Усі боялися, що сепаратистка Неля Штепа стане мером. Вона не вийшла в другий тур — замість неї там опинилися Вадим Лях і Павло Придворов. Обидва голосували за створення «ДНР» — репортаж зі Словʼянська

Автор:
Євген Спірін
Редактор:
Катерина Коберник
Дата:
Усі боялися, що сепаратистка Неля Штепа стане мером. Вона не вийшла в другий тур — замість неї там опинилися Вадим Лях і Павло Придворов. Обидва голосували за створення «ДНР» — репортаж зі Словʼянська

«Бабель»

Навесні 2014 року Словʼянськ Донецької області захопили бойовики під керівництвом полковника ФСБ Росії Ігоря Гіркіна. Тодішня мер Неля Штепа підтримала інтервенцію. За референдум про незалежність «ДНР» проголосувала міська рада і два її депутати — Павло Придворов і Вадим Лях. Коли Словʼянськ звільнили від бойовиків, Нелю Штепу посадили в СІЗО, Придворов встиг попрацювати виконувачем обовʼязків мера, а Ляха в 2015-му обрали міським головою. На пост мера його просувала ексрегіоналка Наталія Королевська. Через шість років в Україні відбулися чергові місцеві вибори. У першому турі за крісло мера міста боролися Неля Штепа, Вадим Лях і Павло Придворов. Несподівано для всіх Штепа посіла третє місце і до другого туру не пройшла. Сьогодні, 22 листопада, у другому турі зустрілися кандидат від «Опозиційної платформи — За життя» Придворов і Вадим Лях — він балотується від партії «Опозиційний блок». Придворов у всьому наслідує ідеологію одного з лідерів ОПзЖ, кума Володимира Путіна, Віктора Медведчука. Всю кампанію кандидат обіцяв помирити Україну з Росією, захистити російську мову і відновити промисловість. А ще лякав своїх виборців «концтаборами для росіян», «фашистами з Києва» і «бандерівцями». Вадим Лях обіцяв «безпечне місто» і відхрещувався від Королевської. Перед першим туром виборів у Словʼянську головний редактор «Бабеля» Євген Спірін був єдиним журналістом, який зумів поспілкуватися зі Штепою, і написав про це великий репортаж. Він (як і всі) був упевнений, що вона виграє вибори. За два дні до другого туру Спірін знову поїхав до Словʼянська і дізнався, як за місто воюють два проросійські кандидати і чому в центрі війни компроматів опинилися дворові собаки.

Вадим Лях.
Павло Придворов.

Вадим Лях. Павло Придворов.

Вадим Лях мінус Наталія Королевська

Вадиму Ляху 47 років, двадцять девʼять із них він у політиці. Ще в 2002 році, при президенті Леоніді Кучмі, Ляха обрали депутатом Словʼянської міської ради. З тих пір він встиг побути депутатом трьох скликань від «Партії регіонів». Останній раз — при мері Нелі Штепі. Вона очолила місто в 2010 році. Тоді Україна отримала від Японії 150 мільйонів євро за Кіотським протоколом. Частину цих грошей уряд Миколи Азарова направив у Донецьку область, частина дісталася Словʼянську. Штепа розбивала клумби, ремонтувала площі і в 2010 році отримала 60% голосів на мерських виборах. Тоді ж, у 2010-му, депутатом міськради став Вадим Лях.

Євген Спірін / «Бабель»

У квітні 2014 року Словʼянськ захопили озброєні загони полковника ФСБ Ігоря Гіркіна. Дванадцятого квітня мер Штепа прийшла до будівлі виконкому і звернулася до городян з проханням підтримати «наших хлопців» — сепаратистів. Проте, вони її заарештували і посадили в підвал. На сесії міської ради 28 квітня 2014 року депутати проголосували за створення так званої «народної дружини» і за проведення «референдуму про статус Донецької народної республіки». Через два дні, 30 квітня, Лях та інші депутати проголосували за відсторонення Штепи з поста мера Словʼянська та дозволили «народній дружині» займати будь-яку будівлю в місті. Тобто, фактично узаконили захоплення міськради бойовиками «ДНР». Право підпису документів передали заступнику Штепи Олегу Титяніну.

