Якої теорії змови вам ще бракує? Фанати Брітні Спірс вважають, що батько тримає співачку в неволі, та шукають таємні знаки в її Instagram. Ось що вони знайшли

Автор:
Яна Собецька
Редактор:
Дмитро Раєвський
Дата:
Якої теорії змови вам ще бракує? Фанати Брітні Спірс вважають, що батько тримає співачку в неволі, та шукають таємні знаки в її Instagram. Ось що вони знайшли

Rune Hellestad - Corbis / Contributor / Getty Images

Уже дванадцять років, після нервового зриву у 2007 році, американська співачка Брітні Спірс перебуває під опікою свого батька Джеймса. За цей час вона заробила мільйони доларів, випустила чотири альбоми та знялася в кількох серіалах, проте досі не має контролю над своїми коштами, бізнесом і особистим життям. Шанувальники попзірки вважають, що батько примушує Спірс проходити психіатричне лікування. Вони шукають закодовані повідомлення в її публікаціях в Instagram і кажуть, що співачку потрібно рятувати. Брітні судиться з батьком і погрожує припинити концерти та тури, якщо його не усунуть від опікунства. Однак суд погодився виконати її вимоги лише частково — на прохання адвоката співачки до опікунів додали фінансову фірму Bessemer Trust. «Бабель» розповідає, як виник рух #FreeBritney, що відбувається зі співачкою зараз і чому шанувальники Спірс вимагають дати їй свободу.

Брітні Спірс на церемонії MTV Video Music Awards, 2001 рік.

KMazur / Contributor / Getty Images

Брітні Спірс стала справжнім феноменом початку 2000-х. У 1998 році, коли їй було всього вісімнадцять, вона випустила свій перший альбом Baby One More Time і здобула світову славу — через тиждень після виходу він опинився на першому місці Billboard 200. Наступні альбоми розійшлися мільйонами примірників. Четвертий з них приніс їй нагороду Grammy.

У середині 2000-х співачка почала дивно поводитися. У 2004 році вона вийшла заміж за друга дитинства Джейсона Александра, однак потім передумала, і через 55 годин шлюб анулювали. За кілька місяців Спірс одружилася з членом своєї танцювальної групи Кевіном Фадерлайном. Вони провели разом два з половиною роки й розлучилися у 2007-му.

Спірс стала улюбленою героїнею таблоїдів — одного разу вона чомусь заговорила з британським акцентом, іншого — демонстративно поголилася наголо. Співачка також побила машину одного папараці парасолькою. Через неадекватну поведінку колишньої дружини Фадерлайн попросив суд передати йому опіку над дітьми. У січні 2008 року Спірс потрапила до психіатричної лікарні. Суд у Лос-Анджелесі визнав Брітні тимчасово недієздатною і призначив їй опікунів — ними стали батько співачки Джеймс та юрист Ендрю Воллет.

Брітні Спірс і Джастін Тімберлейк відвідують 28-му церемонію Annual American Music Awards, 2001 рік.

Брітні Спірс і Джастін Тімберлейк відвідують 28-му церемонію Annual American Music Awards, 2001 рік.

Steve Granitz / Contributor / Getty Images

Батько Брітні отримав можливість розпоряджатися лікуванням і фінансами доньки, укладати від її імені угоди та визначати, як вона проводитиме свій час. За це він щороку отримував від держави 130 тисяч доларів «компенсації».

На перший погляд, опікунство було доволі успішним — за останні 12 років Брітні випустила чотири альбоми, провела низку світових турне, стала суддею американського шоу X-Factor і зіграла кілька невеликих ролей, зокрема в популярному ситкомі How I met your mother. Статки співачки постійно збільшуються і вже сягають 59 мільйонів доларів.

Проте шанувальники переконані, що Брітні цілком здатна самостійно керувати своїм життям. Вони масово поширюють у мережі хештег #FreeBritney і закликають звільнити співачку з-під опіки. У 2019 році Ендрю Воллет припинив бути опікуном Брітні Спірс, проте вона досі перебуває під владою батька.

Брітні Спірс із родиною — батьком Джеймсом, братом Браяном, сестрою Джеймі Лінн і матір’ю Лінн Спірс, 2003 рік.

KMazur / Contributor / Getty Images

Історія #FreeBritney прослідковується до 2009 року. Один із фанатів співачки публікував новини про Брітні на фанатському сайті BreatheHeavy.com. Він стежив за життям артистки та вважав, що обмеження, які на неї накладають, — несправедливі.

Побачивши новину про те, що у Брітні Спірс відібрали телефон, він виклав на порталі гнівну публікацію під заголовком «Ув’язненій заборонили користуватися телефоном». Допис завершувався фразою «Відкрийте очі! Звільніть Брітні!». Заклик поширили кілька інших фанатських сайтів. На те, щоб він став по-справжньому популярним, знадобилося десять років.

