Група Pfizer — BioNTech оголосила, що їхня вакцина від коронавірусу допомагає девʼяти людям з десяти — і це видатний результат. За вакциною стоять двоє вчених — хто вони такі?

Автор:
Гліб Гусєв
Редактор:
Катерина Коберник
Дата:

У понеділок, 9 листопада, керівники американського фармацевтичного концерну Pfizer і німецької компанії BioNTech оголосили перші результати досліджень вакцини від коронавірусу. За їхніми словами, вакцина допомагає в девʼяти випадках із десяти — набагато ефективніше, ніж вони розраховували спочатку. Усі новини про вакцини слід сприймати певною мірою скептично, і ця не є винятком. Компанія опублікувала пресреліз, але поки не показала дані досліджень. Невідомо, чи має вакцина побічні ефекти, проте відомо, що її вкрай складно транспортувати (вона має зберігатися за температури близько мінус 70 градусів за Цельсієм), а вакцинуватися доведеться у два прийоми, із різницею у три тижні. Утім, новина оживила світові фінансові ринки. Редактор «Бабеля» Гліб Гусєв зібрав усе, що відомо про дві ключові фігури, які стоять за новою вакциною. Це Катрін Янсен — керівниця підрозділу з дослідження та розробки вакцин концерну Pfizer, й Угур Шахін — співзасновник компанії BioNTech.

Співзасновник компанії BioNTech Угур Шахін і керівниця підрозділу з дослідження та розробки вакцин концерну Pfizer Катрін Янсен.

Сніжана Хромець / Артем Марков / «Бабель»

Співзасновник компанії BioNTech, син іммігрантів Угур Шахін входить до сотні найбагатших жителів Німеччини. Він народився в Туреччині. Коли йому виповнилося чотири роки, родина переїхала в Кельн — його батько влаштувався там на автомобільний завод. Угур Шахін здобув докторський ступінь у Кельнському університеті, працював у клініках Кельну і Хомбурга. Там він познайомився зі своєю майбутньою дружиною — лікарем-імунологом, дочкою таких же турецьких іммігрантів, як і його батьки.

У 2001 році вони вдвох заснували компанію Ganymed Pharmaceuticals. Основним активом компанії були патенти на препарати, які допомагали при лікуванні ракових пухлин. Шахін продовжував викладати, отримав посаду професора онкології в університеті Майнцу й очолив інститут, який займається імунотерапією раку. У 2016-му Шахін із дружиною продали Ganymed Pharmaceuticals за 1,4 мільярда доларів. Заснована у 2008-му BioNTech — це їхня друга компанія.

Шахін прочитав статтю про коронавірус SARS-Cov-2 в журналі Lancet наприкінці січня 2020 року. Саме тоді в Європі зареєстрували перші випадки респіраторної інфекції COVID-19, яку викликає вірус. Щоб винайти вакцину, Шахін зібрав команду із сорока фахівців.

Його команда тестувала вакцини, побудовані на матричній РНК — це молекула, яку клітини організму використовують як матрицю (інструкцію) для синтезу білка. Подібні вакцини раніше ніколи не випробували на людях. Команда BioNTech визначила 20 вакцин-кандидатів і почала лабораторні випробування — інакше кажучи, перевіряла їх на мишах. Для того щоб випередити конкурентів (головним з яких була компанія Moderna), потрібно було проводити також клінічні випробування на великих вибірках пацієнтів — і якнайшвидше. Швидко і масово такі випробування вміють проводити тільки великі фармацевтичні концерни.

Угур Шахін зателефонував Катрін Янсен з концерну Pfizer — уже кілька років вони разом розробляли вакцину від грипу. За день BioNTech і Pfizer домовилися про партнерство.

Катрін Янсен керувала розробкою двох наймасовіших вакцин у світі: від вірусу папіломи людини і від бактерії пневмокока. Вона народилася в «радянській» Східній Німеччині. Сімʼя Катрін втекла до Західної Німеччини в 1961 році, перш ніж звели Берлінську стіну. Катрін Янсен здобула докторський ступінь в університеті Марбурга, працювала в клініках Бостону і Женеви, а в 1992-му влаштувалася в компанію Merck, яка займалася розробкою вакцин.

Перша вакцина, яку вона розробила, допомагала проти вірусу папіломи. Вірус викликав у жінок рак шийки матки, щороку вражав 600 тисяч осіб у всьому світі та вбивав половину з них. Янсен подолала опір усередині компанії та до 2002 року опублікувала дослідження нової вакцини. Через чотири роки вакцину випустили на ринок.

У 2007 році Янсен прийшла працювати у велику фармацевтичну компанію Wyeth. На той час Wyeth вже сім років випускала Prevnar 7 — украй ефективну вакцину, яка рятувала дітей від менінгіту і пневмонії, викликаних пневмококовою інфекцією. Вакцина захищала тільки від семи штамів бактерії пневмокока, і Янсен доручили розробити Prevnar 13 — від тринадцяти штамів. Проблема полягала в тому, що з кожним новим штамом вакцина («суп» з білків і амінокислот) ставала дедалі нестабільнішою, а методики аналізу крові пацієнтів — складнішими.

Янсен впоралася із завданням. Prevnar 13 сертифікували в 2010-му, а за рік до цього компанію Wyeth купив концерн Pfizer — за 69 мільярдів доларів. Одна тільки вакцина Prevnar 13 приносить концерну 5,8 мільярда доларів виручки на рік. Це найбільш продавана вакцина у світі.

За результатами лабораторних випробувань команда BioNTech визначила двох кращих «кандидатів». В одному випадку команда Шахіна взяла мРНК, що кодує основу «шипів» коронавірусу, в іншому — їхні «вістря». На їхній основі вони створили дві вакцини: BNT162b1 і BNT162b2. Обидві давали добру імунну відповідь: коли мРНК потрапляла у клітини та продукувала «шипи» і «вістря», організм починав виробляти антитіла до них.

Друга вакцина мала менше побічних ефектів. Її Pfizer й обрав, щоб проводити випробування на добровольцях — у США, Аргентині, Бразилії та Німеччині. Концерн навіть вдався до нестандартного кроку: він оприлюднив методику (протоколи) досліджень вакцини, яку зазвичай тримають у таємниці. У червні 2020 року уряд Дональда Трампа зобовʼязався придбати у Pfizer 100 мільйонів доз, якщо вакцина пройде клінічні випробування.

У вересні 2020 року в дослідженнях брали участь вже 44 тисячі добровольців. Їх розбили на дві групи: одна отримувала вакцину, інша — плацебо. Далі дослідники чекали, коли частина добровольців захворіють на коронавірус. Порівнюючи кількість захворілих у двох групах, вони могли зрозуміти, чи допомагає вакцина (у порівнянні з плацебо).

У понеділок, 9 листопада, Pfizer і BioNTech оприлюднили перші, проміжні результати: вони перевершили очікування. Згідно з ними, з кожних десяти людей, які зроблять щеплення, вакцина надійно захистить девʼятьох.

Добровольці очікують ін'єкцію експериментальної вакцини Pfizer. Лабораторія Research Centers of America у Флориді. 9 вересня 2020 року.

Добровольці очікують ін'єкцію експериментальної вакцини Pfizer. Лабораторія Research Centers of America у Флориді. 9 вересня 2020 року.

Bloomberg / Contributor