Євген Спірін / «Бабель»

Після боїв і кількох місяців окупації загони бойовиків Гіркіна покинули місто і пішли в Донецьк. Штепу випустили з підвалу, але одразу посадили в слідчий ізолятор вже українські військові. Україна підозрювала її в державній зраді. Міським головою після деокупації Словʼянська, в серпні 2014 року, став секретар міськради Павло Придворов. Тоді в Словʼянськ приїжджали українські активісти з усієї країни, журналісти, перші гуманітарні місії. Місто потрібно було відновлювати після обстрілів, допомагати колишнім полоненим, шукати тих, хто зник. Те, що цим займався Придворов, який підтримав «референдум» і створення «ДНР», багатьом не подобалося. На знак протесту під будівлю міськради активісти принесли сміттєві баки.

У жовтні 2014-го Придворов пішов з поста, на його місце за квотою партії «Блок Петра Порошенка» призначили Олега Зонтова. До війни він був єдиним опозиційним депутатом у Словʼянській міськраді. В цьому ж році «смотрящим» за регіоном від президента Порошенка став Олег Недава. Відносини з Зонтовим у нього не склалися. Поки Зонтов був в одному з відряджень, Недава скликав раду БПП і виключив його з партії. Штепа вже пів року сиділа в СІЗО. Наталія Королевська вирішила просувати на пост мера лояльного Вадима Ляха.

У 2015 році відбулися місцеві вибори. Всю свою кампанію Лях побудував на слогані «Любити як Неля». Він обіцяв, що не відступить від курсу Штепи — буде розбивати клумби, фарбувати дитячі садки і робити дороги.

Опонентом Ляха став Зонтов, щоправда, без партії і без грошей на кампанію. Розрахунок Королевської на популярність Штепи і всього, що з нею повʼязано, спрацював — у 2015 році Лях став міським головою, а Зонтов набрав 25% голосів. У цей час міжнародні фонди жертвували місту гроші на післявоєнне відновлення. Словʼянськ отримав багато грантів.

Лях із донорськими грошима звʼязуватися не хотів. Міжнародні донори контролювали витрати і вимагали детальну звітність. «Заробляти» на таких проєктах було складно. Тому Лях вирішив освоювати бюджетні гроші. По-перше, він знав як, а по-друге, звітність була не така сувора, як у випадку з донорськими коштами. У Словʼянську зробили центральну вулицю, де-не-де встановили ліхтарі, полагодили кілька тротуарів, розбили парк. Один з небагатьох проукраїнських активістів Денис Бігун при Зонтову займався інформаційною політикою. Він пішов з міської ради майже відразу після перемоги Ляха, не захотів працювати з новообраним мером і «Опозиційним блоком». «Опоблок прийшов до влади в Словʼянську. Я просто не розумів, як мені працювати в такій команді, здебільшого антиукраїнській і проросійській. Тому я і вирішив піти», — говорив він після перемоги Ляха на виборах.

У 2018 році відносини Ляха і Королевської зіпсувалися, а в «Опозиційному блоці» почався розкол. Королевська долучилася до створеної Вадимом Рабиновичем і Юрієм Бойком «Опозиційної платформі — За життя», а Лях залишився в «Опоблоці» з Євгеном Мураєвим і Вадимом Новинським.

Євген Спірін / «Бабель»

Протягом останніх двох років на посаді мера Лях займався поточними міськими проєктами. На вибори він пішов від рідного «Опоблоку», обігнав Штепу на 14% голосів і поступився головному конкуренту Павлу Придворову всього 240 голосами. Активіст Денис Бігун вважає, що такий хороший результат став несподіванкою і для самого Ляха. Але це не так, просто Лях думав, що буде конкурувати зі Штепою.