Минулого січня Брітні Спірс несподівано скасувала шоу Britney: Domination у Лас-Вегасі. В Instagram вона пояснила, що захворів її батько, після чого на сторінці три місяці не було оновлень. Наступна публікація з’явилася лише у квітні — її супроводжував підпис про те, що «кожному інколи потрібно присвятити трохи часу самому собі».

Акція #FreeBritney під стінами суду Стенлі Моска в Лос-Анджелесі, 16 вересня 2020 року.

Акція #FreeBritney під стінами суду Стенлі Моска в Лос-Анджелесі, 16 вересня 2020 року.

Frazer Harrison / Staff / Getty Images

Того ж місяця видання TMZ, посилаючись на анонімне джерело, написало, що співачка лікується у психіатричній клініці. Подібну інформацію повідомили також автори жартівливого подкасту Britney’s Gram Тесс Баркер і Барбара Грей. У своїй програмі вони зазвичай аналізували публікації Брітні Спірс в Instagram. Проте в новому епізоді #FreeBritney Баркер і Грей розповіли, що до них звернувся чоловік, який представився помічником юриста і нібито працював на родину Спірс. Він сказав, що Джеймс Спірс вирішив помістити доньку до психіатричної клініки, тому що вона сіла за кермо автомобіля всупереч забороні та не хотіла приймати ліки.

Одразу після виходу подкасту хетшег #FreeBritney вирвався у тренди Twitter. Група протестувальників вийшла на акцію у Лос-Анджелесі, вимагаючи звільнити Брітні Спірс із психіатричної лікарні.

Брітні Спірс майже не спілкується з журналістами — на це їй потрібен дозвіл батька. Публічно вона обговорювала опікунство лише один раз у документальному фільмі Britney: For the Record, що вийшов у 2008 році. У ньому вона розповіла, що це гірше, ніж бути у в’язниці, бо коли ти за ґратами, то хоча б знаєш, коли вийдеш на свободу.

Зрозуміти, що саме відбувається зі співачкою, шанувальникам складно. Вона регулярно оновлює Instagram, проте фанати не впевнені, хто веде сторінку. Адепти #FreeBritney намагаються знайти в дописах Брітні приховані прохання про допомогу. Інколи їм це вдається.

Одного разу фанат у коментарях запропонував Брітні вдягнути щось жовте, якщо їй потрібна допомога. Невдовзі після цього співачка опублікувала фото в жовтій блузці. Інший користувач попросив Спірс опублікувати фото голуба, якщо вона в небезпеці, — на сторінці з’явилася світлина з голубами та херувимами. Прихований сенс знайшли також у численних публікаціях, де Спірс позує з трояндами — один користувач Instagram зазначив, що ці квіти символізують «таємничість і тишу».

Деякі прихильники руху #FreeBritney цього літа навіть розгледіли на одному з фото Спірс прохання звернутися до служби порятунку і правоохоронців. Для цього потрібно було «збільшити вії Брітні з правого боку».

Багатьом теорія про Брітні в неволі здається звичайною конспірологією, проте рух #FreeBritney підтримують багато знаменитостей, зокрема Роуз Макгавен, Періс Хілтон, Майлі Сайрус і Шер.

Мати співачки Лінн час від часу ставить лайки під публікаціями фанатів. Батько каже, що «всі ці любителі конспірології нічого не знають» і лише суд може вирішити, що краще для його доньки.

Сама Брітні Спірс жодного разу не коментувала, як ставиться до руху. Проте її адвокат Сем Інгем каже, що вона цінує підтримку шанувальників у часи, коли «намагається відновити хоч трохи особистої автономії».

Брітні Спірс із Мадонною на церемонії MTV Video Music Awards, 2003 рік.

Christopher Polk / Contributor / Getty Images

Зараз Брітні не намагається повністю позбутися опікунства, але виступає проти того, щоб її життям розпоряджався батько. У вересні 2019 року через проблеми зі здоров’ям Джеймс Спірс тимчасово передав свої обов’язки особистому менеджеру і подрузі Спірс Джоді Монтгомері.

Вісімнадцятого серпня 2020 року, незадовго до закінчення дії цієї угоди, адвокат Спірс подав до суду петицію, в якій просив залишити Монтгомері опікуном. Він зазначив, що співачка «категорично проти», щоб її життям керував Джеймс Спірс, і попросив суд призначити відповідальною за статки Брітні фінансову фірму Bessemer Trust Company.

Фінальні слухання у справі відбулися 11 листопада. На них Інгем зазначив, що Спірс та її батько давно не підтримують робочих стосунків і навіть не розмовляють. Він також сказав, що якщо Джеймс буде опікуном співачки, вона більше не виступатиме.

Попри це, суд у Лос-Анджелесі задовольнив прохання Брітні лише частково — він призначив Bessemer Trust як «співопікуна», однак залишив за Спірсом право розпоряджатися життям доньки. Принаймні до лютого 2021 року.