Усі обговорюють українську вакцину від коронавірусу. Це не міф? Її справді зроблять? Вона може спрацювати? Так, але все доволі непросто

Автор:
Катя Мещерякова
Дата:
Усі обговорюють українську вакцину від коронавірусу. Це не міф? Її справді зроблять? Вона може спрацювати? Так, але все доволі непросто

Karolina Uskakovych / «Бабель»

Двадцятого жовтня президенту Володимиру Зеленському представили результати доклінічної фази досліджень української вакцини від коронавірусу. В Офісі президента повідомили, що вакцину розробляють уже пів року, а один з розробників — міжнародний експерт в галузі охорони здоровʼя та епідеміології, доктор медичних наук Михайло Фаворов. Тепер розробники планують переходити до клінічних досліджень вакцини, а міністр охорони здоровʼя Максим Степанов заявив, що на неї вже готові витратити від 100 до 150 мільйонів гривень з бюджету. «Бабель» відповідає на головні питання про українську вакцину від коронавірусу.

Хто займається розробкою вакцини?

Михайло Фаворов з 2018 року очолює американську компанію DiaPrep System Inc, яка разом з українською медичною компанією «Діапроф-Мед» розробляє українську вакцину від коронавірусу.

Фаворов уже працював з «Діапроф-Мед» — він був координатором, коли українські ІФА-тести сертифікували в Управлінні санітарного нагляду за якістю харчових продуктів і медикаментів США (FDA).

Як про розробку дізнався президент?

Показати розробки президенту Володимиру Зеленському запропонував міністр охорони здоровʼя Максим Степанов. За словами Фаворова, над доклінічними дослідженнями вакцини інтенсивно працювали пів року. Коли стало зрозуміло, що вона має шанси на успіх, розробники вирішили, що потрібно повідомити про це в МОЗ.

«Усі мають розуміти, що кінцева розробка вакцини і виробництво — це великі зусилля і гроші. Максим Володимирович [Степанов] разом з нами працював на всіх етапах. Після отримання нейтралізації сказав, що потрібно доповісти президенту. Максим Володимирович мені зателефонував після доповіді президенту і запросив приїхати і розповісти про роботу. Я прилетів з Атланти, і ми розповіли президенту в присутності міністра, провідних академіків та інших офіційних осіб», — пояснив Фаворов.

Чим українська вакцина відрізняється від усіх інших?

Про унікальність української вакцини президент Володимир Зеленський заявив в інтервʼю чотирьом українським телеканалам. Фаворов пояснив, що, на відміну від препаратів, які розробляють зарубіжні фармкомпанії, українська вакцина буде «традиційною».

«Бабель» попросив завідувача відділу загальної та молекулярної патофізіології Інституту фізіології НАН, професора Віктора Досенка пояснити, чим традиційний спосіб розробки вакцини відрізняється від інших:

«Унікальність вакцини в її традиційності. Західний світ створює передовсім ДНК- і РНК-вакцини. Як це працює? Для імунізації організму людині вводять не білок вірусу, а інформацію про те, з чого буде зроблений білок вірусу в клітинах нашого організму. Більшість світових виробників вакцин пішли цим шляхом. Українську вакцину розробляють традиційним шляхом — з білків певних збудників. Так робили вже не один десяток років».

Крім того, голова комісії з біобезпеки РНБО України Сергій Комісаренко пояснив, що при створенні вакцини використовують антигени, які повинні викликати імунну відповідь. Більше ніхто з розробників вакцин від COVID такі антигени не використовує.

Коли чекати вітчизняну вакцину?

Мінімум через рік. Міністр охорони здоровʼя Степанов говорить, що клінічні випробування українського кандидата в вакцини від COVID-19 займуть близько року. Такі ж терміни називає і Михайло Фаворов. «Ми можемо розраховувати, якщо у нас піде все абсолютно гладко і жодного разу нам не відключать електрику, то це девʼять місяців. Реально — це рік». Він додає, що процеси не можна прискорювати, щоб не використовувати неперевірену вакцину.

Чому в Україні складно розробити вакцину?

Тому що цього не робили близько двадцяти років, потужностей для розробки немає, всі вакцини Україна закуповує у інших країн. «Якщо мова йде про вакцину на етапі розробки, на це необхідно витратити величезні кошти. Потрібні не тільки підприємства і лабораторії, а й фахівці. В Україні їх немає, тому що двадцять років у них не було необхідності, для них не було роботи», — пояснив Досенко.

Для роботи з вірусами потрібні лабораторії третього і четвертого рівня біозахисту. В Україні є кілька лабораторій третього рівня захисту і жодної — четвертого.

Якщо в Україні немає фахівців і лабораторій, тоді де будуть робити вакцину?

Частково — за кордоном, у лабораторіях Туреччини, США, Франції. Базові роботи проводили в лабораторії Інституту мікробіології. Масове виробництво планують запустити в Україні. Розробники та МОЗ ведуть переговори з кількома українськими фармкомпаніями, щоб вивчити їхні можливості.

Для клінічної фази випробувань знадобляться десятки тисяч доз, а якщо вакцина виявиться успішною — потрібно буде запускати повноцінне виробництво.

Вакцину перевірятимуть на добровольцях?

Так. За словами Фаворова, якщо все піде за планом, вакцину через три місяці випробують на перших двадцяти добровольцях. Якщо цей етап пройде успішно, то наступну групу наберуть ще через три місяці.

Скільки грошей витратить держава?

Доклінічні дослідження провели за рахунок приватних фармацевтичних компаній. Зараз до процесу приєдналася держава — з бюджету планують виділити 100—150 мільйонів гривень. Їх витратять на перші 100 тисяч доз вакцини, які розробники планують отримати вже через три місяці.

«Сто тисяч доз треба зробити за всіма стандартами, не маючи ніякої впевненості, що вакцина дійсно ефективна. Це ризикована інвестиція. Якщо це робить приватна компанія — немає питань. Якщо інвестувати пропонують державі, то виникають корупційні ризики», — каже Досенко.

За словами професора, найчастіше такі розробки фінансуються Національним фондом досліджень України або грантами від МОЗ на конкурсній основі. У цьому випадку конкурсу не було, а профінансувати вакцину з бюджету вирішили після однієї презентації у президента.