Павло Придворов + Наталія Королевська

Павлу Придворову 49 років, його політична карʼєра коротша, ніж у Вадима Ляха. Придворов став депутатом міської ради при Штепі, в 2010 році. До цього на початку 90-х він працював учителем, на початку двохтисячних став інженером відділу збуту «Словʼянського машинобудівного заводу» (СМЗ). Потім Придворова призначили начальником відділу матеріально-технічного постачання, а потім комерційним директором ВАТ «СМЗ». У 2015 році він став головою правління заводу. «Я починав учителем праці та креслення, колись був підприємцем і навіть торгував на ринку черевиками. Був і токарем, і двірником, і сторожем. На СМЗ я створював службу економічної безпеки, був комерційним директором і, врешті-решт, виріс до голови правління. Мені це все не «звалилося з небес», — говорив про себе Придворов у інтервʼю.

СМС, які розсилає штаб Придворова.

Карʼєра Придворова пішла вгору при тодішньому міському голові Словʼянська Анатолії Левіті. Він обіймав цю посаду з 2002 по 2006 рік. У 2004-му Левіт заснував телеканал «С +» і тепер використовує його як впливовий в області медіаресурс. Телеканал висвітлював справи Левіта на посаді мера з 2004 року, а згодом давав ефірний час усім, кому симпатизував засновник. Так у 2010-му було зі Штепою, із Королевською та сином Азарова — в 2012-му, а в 2020 році — з Придворовим. Останні кілька місяців типовий сюжет телеканалу виглядав так: «У Словʼянську терміново потрібно міняти водопроводи — Павло Придворов». На заставці кандидат у мери, а поруч із ним депутат від ОПзЖ Нестор Шуфрич.

ОПзЖ підтримала Придворова не відразу. У 2014 році він, як і Лях, голосував за створення «народної дружини», за «референдум ДНР», і за відсторонення Нелі Штепи з поста міського голови. А коли Словʼянськ остаточно перейшов під контроль бойовиків — Придворов утік. «Після початку відомих подій весни 2014 року я виїхав з міста 6 травня — тоді ще в Словʼянську було відносно спокійно. А коли повернувся... Памʼятаєте, той жах, той гнітючий стан, у якому перебувало міське господарство в липні 2014 року? Я — чоловік, бачив у житті всяке, але навіть у мене сльози на очі наверталися. Ті події були великим ударом для міста, для заводу і для мене особисто», — розповідає кандидат у мери.

За словами Придворова, йому як секретарю запропонували очолити місто. «У мене не було жодних амбіцій. Було завдання в найкоротші терміни відновити міське господарство, повернути місто до життя. Вирішення цього питання депутати довірили мені. Я зробив все, що міг».

Євген Спірін / «Бабель»

Але проукраїнським активістам Придворов не сподобався. Йому кілька разів влаштували «сміттєву люстрацію» з баками біля міськради, і в. о. мера пішов з поста. Тоді, у 2014-му, «Опозиційний блок» за Придворова не заступався. Павло ж каже, що пішов «щоб не брати участь у цирку Порошенка», а зовсім не тому, що боявся антиросійськи налаштованих жителів.

— Насправді боявся, і дуже боявся, — каже «Бабелю» один із депутатів міської ради того часу, — розумієш, відразу після того, як «ДНР» пішла, тут різко зросла українська активність. І справа не в тому, що всі стали патріотами. А в тому, що сепаратисти програли, і дуже боялися, що зараз всі їхні міфи про «бандерівців», які ріжуть голови російськомовним, стануть дійсністю. Тому, навіть із десятком радикалів умовного «Правого сектора» рахувалися. Це через рік стало ясно, що «бандерівців» із ножами, спасибі Петру Олексійовичу [Порошенку] тут не буде.

Після свого відходу з поста виконувача обовʼязків мера Придворов займався заводом аж до 2019 року. У квітні Володимир Зеленський став президентом України і розпустив Верховну раду, призначивши позачергові вибори. Через два місяці, 21 червня, Павло Придворов уже виступав у Краматорську на «Форумі миру» партії ОПзЖ. Він повністю повторив проросійську риторику партії Медведчука. «Ми хочемо мирного життя з нашим сусідом. Ми не хочемо такої країни, коли нами керують бандерівці і фашисти», — сказав Придворов.

