Чи можна повторно заразитися коронавірусом? Так. Але вчені кажуть, що шансів небагато й у вас, найімовірніше, не буде ускладнень. Головний ризик — ослаблений імунітет

Автор:
Сергій Пивоваров
Редактор:
Євген Спірін
Дата:
Чи можна повторно заразитися коронавірусом? Так. Але вчені кажуть, що шансів небагато й у вас, найімовірніше, не буде ускладнень. Головний ризик — ослаблений імунітет

Karolina Uskakovych / «Бабель»

У понеділок, 12 жовтня, нідерландські медики повідомили про смерть 89-річної пацієнтки, яка повторно заразилася коронавірусом. Випадки повторного зараження вже фіксували раніше, але всі люди одужали. Учені говорять, що подібні випадки зустрічаються досить рідко і більшість людей переносять хворобу в легкій формі. Однак відомі й поодинокі випадки з ускладненнями. Експерти вважають, що однією з головних проблем є ослаблений імунітет, який може постраждати і від інших хвороб, що збільшує ризик нового інфікування коронавірусом. «Бабель» розповідає, чому вчені вважають, що не варто панікувати через повторні зараження, але відмовлятися від масок та інших обмежувальних заходів теж зарано; що може призвести до повторного зараження і чому імунітет, викликаний вакциною, має працювати краще за природний.

Відомо мало випадків повторного зараження і в більшості з них хвороба проходить у легкій формі

Перший випадок повторної інфекції зафіксували в Гонконзі у 33-річного чоловіка. Також учені детально описали ще три випадки — у США, Бельгії та Еквадорі. А ще близько 20 випадків чекають детального наукового огляду, зокрема один летальний — у Нідерландах.

Але точно дізнатися, наскільки поширене це явище, неможливо. Переважна більшість людей, які справді заразилися повторно, можуть цього навіть не помітити. Наприклад, у чоловіка в Гонконзі вдруге не було жодних симптомів — інфекцію виявили під час обовʼязкового обстеження в аеропорту.

Так, є люди, які важко переносять повторну інфекцію, але це поодинокі випадки. На сьогодні у світі понад 38 мільйонів людей підхопили коронавірус. І якби ускладнення при повторному інфікуванні були звичайним явищем, у лікарнях знову б опинилися тисячі пацієнтів, каже Акіко Івасакі, імунолог з Єльського університету.

Хоч якими б рідкісними не були такі випадки, вони все одно підтверджують, що можливість повторно заразитися існує. «Тому вам, як і раніше, потрібно носити маски та практикувати соціальне дистанціювання, навіть якщо ви одного разу вже вилікувалися від цієї інфекції», — попереджає Івасакі.

Повторна інфекція може бути з кількох причин, уся суть — в імунітеті

Повторне інфікування може статися, наприклад, через те, що первісна інфекція була занадто легкою, щоб викликати імунну відповідь. Учені не виключають, що перша імунна відповідь на вірус може ускладнювати перебіг хвороби при повторному зараженні. Такі випадки відомі, наприклад, при гарячці Денге, коли антитіла, що виробляються у відповідь на один штам вірусу Денге, викликають проблеми при зараженні іншим його штамом. Інакше кажучи, коронавірус теж мутує, як й інші віруси.

Високий ризик повторного зараження може бути в разі, якщо імунна система постраждала від інших хвороб. Випадок у Нідерландах — яскравий приклад, тому що імунітет пацієнтки був сильно ослаблений курсом хіміотерапії, який вона проходила через рідкісний тип раку лейкоцитів. За словами експертів, у групі ризику пацієнти з такими захворюваннями, як кір і малярія.

Іноді пацієнт може зазнати впливу великої кількості мікробів, перш ніж імунна система зможе зреагувати. Учені припускають, що саме велика початкова доза вірусу стала причиною повторного зараження пацієнта у США.

Також є люди, у яких на генетичному рівні просто не розвивається адекватна імунна відповідь на певні патогени. Але такі випадки надзвичайно рідкісні. У більшості людей імунна система працює за таким принципом: коли організм піддається впливу незнайомого вірусу, спочатку потрібен час, щоб виробити імунітет, а потім посилювати цю реакцію з кожним додатковим впливом. «Важливо памʼятати, що повторні інфекції буквально вбудовані в еволюцію нашої імунної системи», — говорить Майкл Міна, імунолог з Гарвардської школи охорони громадського здоровʼя.

Навіть якщо у вас знову зʼявилися симптоми, це не обовʼязково означає, що ви заразилися повторно

Якщо у вас знову зʼявляються симптоми на кшталт втоми або проблем із серцем, то це не обовʼязково означає повторне зараження. Найімовірніше, так проявляється запальна реакція від першого випадку. Тут, знову ж таки, усе залежить від імунітету.

Вірус здатний викликати запальну реакцію, яка може загостритися навіть через кілька тижнів і викликати подібні симптоми. «Навіть із вірусами, які можуть викликати гострі інфекції на кшталт грипу, у вас можуть можуть зʼявитися персистуючі інфекції, якщо ваша імунна система доволі ослаблена», — каже Флоріан Краммер, імунолог зі Школи медицини Ікана Медичного центру Маунт-Сінай. У рідкісних випадках може розвинутися навіть хронічна інфекція в легкій формі.

Люди з повторною інфекцією можуть заражати інших

Наприклад, пацієнта в Гонконзі відправили на ізоляцію, хоча у нього не було жодних симптомів. Але його вірусне навантаження було досить високим, щоб він міг передати вірус іншим.

Утім, учені говорять, що кожен такий випадок потрібно вивчати окремо. Тут важливо переконатися, що це саме повторне зараження, а не наслідки від першого. Наприклад, південнокорейські дослідники вивчили сотні повідомлень про повторне зараження і змогли виключити їх з числа реальних випадків, тому що їм не вдалося виростити інфекційний вірус зі зразків, отриманих у цих пацієнтів.

Вакцини можуть допомогти запобігти повторним інфекціям і зміцнити імунітет

Повідомлення про повторні зараження викликали побоювання з приводу того, чи будуть вакцини проти коронавірусу ефективними у зміцненні імунітету. Насправді, за словами експертів, вакцини мають більше шансів сформувати стійкий імунітет, ніж природне зараження вірусом.

Наприклад, коронавірус дуже добре вміє ухилятися від ранніх імунних реакцій організму, виграючи час для поширення інфекції. У деяких людей це викликає каскадну надмірну реакцію імунної системи, яка може виявитися небезпечнішою, ніж сама інфекція.

Вакцини ж розвивають імунну відповідь без втручання вірусу. До того ж вакцини можна комбінувати для посилення імунної памʼяті, тим самим викликаючи більш тривалі та більш надійні захисні реакції.

Тому експерти вважають, що імунітет, викликаний вакциною, повинен працювати краще за природний. Але залишається ще одне питання — чи здатні вакцини придушувати активність вірусу в достатній мірі, щоб запобігти його передачі іншим людям.