Конспірологи переконують людей ігнорувати ковід і всюди бачать змову. Хто вони, звідки беруть і як поширюють свої теорії? Усе просто — соцмережі, блоги, репости

Автор:
Дмитро Раєвський
Редактор:
Гліб Гусєв
Дата:
Конспірологи переконують людей ігнорувати ковід і всюди бачать змову. Хто вони, звідки беруть і як поширюють свої теорії? Усе просто — соцмережі, блоги, репости

Артем Марков / «Бабель»

Шістнадцятого жовтня від ускладнень коронавірусу помер відомий український фітнес-блогер Дмитро Стужук. Про це повідомила його колишня дружина Софія, теж блогерка. Ще в березні вона не вірила в небезпеку коронавірусу та повідомляла своїм підписникам у Telegram, що ковід безпечний, його створили штучно, аби запустити фінансову кризу. На тлі пандемії конспірологи стали справжніми лідерами альтернативних думок. Їхні відеоролики набирають мільйони переглядів в YouTube, а акції протесту проти карантину збирають тисячі людей. «Бабель» розповідає про авторів «коронавірусної» конспірології, швидкість і шляхи поширення їхніх теорій інформаційним простором.

Британські дослідники розділили всіх конспірологів на три групи. Першу групу вони назвали «хардкорною» — це порівняно невелика спільнота професійних конспірологів, які власне й генерують теорії. Друга — це політично активні громадяни, опозиціонери, які у своєму протистоянні з владою повернули не туди і стали на шлях конспірології. І третя, найчисленніша група — це «попутники», користувачі соцмереж, яких цікавить сам процес розгадування загадок і причетність до чогось важливого. Вони створюють основний інформаційний фон теоріям змови і надають їм суспільної ваги.

З цієї класифікації випливає, що віру людини в теорії змови не можна пояснити порушеннями психіки або якимось особливо вразливим типом особистості. Вони приваблюють різних людей, які пірнають у них на різну глибину та з різною метою. Софія Стужук, наприклад, належить до третьої групи, і вона така в Україні не одна. Згідно з опитуванням, проведеним Київським міжнародним інститутом соціології, 66 відсотків респондентів тією чи іншою мірою вірить у штучне походження вірусу.

Опитування КМІС про ставлення українців до коронавірусу, травень—червень 2020 року:

  • 36,7% — «коронавірус спеціально розроблений і навмисно поширений у світі для зменшення чисельності населення та/або нанесенння збитків окремим країнам»

  • 29,3% — «створений штучно в лабораторії, але його поширення у світі було випадковістю»

  • 17,6% — «з'явився природним шляхом»

  • 16,4% — «інше або важко сказати»

А на вершині піраміди стоїть «хардкорна» група — люди, які створили цілісні теорії змови про «світову аферу COVID-19» й активно їх просувають через свої блоги та канали.

За переконанням у тому, що до створення коронавірусу причетний Білл Гейтс, стоїть Джордан Сатер

Він — прихильник QAnon і автор YouTube-каналу Destroying the Illusion, що має 200 тисяч підписників. Зараз його акаунт на YouTube заблокований, але в січні 2020 року саме він повідомив про «злочини» Гейтса здивованій публіці.

Сатер стверджував, що у 2018 році британський Інститут Пірбрайта отримав патент на коронавірус або на вакцину від нього, а грант на розробку за три роки до того їм дав Фонд Білла і Мелінди Гейтс. Скриншоти саме цього патенту публікувала у своєму Telegram-каналі Софія Стужук. Теорія виявилася фейком. Фонд Гейтсів справді спонсорує Пірбрайт. Але коронавіруси — це ціле сімейство вірусів, і ніякого патенту конкретно на SARS-CoV-2 в Інституту немає, там лише досліджували респіраторні захворювання у домашньої птиці.

Buzzfeed і The New York Times провели оперативний фактчекінг і спростували теорію Сатера. Але це не завадило серйозним медійникам з репутацією її поширювати. Наприклад, Сатера підтримала зірка Fox News Лора Інгрем, чий пост у Twitter прочитали вже не тисячі, а мільйони американців. Уже до початку травня теорія про змову Гейтса перетнула Атлантику і вкоренилася в українській блогосфері. Місцеві конспірологи повторюють її майже дослівно, а українські фактчекери з VoxUkraine змушені спростовувати.

Білл Гейтс

Jamie McCarthy / Getty Images for Bill & Melinda Gates Foundation

Теорія про шкоду 5G зʼявилася до пандемії, але швидко стала частиною міфології

У жовтні 2019 року журнал Scientific American опублікував статтю професора Каліфорнійського університету в Берклі Джоела Московітца про те, що 5G, імовірно, може викликати онкологічні захворювання. Московітц аргументував свою позицію дослідженням Національної токсикологічної програми 2018 року — експериментом на щурах, який нібито довів, що високочастотні електромагнітні поля спричиняли у тварин пухлини.

Статтю Московітца розкритикували, як й експеримент зі щурами. Дослідження 2018 року провели з порушеннями, жодного прямого звʼязку між 5G і пухлинами воно не виявило. До того ж щури з «опроміненої» контрольної групи жили довше за інших — можна було дійти висновку, що технологія 5G корисна і подовжує життя. Саму теорію про шкоду 5G багато вчених вважають спадкоємицею теорії про шкоду мобільних телефонів взагалі, яку вже багато разів спростовували.