Агітаційна газета Павла Придворова.

Євген Спірін / «Бабель»

У вересні 2019 депутати спробували змістити соратника Ляха — секретаря міськради Жана Кіма. Ініціювала відставку депутатська група «ОПзЖ». У Ляха зовсім зіпсувалися відносини з Королевською та її чоловіком, депутатом Ради Олегом Солодом. Девʼятнадцятого вересня депутати винесли на таємне голосування питання недовіри Кіму. Щоб проконтролювати процес, на сесію, на милицях і хворий, прийшов сам Придворов. Депутати проголосували за, а вже наступного дня Лях наклав вето на це рішення. «У мене не гладкі відносини і з Недавою, і з Королевською. Я вважаю, що містом повинні керувати словʼянські еліти і словʼянці. А не там єнакіївські, луганські, а тим більше, з Києва. Прийде час, я і сам піду. Для початку спробуйте змістити Жана», — говорив тоді Лях.

— З цього моменту стало очевидно, що на наступних виборах фаворитом Королевської буде вже Придворов, — говорить один із нинішніх депутатів, — він ідеально підійшов, щоб помститися Ляху за зраду: він був лояльним до партії і він виконував всі доручення. Наприклад, усунути Кіма — це чиста ідея Королевської, із якою Придворов і прийшов до депутатів міськради.

Перед першим туром виборів, у вересні 2020 року, Придворов постив в Facebook фотографії з одним із лідерів ОПзЖ Юрієм Бойком. На вулицях Словʼянська, ще до початку виборчої кампанії, роздавали газети з фотографіями Придворова. В місто приїжджали Наталія Королевська і сам Бойко. Третього жовтня 2020 року Королевська офіційно представила Придворова як кандидата в мери Словʼянська.

Вадим Лях проти Павла Придворова

Я приїхав у Словʼянськ 19 листопада, всього за 3 дні до другого туру. Місто було обвішане рекламними щитами: на одних — на синьому тлі Вадим Лях і його слоган «Довіряй справам», на інших — на синьому тлі Павло Придворов. Лях фотографується з жителями міста, Придворов — з працівниками заводів і депутатами ОПзЖ Королевською, Бойком і Шуфричем.

Взагалі, риторика Придворова значно агресивніша, ніж перед першим туром. Тоді його агітація обмежувалася плакатами і газетами. Тепер кандидат розʼїжджає по підприємствах і заводах, зустрічається з директорами, бізнесменами, влаштовує зустрічі у дворах. Вся його кампанія будується на двох постулатах. По-перше, він керував заводом і, як сам вважає, успішно, а значить, зможе керувати містом. Технологи Придворова навіюють: місто — це великий завод, і йому потрібен директор. По-друге, Придворов постійно критикує Ляха і його пʼятирічну каденцію. На місцевих новинних сайтах раз у раз публікують заяви і звернення Придворова про погані дороги, «які не зміг зробити Лях», про опалювальний сезон, «який зірвав Лях», про відсутність робочих місць, у «якому винен Лях». Активно допомагає Придворову канал Анатолія Левіта «С+»: кандидат у мери не вилазить з ефірів і вечірніх студій, які веде головна редакторка Наталя Попова. Сам Левіт теж постійно критикує Ляха і називає його мерство «часом втрачених можливостей».

Одна з вулиць Словʼянська.

Євген Спірін / «Бабель»

Анатолій офіційно підтримав Придворова на мерських виборах. «Я голосував і буду голосувати за Павла Придворова», — агітував Левіт. У соцмережах він встановив аватар «Я — за Придворова»

Крім агітації на місцевому ТБ і сайтах, Придворов наставив намети на вулицях, у них цілими днями жінки і чоловіки в фірмових синіх кольорах кампанії роздають газети, календарі, буклети. З вуличних динаміків, які зазвичай грають якусь стару музику, тепер цілими днями чоловічий грубий голос розповідає про впевнену перемогу Придворова над Ляхом. «Павло Придворов уже набрав 44,7% голосів, тоді як Вадим Лях — тільки 35,3%». Насправді, це брехня. У першому турі розрив між Придворовим і Ляхом всього в 240 голосів: Лях набрав 29,9%, Придворов — 32%.

