11 років тому Кабмін Тимошенко оголосив в Україні карантин через свинячий грип. Люди в паніці розмели медикаменти, маски, лимони і часник. І все на тлі передвиборчих перегонів — як це було (у фото)

Автор:
Сергій Пивоваров
Дата:

Тридцятого жовтня 2009 року на хвилі зростання панічних настроїв у суспільстві та епідемічної ситуації на Західній Україні Кабмін Юлії Тимошенко оголосив в Україні епідемію каліфорнійського, або свинячого, грипу A/H1N1. На три тижні жорсткий карантин запровадили в девʼяти областях, а по всій країні закрили школи й виші та заборонили масові заходи. Люди розмели в аптеках противірусні засоби, носили марлеві повʼязки на вулиці та у транспорті, закуповувалися лимонами, цибулею і часником. Поширювалися чутки про масові смерті від нового вірусу. Через це навіть пропонували перенести президентські вибори, призначені на кінець січня 2010 року. Але вже у грудні 2009-го істерія пішла на спад, і карантин скасували. «Бабель» згадує про перший карантин в Україні у фотографіях жовтня — грудня 2009 року.

У березні 2009 року в Мексиці зафіксували спалах нового штаму грипу. Збудником хвороби став вірус «Каліфорнія 04/2009», який утворився з людського вірусу грипу A (підтип H1N1) і частково з декількох штамів вірусу свинячого грипу. У ЗМІ його називали «мексиканка», каліфорнійський або свинячий грип. Симптоми практично не відрізнялися від звичайного: підвищена температура, кашель, нежить, біль у горлі. Одне з головних ускладнень — важка форма пневмонії, яка призводила до гострого ураження легень. У групі ризику опинилися люди середнього віку і молодь.

Пасажир у маршрутному автобусі в Тернополі тримає газету, на першій шпальті якої заголовок центральної статті номера — «Не грип, але вбиває», 28 жовтня 2009 року.

Дівчина під час епідемії грипу в Тернополі, 28 жовтня 2009 року.
Учениця коледжу в масці допомагає робити заготовки для марлевих повʼязок на швейному підприємстві в Запоріжжі, 2 листопада 2009 року.

Дівчина під час епідемії грипу в Тернополі, 28 жовтня 2009 року. Учениця коледжу в масці допомагає робити заготовки для марлевих повʼязок на швейному підприємстві в Запоріжжі, 2 листопада 2009 року.

Гурняк Віктор / УНІАН; Прилепа Олександр / УНІАН

У квітні спалах вірусу перекинувся у США, а потім швидко поширився світом. Одинадцятого червня 2009 року ВООЗ уперше за 40 років оголосила про шостий, найвищий рівень загрози — тобто про пандемію.

В Україні перший випадок нового грипу зареєстрували на початку червня 2009 року. Однак влітку свинячий грип у світі трохи вщух. Друга хвиля почалася восени. До України вона офіційно докотилася в розпал звичайного сезонного грипу і ГРВІ. До кінця жовтня на грип захворіли близько 80 тисяч українців, 34 людини померли від ускладнень — усі в західних областях.

Дівчина в масці біля лотка із фруктами на одній з вулиць у Тернополі, 28 жовтня 2009 року.
Покупці та продавці в масках на одному з ринків Тернополя, 31 жовтня 2009 року.

Дівчина в масці біля лотка із фруктами на одній з вулиць у Тернополі, 28 жовтня 2009 року. Покупці та продавці в масках на одному з ринків Тернополя, 31 жовтня 2009 року.

Гурняк Віктор / УНІАН

Тридцятого жовтня 2009 року міністр охорони здоровʼя України Василь Князевич на пресконференції повідомив, що « в Україні фактично розпочалася епідемія каліфорнійського грипу A/H1N1». Він уточнив, що новий штам офіційно підтвердили в 11 хворих, один випадок став летальним. При цьому Князевич закликав не панікувати та при перших симптомах негайно звертатися до лікаря.

Провідниця надягає респіраторну маску чоловікові на вокзалі в Києві, 31 жовтня 2009 року.

Провідниці в марлевих повʼязках стоять на пероні перед відправленням поїзда Севастополь — Київ, 14 грудня 2009 року.
Провідник у марлевій повʼязці перед відправленням поїзда Севастополь — Київ, 14 грудня 2009 року.

Провідниці в марлевих повʼязках стоять на пероні перед відправленням поїзда Севастополь — Київ, 14 грудня 2009 року. Провідник у марлевій повʼязці перед відправленням поїзда Севастополь — Київ, 14 грудня 2009 року.

Любимов Андрій / УНІАН

Того ж дня премʼєр Юлія Тимошенко скликала екстрене засідання Кабміну. На ньому вирішили запровадити карантин і обмежити пересування в девʼяти областях України: Львівській, Івано-Франківській, Тернопільській, Закарпатській, Чернівецькій, Рівненській, Волинській, Хмельницькій і Вінницькій. А по всій країні — на три тижні закрити навчальні заклади і скасувати всі масові заходи, включно зі спортивними та політичними.

У західних областях паніка почалася ще до оголошення карантину. Поширювалися чутки, що люди масово вмирають від невідомого вірусу, а чиновники МОЗ це замовчують. В аптеках розмели противірусні препарати й антибіотики. Також люди масово скуповували лимони, часник, цибулю і горілку для профілактики. У кілька разів зросла кількість викликів швидких.

Оголошення в одній зі львівських аптек, 30 жовтня 2009 року.

