14 приватних компаній розробляють ліки від коронавірусу. Хто з них найближче до мети? — переказуємо матеріал видання STAT

Автор:
Гліб Гусєв
Дата:
14 приватних компаній розробляють ліки від коронавірусу. Хто з них найближче до мети? — переказуємо матеріал видання STAT

Експериментальна вакцина Ad5-nCoV китайської компанії CanSino Biologics. Проходить першу фазу клінічних випробувань.

CanSinoBIO

Фармацевтичні компанії Америки, Китаю, Німеччини та Франції наввипередки розробляють ліки від коронавірусу: вакцини та «імунні коктейлі». Один з препаратів — «Ремдесивір» — компанія Gilead вже випробовує на кількох тисячах пацієнтів і розраховує отримати результати в середині квітня. Однак «Ремдесивір» — це не вакцина (яка виробляє імунітет у здорової людини), а препарат, що полегшує перебіг хвороби. Частина компаній працюють саме над вакцинами, три з них зараз на слуху: Moderna, CanSino, Inovio — вони обіцяють поставити вакцини до кінця поточного року. Інші розробляють «імунні коктейлі» з антитіл, які пригнічують розмноження коронавірусу. Важливу роль у боротьбі проти коронавірусу відіграє норвезький фонд CEPI, який фінансує Білл Гейтс: він роздає передовим компаніям гранти на дослідження. Ми переказуємо оглядовий матеріал репортера Даміана Гарді для видання STAT: усі компанії, які працюють над ліками від коронавірусу, їхні методики та терміни, яких вони обіцяють дотриматися. Розробки відсортовані за готовністю. На початку списку — препарати, що перебувають в останній фазі клінічних випробувань, у кінці — ті, які ще тестують в лабораторіях.

Американська компанія Gilead Sciences розробляє препарат «Ремдесивір». Вводять його внутрішньовенно, його основне завдання — зняти лихоманку у важких пацієнтів і допомогти їм пережити гостру фазу інфекції. Зараз препарат проходить клінічні випробування третьої фази в лабораторіях пʼяти різних країн. У Китаї компанія випробовує його на одній тисячі пацієнтів. Перші достовірні результати очікують отримати тільки в середині квітня, але на «Ремдесивір» вже покладають великі надії. За словами Брюса Олварда, міжнародного координатора ВООЗ, «наразі це єдиний препарат, який може дати ефект».

Китайська компанія Ascletis Pharma досліджує коктейль з противірусних препаратів, одним з яких лікують ВІЛ, а іншим — гепатит С. У лютому компанія випробувала його на одинадцяти пацієнтах із пневмонією, спричиненою коронавірусом, а вже 10 березня всіх пацієнтів виписали. Компанія не повідомляє, які дослідження вона буде проводити далі.

Американська компанія Moderna Therapeutics тестує вакцину mRNA-1273 — вона створила її всього за 42 дні після того, як розшифрували геном коронавірусу. Компанія отримала грант від фонду CEPI. Її вакцина є штучно синтезованою молекулою матричної РНК і повинна змусити клітини пацієнта виробляти антитіла до коронавірусу. Зараз вакцина перебуває у першій фазі клінічних випробувань, які компанія проводить спільно з асоціацією 27 американських дослідних центрів.

Китайська компанія CanSino Biologics готується до першої фази клінічних випробувань вакцини Ad5-nCov разом із Пекінським інститутом біотехнологій. Вакцина створена на основі генетичного коду коронавірусу та повинна викликати у здорових пацієнтів імунну реакцію на нього. Компанія стверджує, що вона вже отримала таку реакцію в організмах лабораторних тварин під час випробувань. Це не перший антивірусний продукт CanSino Biologics — у Китаї вона продає чотирнадцять вакцин, зокрема проти вірусу Ебола.

Американська компанія Arcturus Therapeutics готує вакцину разом з Університетом Дюка. Компанія створила вакцину на основі молекули РНК: вона повинна «запускати» в клітині виробництво білків, які захищають від коронавірусної інфекції. Готові молекули РНК «пакуються» у рідкі наночастинки — на цю технологію у Arcturus є патент. Компанія обіцяє, що її вакцина потребуватиме менших доз і викликатиме більшу імунну реакцію. Зараз вона проходить лабораторні випробування.