— Вся виборча кампанія просякнута фейками і маніпуляціями. Взагалі, це найбрудніша кампанія, — каже головний редактор «Ділового Словʼянська» Едуард Торський, — такої кількості брехні ще жодного разу один на одного кандидати не лили.

— Але ж кожні вибори називають «найбруднішими», — заперечую я, — чим вони відрізняються від попередніх?

— Технології змінилися. Тепер все більше використовують соцмережі, YouTube, роблять відеофейки. А по-друге, раніше ми якось завжди знали, хто переможе, — каже Торський, — а тепер взагалі незрозуміло. У першому турі ми були впевнені, що пройде Штепа.

Фейків дійсно багато, між кандидатами справжня війна. Приміром, технологи Ляха зробили жалісний сюжет про бездомну собаку Жужу, яку мер взяв із притулку.

— Жужа — це дві третини рейтингу Ляха, — сміється журналістка місцевого порталу 06262 Саша Пилипенко, — куди ж Лях без Жужі.

Через деякий час на Facebook-сторінці «Словʼянський правдоруб» зʼявився інший ролик. На відео — лого телеканалу ZIK, який повʼязують із Віктором Медведчуком. У ролику розповідають про те, як Придворов хоче вигнати зі свого заводу місцеву собаку Маню і її цуценят. У телефонному коментарі нібито журналістам телеканалу, Придворов грубіянить. Насправді, це не його голос, а сюжет не має жодного відношення до ZIK. Відео можна переглянути за посиланням.

Вадим Лях намагається не вплутуватися в суперечки з Придворовим і просто знімає короткі відео, схожі на ролики Володимира Зеленського перед першим туром президентських виборів. Лях розповідає про те, що вже встиг зробити, або просить жителів міста не реагувати на фейки.

Придворов не приховує свою любов до Росії. Коли в кінці жовтня в маршрутці напали на жінку за те, що вона говорила українською мовою, Придворов тут же назвав це «провокацією партії війни». «Не здивуюся, якщо скоро знову почнуться розмови про створення гетто для російськомовних громадян. Це виклик. Виклик не тільки для Словʼянська — це виклик для всього Донбасу», — заявив Придворов. Про «концтабори для російськомовного населення» говорять і інші депутати ОПзЖ. Наприклад, депутат ОПзЖ Ренат Кузьмін в ефірах телеканалів Медведчука весь час розповідає про такі концтабори. «Колючий дріт, бетонні паркани, вишки з кулеметниками, електричний струм по периметру — і там інтерновані росіяни, жінки, діти, бараки їм побудують».

Євген Спірін / «Бабель»

Придворов використовує старі кліше «Партії регіонів»: обіцяє стабільність регіону, захист російської мови, «боротьбу з фашистами і бандерівцями», особливий шлях регіону — все те, що привело до війни на Донбасі і до вторгнення Росії в 2014-му році.

За два дні до виборів, 19 листопада, три райони Словʼянська розписали графіті «Голосуй за Ляха». Причому, розмалювали фасади будівель, аптек, магазинів. Лях тут же випустив відео, у якому заявив, що це «чорні технології» і натякнув, що будинки розмалювали на замовлення Придворова. Лях сказав, що вже попросив комунальників зафарбувати написи. У штабі Придворова звинуватили в провокації Ляха. «Вся кампанія Вадима Ляха носить провокаційний характер і заснована на очорненні репутації Павла Придворова», — прокоментували ситуацію в штабі кандидата.

Павло Придворов плюс Неля Штепа мінус Вадим Лях

Павла Придворова і Вадима Ляха двічі звали на теледебати. Обидва кандидати ні на одні дебати не прийшли. Я намагався додзвонитися обом і домовитися про зустріч — ніхто з них так і не відповів.

Придворов в останній день перед днем тиші продовжував їздити по заводах.