Кабмін доручив Міністерству промислової політики і МОЗ «терміново забезпечити цілодобове виготовлення марлевих респіраторних масок». Але їх все одно не вистачало. Українці запасалися марлею, щоб робити засоби захисту самостійно. Люди в марлевих повʼязках зʼявилися на вулицях міст і, найбільше, у транспорті.

Співробітниця швейного підприємства в Запоріжжі готує матеріали для марлевих повʼязок, 2 листопада 2009 року.
Учениці коледжу допомагають робити заготовки для марлевих повʼязок на швейному підприємстві в Запоріжжі, 2 листопада 2009 року.
Оголошення на вітрині одного з магазинів у Тернополі, 1 листопада 2009 року.

Співробітниця швейного підприємства в Запоріжжі готує матеріали для марлевих повʼязок, 2 листопада 2009 року. Учениці коледжу допомагають робити заготовки для марлевих повʼязок на швейному підприємстві в Запоріжжі, 2 листопада 2009 року. Оголошення на вітрині одного з магазинів у Тернополі, 1 листопада 2009 року.

Прилепа Олександр / УНІАН; Гурняк Віктор / УНІАН

Пасажири київського метро в масках, 11 листопада 2009 року.
Хлопець у масці на одній з вулиць у Тернополі, 28 жовтня 2009 року.
Дівчата в масках на одній з вулиць у Тернополі, 28 жовтня 2009 року.

Пасажири київського метро в масках, 11 листопада 2009 року. Хлопець у масці на одній з вулиць у Тернополі, 28 жовтня 2009 року. Дівчата в масках на одній з вулиць у Тернополі, 28 жовтня 2009 року.

Гурняк Віктор / УНІАН

На початку листопада паніка через свинячий грип дісталася й столиці. Між мером Леонідом Черновецьким і головним санітарним лікарем Києва Анатолієм Пономаренком розгорілася справжня війна. Черновецький наполягав на тому, що в місті потрібно запровадити жорсткий карантин. Насамперед через велику кількість приїжджих, зокрема із західних регіонів. Пономаренко закликав не сіяти паніку та говорив, що підстав для карантину немає, а кількість звернень містян за медичною допомогою поступово знижується.

Не обійшлося і без політичного підтексту. Річ у тім, що в Україні з 19 жовтня стартувала передвиборча кампанія перед президентськими виборами, призначеними на 17 січня 2010 року. Юлію Тимошенко звинувачували в тому, що заборонивши масові заходи, вона сплутала карти своїм головним конкурентам у боротьбі за президентське крісло — чинному президенту Віктору Ющенку і лідеру Партії регіонів Віктору Януковичу. А сама тим часом очолила боротьбу з епідемією і розʼїжджає по всій країні з інспекціями та гуманітарною допомогою. Деякі політики навіть пропонували перенести вибори.

Премʼєр-міністр України Юлія Тимошенко (друга ліворуч) і керівник Апарату Кабміну України Михайло Лівінський (ліворуч) під час візиту до обласної дитячої клінічної лікарні в Чернівцях, 5 листопада 2009 року.

Попри карантин, деякі заходи все ж проводилися. Художники й активісти влаштовували акції та перформанси на тему свинячого грипу. У Києві збиралися політичні мітинги, а в Одесі проросійський «Марш єдності» мало не закінчився сутичками.

Флешмоб «Хапай свиню!», влаштований студентами в центрі Києва 6 листопада 2009 року.
Учасники святкування Гелловіну в одному з нічних клубів Києва в ніч проти 1 листопада 2009 року.

Флешмоб «Хапай свиню!», влаштований студентами в центрі Києва 6 листопада 2009 року. Учасники святкування Гелловіну в одному з нічних клубів Києва в ніч проти 1 листопада 2009 року.

Гонтар Володимир / УНИАН; УНІАН

Співробітники міліції в респіраторних масках перед противниками проросійського «Маршу єдності» в Одесі, які вийшли з плакатами «Росія без Путіна», «Росіянам — так, Кремлю — ні!», 4 листопада 2009 року.

Актори в костюмах лікарів пропонують людям марлеві повʼязки перед початком свята до Дня працівників сільського господарства в Черкасах, 14 листопада 2009 року.
Молодята Віктор і Наталія Іванови цілуються в респіраторних масках у Львові, 7 листопада 2009 року.

Актори в костюмах лікарів пропонують людям марлеві повʼязки перед початком свята до Дня працівників сільського господарства в Черкасах, 14 листопада 2009 року. Молодята Віктор і Наталія Іванови цілуються в респіраторних масках у Львові, 7 листопада 2009 року.

Сироткіна Анастасія / УНІАН; Грабар Віталій / УНІАН

Наприкінці листопада 2009-го карантин в Україні скасували. У грудні зійшла нанівець і паніка через свинячий грип, а люди поступово перестали носити маски на вулиці та у транспорті. У Міністерстві охорони здоровʼя повідомили, що діагноз «грип А/H1N1» підтвердився у 225 осіб, 17 з яких померли. На початку 2010 року вірус пішов на спад і в усьому світі, а 10 серпня ВООЗ оголосила, що пандемія закінчилася.

Акція FEMEN «Демарлезація» в Києві проти нагнітання паніки серед населення перед виборами, 9 листопада 2009 року.
Учасниця зʼїзду проросійської Словʼянської партії в центрі Києва, 1 листопада 2009 року.

Акція FEMEN «Демарлезація» в Києві проти нагнітання паніки серед населення перед виборами, 9 листопада 2009 року. Учасниця зʼїзду проросійської Словʼянської партії в центрі Києва, 1 листопада 2009 року.

Светлицький Сергій / УНІАН

Автомобіль у масці на одній з вулиць Тернополя, 7 листопада 2009 року.