Власну вакцину на основі РНК розробляє і німецька компанія BioNTech. Як і інші розробники вакцин, вона використовує молекулу РНК, яка потрапляє до клітини та змушує її виробляти антитіла до коронавірусу. Компанія уклала дві угоди: з шанхайською фармацевтичною компанією і концерном Pfizer — вони вироблятимуть і продаватимуть вакцину, якщо та пройде випробування. Клінічні дослідження почнуться у квітні.

Німецька компанія CureVac розробляє ще одну вакцину на основі матричної РНК. Як і Moderna Therapeutics, вона отримала грант від фонду CEPI. До квітня компанія розраховує створити зразок для лабораторних тестів на тваринах і провести клінічні випробування влітку цього року. Крім самої вакцини, компанія розробляє і мобільну технологію її виробництва — щоб вакцину можна було виробляти безпосередньо на місці спалаху коронавірусу.

Американська компанія Eli Lilly та канадська компанія AbCellera розробляють ліки на основі антитіл. Їхні фахівці одними з перших отримали зразки крові першого американського пацієнта, який перехворів на коронавірус. З них вони виділили 500 антитіл — найбільший набір, який наразі є в розпорядженні лабораторій. Найефективніші антитіла використовують для того, щоб створити ліки. Зараз компанія проводить лабораторні тести, до клінічних випробувань вона планує перейти цього липня.

Китайська компанія Clover Biopharmaceuticals розробляє вакцину разом із британським конгломератом GSK. Китайська компанія синтезує діючу речовину: білки, які викликають імунну реакцію, необхідну, щоб придушити коронавірус. GSK надає так звані адʼюванти — це хімічні сполуки, які посилюють цю імунну реакцію та ефективність вакцини. GSK уклав подібне партнерство з австралійським Університетом Квінсленда та співпрацює з фондом CEPI.

Американська компанія Inovio Pharmaceuticals і китайська компанія Beijing Advaccine Biotechnology працюють над вакциною INO-4800. Вони вже отримали два гранти — він фонду CEPI та фонду Білла і Мелінди Гейтс. Один на те, щоб розробити портативний пристрій для підшкірних інʼєкцій, другий — щоб прискорити розробку, власне, вакцини. Генеральний директор Inovio 2 березня представляв розробку в Білому домі, зараз вакцину тестують в лабораторії, а до кінця року компанія обіцяє виготовити 1 мільйон доз.

Наукова співробітниця Стефані Джордано працює в лабораторії компанії Regeneron. Селище Таррітаун, штат Нью-Йорк, США.

Erica Yoon / STAT

Американська компанія Regeneron Pharmaceuticals працює на коктейлем на основі антитіл. Обороти компанії становлять 50 мільярдів доларів, а її бізнес побудований на тому, що вона вміє виробляти антитіла, які підходять людині, в організмах генетично модифікованих мишей. У 2015 році компанія створила коктейль, який вдвічі зменшив смертність від вірусу Ебола. Сімнадцятого березня компанія оголосила, що визначила склад коктейлю, який буде придушувати коронавірус.

Французька компанія Sanofi розробляє вакцину від коронавірусу і працює спільно з агентством BARDA. Вакцину вона збирається створити, комбінуючи генетичний матеріал (ДНК) коронавірусу та іншого, безпечного для людини вірусу. Як і інші вакцини, вона має викликати імунну реакцію. Sanofi розраховує протестувати вакцину в лабораторії протягом найближчих пів року, на пацієнтах — у найближчі рік-півтора.

Японський фармацевтичний гігант Takeda розробляє ліки на основі антитіл пацієнтів, які перехворіли на коронавірус: збирає зразки крові та поділяє їх на плазму й антитіла. Компанія обіцяє випустити ліки протягом року-півтора.

Американська компанія Vir Biotechnology отримала антитіла з крові пацієнтів, які перехворіли на SARS, і перевіряє, чи зможуть вони стати основою ліків від коронавірусу. Робить вона це спільно з китайською фармкомпанією WuXi Biologics. Коли вона підготує зразки для клінічних досліджень — невідомо.