— Не думаю, що це йому допоможе, — каже бізнесмен Валерій Гармаш, — люди змінилися. Раніше можна було змусити працівників голосувати за свого кандидата. А тепер ситуація така, що люди говорять: «Тобі треба — ти і голосуй». Ну, навіть якщо роботяги і пообіцяють голосувати як треба директору, не факт, що не проголосують, так, як треба їм самим — ніхто ж не перевірить. З огляду на маленький розрив, результат взагалі неможливо вгадати.

Хто переможе, дійсно незрозуміло. У місті карантин вихідного дня. У першому турі явка була низькою — 30%, у другому може бути ще нижче. А ще в другому турі немає Нелі Штепи, і її електорат взагалі може проігнорувати вибори. Хоча сама Штепа 19 листопада підтримала Придворова. «У другому турі виборів міського голови я проголосую за Павла Придворова і закликаю вас наслідувати мій приклад», — заявила вона.

Євген Спірін / «Бабель»

Шансів на те, що Штепа підтримає Ляха, не було — в першому турі вони були головними конкурентами. Неля за звичкою розбивала клумби і ставила дитячі майданчики, а Лях у кожному своєму виступі натякав, що щастя не в клумбах.

— Взагалі не факт, що підтримка Штепи зіграє на руку Придворову, — каже Гармаш, — вона свій результат показала в першому турі. За неї не хочуть голосувати.

Наступного дня, після того як Штепа підтримала Придворова, штаб партії «Миру і розвитку», від якої вона балотувалася, вирішив позбавити її депутатського мандата. Штепа ж звинуватила партію у продажності олігархам і заявила, що партія і Вадим Новинський «збирається ще 5 років грабувати Словʼянськ». Після того, як Штепа підтримала ОПзЖ, багато жителів міста, які не збиралися йти на вибори, вирішили голосувати за Ляха.

— Моя бабуся, а їй більше вісімдесяти років, збирається на таксі їхати на виборчу дільницю, — каже Бігунов, — вона не любить ОПзЖ, каже, що аби не Придворов.

Євген Спірін / «Бабель»

Бігунов, який пішов з міськради після того, як Лях став мером, тепер акуратно його підтримує.

— Ні, я не змінив своєї думки, я тоді пішов, тому що «Опозиційний блок» — це завжди певна проросійська риторика і інтереси. Але тепер за Придворовим стоїть кум Путіна Медведчук. Це гірше.

Увечері, 20 листопада, на привокзальній площі міста натовп — люди чекають поїзда Костянтинівка — Київ. У пʼятницю військові, ОБСЄшники, чиновники їдуть до столиці на вихідні. Вокзал закритий на карантин, люди гріються в кафе «Їли Пили». У невелике приміщенні набилося більше двадцяти людей. Вони їдять салат з капусти, котлети і пʼють горілку. За одним столом сперечаються залізничні робітники в помаранчевих жилетах.

— Ти мені скажи, я котунів вагон привіз? Привіз! А твій Лях, х*йлі? Що він за пʼять років для міста зробив?

— Ти б так мішки тягав, як мені тут діалектику п*здиш. А що твій Придворов зробить?

— Як це? Наливай. Будемо знову з Росією торгувати. Вагони, заводи, газети-пароплави.

— А при Ляху не будемо?

— Твій Лях на наступне свято вишидранку напне!

— Не п*зди на вишиванки! Це наша історія! Тебе мало діряві в підвалі тримали? Все місто рознесли, ларьки повіджимали. Ще раз захотів?

Розмову перериває сивий чоловік у зимовій куртці і берцях, судячи з усього старший ремонтної бригади.

— Мужики, закінчуй, у неділю розберетеся. Мовчки. На ділянках. А там якось воно буде. Ми тут так і живемо на Донбасі — якось воно буде. Якось воно було, якось воно і буде. Не помремо.

Вдень, 23 листопада виборча комісія порахувала голоси: Лях отримав 60,87% підтримки, тобто 16 811 голосів виборців. За його суперника проголосували 10 415 людей.

Євген Спірін / «Бабель»