Слова Папи Франциска про підтримку одностатевих союзів стали сенсацією. Виявляється, Ватикан ще в 2019 році видалив їх з інтервʼю. А в новий фільм вони потрапили майже випадково

Автор:
Сергій Пивоваров
Редактор:
Євген Спірін
Дата:

Двадцять першого жовтня на кінофестивалі в Римі представили документальний фільм «Франческо» про Папу Римського. У ньому Франциск виступив на захист цивільних союзів одностатевих пар. Журналісти зʼясували, що резонансну заяву понтифік зробив ще в інтервʼю 2019 року, але Ватикан цей фрагмент видалив. Режисер Євген Афінеєвський можливо натрапив на повну версію інтервʼю в архівах Ватикану й вирішив вставити цей фрагмент у фільм, навіть не усвідомлюючи, який резонанс викличе цитата. Адже такі слова Папи Римського йдуть у розріз із доктриною католицької церкви. Тепер журналістка, яка брала інтервʼю в 2019-му, говорить, що не памʼятає таких слів. Афінеєвський запевняє, що Франциск сказав про це йому особисто. А у Ватикані заплуталися у версіях. «Бабель» розповідає про те, як і чому пресслужба Ватикану намагається жорстко контролювати та редагувати всі офіційні заяви понтифіка, але їм усе одно це не вдається.

Режисер Євген Афінеєвський (ліворуч) із Папою Римським Франциском (праворуч).

«Бабель»

У травні 2019 року мексиканська телекомпанія Televisa випустила велике інтервʼю з Папою Римським Франциском, записане в його резиденції у Ватикані. Одне з питань було про те, чи змінився він відтоді, як у 2010 році, будучи архієпископом Аргентини, виступав проти закону, що дозволяє одностатеві шлюби, але підтримував ідею про те, що в таких пар має бути правовий захист, наприклад, у вигляді цивільних союзів. Франциск відповів, що завжди відстоював церковну доктрину про шлюб. Але потім, коли він почав занурюватись у питання про легалізацію одностатевих стосунків, відео раптово перескочило вперед.

Зниклий фрагмент цього відео зі словами про підтримку закону про одностатеві цивільні союзи сплив у новому документальному фільмі про понтифіка «Франческо» американського режисера Євгена Афінеєвського. Ця заява викликала дискусії в консервативному суспільстві. Але головне — зʼявилися питання про те, коли й кому Франциск це сказав, і чому висловлювання оприлюднили тільки зараз.

Ось тут починається найцікавіше. Мексиканська телекомпанія Televisa заявила, що у фінальній версії інтервʼю з Франциском вирішили зробити акцент на «більш актуальних питаннях» — про сексуальне насильство католицьких священників. А про цивільні союзи Папа вже згадував раніше. А журналістка Валентина Алазракі, яка брала це інтервʼю, сказала, що взагалі не памʼятає таких слів понтифіка. Однак кілька джерел з телекомпанії анонімно розповіли The New York Times, що саме пресслужба Ватикану вирізала слова Франциска про одностатеві союзи, а Televisa отримала вже відредаговану версію інтервʼю.

Автор фільму Євген Афінеєвський повідомив The New York Times після премʼєри, що Франциск говорив це йому в окремому інтервʼю. Проте відмовився уточнити, коли та де.

Позиція Ватикану вийшла ще більш заплутаною. Спочатку офіційні особи й люди з найближчого оточення понтифіка говорили, що цей коментар — «уже давно застаріла новина». Потім вони підтримали версію Афінеєвського. Зараз у Ватикані взагалі відмовляються від будь-яких коментарів.

Сцена з фільму Афінеєвського виглядає ідентично з кадрами інтервʼю для Televisa 2019 року. В обох випадках Франциск сидить у своїй резиденції в Casa Santa Marta на стільці із золотим оздобленням, за правим плечем у нього стілець із такою ж оббивкою, однаково розставлене освітлення, і навіть маленький мікрофон прикріплений на вбранні Папи в одному й тому самому місці. Однак цього фрагменту немає ані в мексиканському відео, ані в текстовій стенограмі Ватикану.

Кадр з інтерв'ю Папи Римського Франциска мексиканській телекомпанії Televisa у 2019 році.
Кадр з документального фільму «Франческо» 2020 року.

Кадр з інтерв'ю Папи Римського Франциска мексиканській телекомпанії Televisa у 2019 році. Кадр з документального фільму «Франческо» 2020 року.

Мексиканська журналістка Валентина Алазракі з Папою Римським Франциском під час інтевʼю у 2019 році.

Пресслужба Папи Римського часто редагує його офіційні заяви, особливо коли він торкається делікатних питань. Від журналістів вимагають список тем заздалегідь, а матеріали ретельно редагують і вивіряють перед публікацією. Інтервʼю 2019 року знімали камерами не телеканалу, а пресслужби понтифіка. Один із ватиканських чиновників за умови анонімності підтвердив The Washington Post, що будь-які рішення про редагування ухвалюють виключно у Ватикані.

Журналісти припускають, що Євген Афінеєвський натрапив на повну версію цього інтервʼю в архівах Ватикану, куди йому надали доступ для роботи над фільмом. І, вирішивши використовувати цей фрагмент для своєї стрічки, він, схоже, сам не оцінив важливість цієї цитати. Агентство Associated Press отримало можливість подивитися фільм і поспілкуватися з режисером до премʼєри. Афінеєвського запитали, чи розуміє він, що ці слова потраплять у заголовки. Він відповів, що сподівається, що «журналісти винесуть із фільму більше», а цією цитатою він лише хотів підкреслити позицію Папи про те, що «ми всі рівні». А вже після премʼєри Афінеєвський дивувався, що коментар Франциска викликав такий переполох.

Мексиканська журналістка Валентина Алазракі з Папою Римським Франциском у 2017 році.

Річ у тім, що, згідно з офіційною доктриною Ватикану, католицька церква ставиться до геїв з повагою, але «жодним чином не схвалює одностатеві стосунки або юридичне визнання одностатевих союзів». У коментарі Франциск власне повторює свою позицію 2010 року. Але одна річ, коли це говорить аргентинський кардинал, а зовсім інша — коли сам Папа Римський. А таких заяв, будучи понтифіком, досі офіційно не робив ні сам Франциск, ні жоден із його попередників.

Схильність Франциска спілкуватися невимушено на будь-які теми, часто без узгодження зі своєю пресслужбою, дуже дратує ватиканських чиновників, каже Джон Тевіс, який понад 25 років висвітлює події за лаштунками Ватикану. «Франциск цілеспрямовано ламає багатовіковий стереотип. Він розуміє, що заголовок, який він створив, більш важливий, ніж усі наступні примітки та уточнення. Його мета — задати тон, а не політику».

Однак проколи трапляються й у тих людей з близького оточення понтифіка, хто зазвичай розгрібає наслідки його «одкровень». Один з таких — священник-єзуїт Антоніо Спадаро, який часто захищає Франциска від консервативної критики в соціальних мережах. Саме він після премʼєри фільму першим кинув фразу про те, що слова про цивільні союзи — «стара новина» з інтервʼю 2019 року. Пізніше він сказав, що ці слова «жодним чином не впливають на доктрину Ватикану», і від інших коментарів відмовився.

«Ставлення Ватикану до інтервʼю Папи Франциска приблизно таке ж, як ставлення Білого дому до твітів Дональда Трампа. Вони вважали б за краще набагато більш контрольоване спілкування понтифіка з народом, коли вони пишуть промови, а він їх читає. Однак він просто не збирається цього робити», — каже Томас Різ, священник-єзуїт та експерт із бюрократії Ватикану.