд із пробірками з безалкогольним пивом на виставці, присвяченій мистецтву пивоваріння, Німеччина, 16 лютого 2016 року.
Відпочинок біля каміна, 1970-ті роки.

Стенд із пробірками з безалкогольним пивом на виставці, присвяченій мистецтву пивоваріння, Німеччина, 16 лютого 2016 року. Відпочинок біля каміна, 1970-ті роки.

picture alliance / Contributor / Getty Images; ClassicStock / Contributor / Getty Images

Безалкогольне пиво справді низькокалорійне?

Безалкогольне пиво містить приблизно вдвічі менше калорій порівняно з алкогольним. Його можна порівняти і з іншими безалкогольними напоями. Безалкогольні сорти пива в залежності від способу приготування містять від 10 до 35 кілокалорій (ккал) на 100 мілілітрів. Тонік містить близько 21 ккал на 100 мл, знежирене молоко — близько 37 ккал, апельсиновий сік — близько 46 ккал, кола — близько 42 ккал.

Студійний портрет моделі, що сидить на підлозі зі склянкою пива в руці, 1960 рік.

Це робить безалкогольне пиво непоганим доповненням до збалансованого раціону. Поліпшити смакові відчуття і підкреслити аромат безалкогольного пива допоможуть правильні закуски:

  • Сири. Варіанти поєднання — нескінченні. Наприклад, гіркі сорти світлого безалкогольного пива краще поєднуються із твердими солоними сирами.
  • Легкі салати, овочі. До салатів і овочів добре пасують збалансовані сорти безалкогольного пива, без домінантних смаків чи ароматів.
  • Мʼясні продукти. Насичені солодові сорти і сорти з помітною кислинкою або гіркотою добре поєднуються із вʼяленим мʼясом, бургером або стейком, мʼясом під журавлинним або апельсиновим соусом.
  • Морепродукти. Прекрасна пара для морепродуктів — пшеничні сорти і сорти з профілем лагерного пива.
  • Десерти. Посилити смак темного безалкогольного пива допоможуть шоколадні або бісквітні десерти, а фруктове пиво найкраще поєднувати з фруктовими десертами і темним шоколадом.