Московітц написав свою статтю дуже «вчасно» — невдовзі почалася пандемія коронавірусу, і кілька теорій змови злилися в одну. Двадцять другого січня 2020 року в бельгійській газеті Het Laatste Nieuws вийшло інтервʼю журналіста Девіда Аске з таким собі Крісом ван Керкховеном, терапевтом з міста Пютте у провінції Антверпен, який туманно розмірковував про звʼязок вишок 5G в Ухані та пандемії. Текст вийшов тільки у друкованій регіональній версії газети, а на сайті провисів всього близько години. Але його встигли помітити.

Уже наступного дня публікацію обговорювали в бельгійських і нідерландських секторах Facebook. Потім про це написала у Twitter популярна британська ведуча Аманда Холден. А вже до початку квітня у Британії підпалили двадцять вишок стільникового звʼязку, на яких навіть не було 5G-обладнання. До осені в усьому Євросоюзі вже сталося 140 нападів на вежі, і 19 жовтня Єврокомісія закликала дати відсіч теоріям змови і зупинити безглузде псування майна.

Лист бельгійських лікарів

Повернемося в Антверпен. Усього за пів року саме в цій невеликій бельгійській провінції виявилося цілих два джерела конспірології. Сімнадцятого серпня 2020 року в мережі зʼявився «Лист бельгійських лікарів» — обʼємний маніфест, в якому медики закликають відмовитися від карантину і ПЛР-тестів.

Сторінку docs4opendebate.be 17 серпня 2020 року зареєстрував дизайнер Раф Кьонінгс з міста Хуневен. Жодної інформації про лікарів, які начебто писали цей лист, немає. Проте підписатися під ним може будь-хто — навіть не обовʼязково бути медиком, а підписи ніхто не верифікує.

«Медуза» зробила детальний фактчекінг листа й спростувала основні аргументи його анонімних авторів. Серед відносних конспірологічних новинок — слова винахідника ПЛР-тестування Кері Мулліса про те, що цей тест створено не для діагностики, а для досліджень, і він може давати хибнопозитивний результат. Самого Мулліса вже не запитаєш — він помер у серпні 2019 року. Але він говорив це давно, коли ПЛР-тести перебували на стадії експерименту. А рівень хибнопозитивних результатів тестів на коронавірус коливається в межах 0,8—4 відсотки.

Попри спростування, «Лист бельгійських лікарів» продовжує подорожувати соцмережами. Уже існує його переклад українською.

У Німеччині конспірологи обʼєднуються і люблять Путіна

Справжнім хабом для конспірологів стала Німеччина. Третього липня 2020 року там почала працювати «Позапарламентська комісія з розслідування коронавірусу», яка вдає, що є мало не державним органом. Але це приватна організація, яку заснував доктор Хайко Шьонінг. До пандемії він давав інтервʼю як фахівець з теракту 11 вересня 2001 року.

Дим здіймається над горизонтом Нью-Йорка після нападу на Всесвітній торговий центр, вид з буксира, на якому евакуюють людей з Мангеттену в Нью-Джерсі, 11 вересня 2001 року.

Людина, який брала інтервʼю у Шьонінга, — це Кен Єбсен, засновник інтернет-радіо KenFM, відомий конспіролог і частий гість ефірів Russia Today Deutsch. На початку травня його заклик судити Ангелу Меркель і Білла Гейтса встиг зібрати три мільйони переглядів на YouTube, перш ніж його видалили.

Ще один лідер ковід-дисидентів Німеччини — кухар, веган і ведучий кулінарних передач Атілла Хільдман, який вже кілька разів збирав акції протесту проти карантину в Берліні. Двадцять девʼятого серпня така акція зібрала до 38 тисяч учасників. Приїхав навіть Роберт Кеннеді — молодший, племінник 35-го президента США, відомий противник вакцинації та ковід-дисидент.

Люди збираються біля Колони Перемоги в центрі міста, щоб послухати виступи під час акції протесту проти обмежень, пов'язаних з коронавірусом, і політики уряду 29 серпня 2020 року в Берліні, Німеччина.

Загалом учасники протесту поводилися мирно. Але окрема група активістів із Хільдманом на чолі пішла «брати штурмом Рейхстаг» — поліція затримала близько 300 осіб, переважно членів правої партії «Альтернатива для Німеччини» і райхсбюргерів. Журналісти помітили, що Хільдман час від часу заводив кричалку «Путін! Путін!».

Боротьба проти карантину обʼєднала правого активіста Хільдмана і лівого інтелектуала, драматурга Ансельма Ленца. Перерахувати всіх помітних конспірологів Німеччини складно — це буде довгий список з дуже різних людей. Більшість з них рано чи пізно зʼявляються в ефірі на KenFM або Russia Today.

Коронаскептики і праві екстремісти зібралися біля будівлі Рейхстагу на знак протесту проти обмежень, пов'язаних із коронавірусом, і політики уряду 29 серпня 2020 року в Берліні, Німеччина.